Ana içeriğe atla

HAMBURGER EKMEĞİ ve FERRUHA HANIM TEYZE POĞAÇASI

 HAMBURGER EKMEĞİ 


Sizi bilmem ama ben, güzel yapılmış bir hamburger yemeyi severim. Hatta, yediğim yerlerden birkaç öneriyi daha önceki yazılarımda vermiştim. Corona nedeniyle, ikinci kapanmayı yaşadığımız bu günlerde ne yapalım, hamburgerimi de kendim yapayım bari dedim. Bunun için de öncelikle güzel bir hamburger ekmeği gerekiyor pek tabiki... Yine daha önceki yazılarımda verdiğim, pastane poğaça ve mini pizza tarifimle de yapılabilir bu ekmek, ama ben bu sefer hamuru tereyağıyla yoğurdum. Sonuç mu... bizim evdekilere göre mükemmel...!!! O halde gelelim tarifimize...


MALZEMELER

1- 5,5 su bardağı un

2- 2 yumurta, birinin sarısı üzeri için ayrılacak

3- 1,5 su bardağı ılık su

4- 1 su bardağı ılık süt (1 yemek kaşığı kadar üzeri için ayırın)

5- 1 paket kuru maya veya 1/2 yaş maya

6- 1,5 yemek kaşığı şeker

7- 1 tatlı kaşığı tuz

8- 125 gr. oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ

9- çeyrek çay bardağı zeytinyağ

10-  üzeri için susam

YAPILIŞI

Şeker, maya ve bir kaşık unu karıştırıp 1 su bardağı ılık suyla ön maya hazırlayalım. Kabaran mayamızın üzerine elediğimiz unu, tuz, süt, kalan yarım bardak su, yumurta ve tereyağını ekleyerek karıştıralım. Tereyağını yedirmek için tezgaha alıp hamuru çekip uzatarak iyice yoğuralım. Elastik ve yumuşak bir hamur elde edince sıvıyağ ile yağladığımız bir kapta, üzerini streç filmle kapatarak 1 saat kadar ılık yerde mayalandıralım. Mayalanan hamuru, unladığımız tezgaha alıp katlayarak yoğuralım, gazını çıkaralım.


Ellerimizi yağlayarak bezelere ayıralım. Avuç içinde güzelce yuvarlayarak şekil verdiğimiz hamurları,  fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye dizerek yarım saat kadar mayalandıralım. Pek gerek olmasa da isterseniz kalıp kullanabilirsiniz. Ben sizlere göstermek için bir tanesini kalıp içerisine koyarak yaptım. Kabaran hamurların üzerine bir kaşık sütle açtığımız yumurta sarısını, fırça yardımıyla sürelim. Üzerine çiğ susam serpiştirdikten sonra önceden 230 derece alt-üst konumda ısttığımız fırında 25 dakika kadar pişirelim. Fırından fırına değişiklik gösterebileceği için siz kendi fırınınıza göre üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz.

FERRUHA HANIM TEYZE POĞAÇASI

Epey bereketli bir hamur olduğu için hamuru yoğururken nedense aklıma çoçukluğumda yediğim, Ferruha Hanım teyzenin mayalı hamur içerisine peynir maydanoz koyarak yaptığı börekimsi poğaça geldi. Hamurun yarısından  yaptığım poğaçaları,  annemin peşine takılarak katıldığım, Ferruha hanım teyzenin sohbetlerine ve pişirdiklerine özlemle  O'na atfediyorum ve kendisine Allahtan rahmet diliyorum.




Hamurdan aldığımız küçük bezeleri, avuç içinde yuvarlayarak açın ve içerisine peynir- maydanoz koyarak kapatın. Bu şekilde hazırladığınız bezeleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye, yan yana bitişik olarak dizip üzerine aynı şekilde sütle açtığınız yumurta sarısı sürün. Ben üzerine çörek otu serptim. Yine önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

AFİYETLER OLSUN...!!!












Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi