HAMBURGER EKMEĞİ ve FERRUHA HANIM TEYZE POĞAÇASI

 HAMBURGER EKMEĞİ 


Sizi bilmem ama ben, güzel yapılmış bir hamburger yemeyi severim. Hatta, yediğim yerlerden birkaç öneriyi daha önceki yazılarımda vermiştim. Corona nedeniyle, ikinci kapanmayı yaşadığımız bu günlerde ne yapalım, hamburgerimi de kendim yapayım bari dedim. Bunun için de öncelikle güzel bir hamburger ekmeği gerekiyor pek tabiki... Yine daha önceki yazılarımda verdiğim, pastane poğaça ve mini pizza tarifimle de yapılabilir bu ekmek, ama ben bu sefer hamuru tereyağıyla yoğurdum. Sonuç mu... bizim evdekilere göre mükemmel...!!! O halde gelelim tarifimize...


MALZEMELER

1- 5,5 su bardağı un

2- 2 yumurta, birinin sarısı üzeri için ayrılacak

3- 1,5 su bardağı ılık su

4- 1 su bardağı ılık süt (1 yemek kaşığı kadar üzeri için ayırın)

5- 1 paket kuru maya veya 1/2 yaş maya

6- 1,5 yemek kaşığı şeker

7- 1 tatlı kaşığı tuz

8- 125 gr. oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ

9- çeyrek çay bardağı zeytinyağ

10-  üzeri için susam

YAPILIŞI

Şeker, maya ve bir kaşık unu karıştırıp 1 su bardağı ılık suyla ön maya hazırlayalım. Kabaran mayamızın üzerine elediğimiz unu, tuz, süt, kalan yarım bardak su, yumurta ve tereyağını ekleyerek karıştıralım. Tereyağını yedirmek için tezgaha alıp hamuru çekip uzatarak iyice yoğuralım. Elastik ve yumuşak bir hamur elde edince sıvıyağ ile yağladığımız bir kapta, üzerini streç filmle kapatarak 1 saat kadar ılık yerde mayalandıralım. Mayalanan hamuru, unladığımız tezgaha alıp katlayarak yoğuralım, gazını çıkaralım.


Ellerimizi yağlayarak bezelere ayıralım. Avuç içinde güzelce yuvarlayarak şekil verdiğimiz hamurları,  fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye dizerek yarım saat kadar mayalandıralım. Pek gerek olmasa da isterseniz kalıp kullanabilirsiniz. Ben sizlere göstermek için bir tanesini kalıp içerisine koyarak yaptım. Kabaran hamurların üzerine bir kaşık sütle açtığımız yumurta sarısını, fırça yardımıyla sürelim. Üzerine çiğ susam serpiştirdikten sonra önceden 230 derece alt-üst konumda ısttığımız fırında 25 dakika kadar pişirelim. Fırından fırına değişiklik gösterebileceği için siz kendi fırınınıza göre üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz.

FERRUHA HANIM TEYZE POĞAÇASI

Epey bereketli bir hamur olduğu için hamuru yoğururken nedense aklıma çoçukluğumda yediğim, Ferruha Hanım teyzenin mayalı hamur içerisine peynir maydanoz koyarak yaptığı börekimsi poğaça geldi. Hamurun yarısından  yaptığım poğaçaları,  annemin peşine takılarak katıldığım, Ferruha hanım teyzenin sohbetlerine ve pişirdiklerine özlemle  O'na atfediyorum ve kendisine Allahtan rahmet diliyorum.




Hamurdan aldığımız küçük bezeleri, avuç içinde yuvarlayarak açın ve içerisine peynir- maydanoz koyarak kapatın. Bu şekilde hazırladığınız bezeleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye, yan yana bitişik olarak dizip üzerine aynı şekilde sütle açtığınız yumurta sarısı sürün. Ben üzerine çörek otu serptim. Yine önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

AFİYETLER OLSUN...!!!












Popüler Yayınlar