Ana içeriğe atla

NOHUTLU MİSKET KÖFTE


 NOHUTLU MİSKET KÖFTE

Ne zaman dolma ya da sarma yapsam, artan iç malzemesinden misket köfte yapıp dondurucuda saklarım. Yine aynı şekilde nohut pişirdiğimde de bir kısmını ayırırım. Böylece, ne yapsam acaba evde bir şey kalmamış dememize gerek olmaz. Çünkü hepimizin çok sevdiği misket köfteli nohut veya nohutlu misket köftemizi kolayca hazırlayabilirim. Sizin de kolayca anlayacağınız üzere, hangisinin miktarı fazla ise yemeğin ismi değişiklik gösteriyor. Ama bizim için hiç farketmiyor, kış günlerinde içimizi ısıtan iyi bir seçenek oluyor. 

MALZEMELER

1- 2 su bardağı nohut

2- 250- 300 gr kadar kıyma ( ben herzamanki gibi 1/3 oranında dana etine kuzu karıştırıp çektiriyorum)


3- 1 adet ince kıyılmış soğan

4- 1-2 diş sarımsak

5- 1/2 çay bardağı pirinç

6- tuz

7- isteğe bağlı maydanoz

8- karabiber


 9- nane

10- 1/2 çay bardağı un

11- 1/2 çay bardağı zeytinyağı

12- 1 yemek kaşığı domates salçası

13- isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı acı pul biber

YAPILIŞI


Geceden nohutu ılık, tuzlu su ile ıslatalım. Ertesi gün düdüklüde pişirelim. Soğanı, sarımsağı ince ince kıyalım ya da rendeledikten sonra kıyma  ve yıkadığımız pirinçle karıştıralım. Tuz, nane ve karabiberi ekleyelim. İsterseniz ince kıyılmış maydanoz  da koyabilirsiniz. İyice yoğurduktan sonra misket şeklinde avucumuzda yuvarlayarak şekil verelim ve bir tepsi içine koyduğumuz un içine bırakalım. Bitirdikten sonra tepsiyi sallayarak köftelerimizin her tarafının unlanmasını sağlayalım ve buzdolabına kaldıralım. Bu arada bir tencere içerisine yağ ve salçayı koyup ocakta kavuralım. Nohut, bir su bardağı haşlama suyu, bir bardak da kaynar su koyalım. Kaynayan tenceremize köfteleri yavaşça aktaralım, pul biberide ekleyelim. Hafifçe tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp köftelerimizin pirinçleri uzayana kadar pişirelim. Zaten evi saran mis gibi koku, size bir an önce servis yapmanızı söyleyecek.

AFİYETLER OLSUN...!!!





 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi