NOHUTLU MİSKET KÖFTE
NOHUTLU MİSKET KÖFTE
Ne zaman dolma ya da sarma yapsam, artan iç malzemesinden misket köfte yapıp dondurucuda saklarım. Yine aynı şekilde nohut pişirdiğimde de bir kısmını ayırırım. Böylece, ne yapsam acaba evde bir şey kalmamış dememize gerek olmaz. Çünkü hepimizin çok sevdiği misket köfteli nohut veya nohutlu misket köftemizi kolayca hazırlayabilirim. Sizin de kolayca anlayacağınız üzere, hangisinin miktarı fazla ise yemeğin ismi değişiklik gösteriyor. Ama bizim için hiç farketmiyor, kış günlerinde içimizi ısıtan iyi bir seçenek oluyor.
MALZEMELER
1- 2 su bardağı nohut
2- 250- 300 gr kadar kıyma ( ben herzamanki gibi 1/3 oranında dana etine kuzu karıştırıp çektiriyorum)
3- 1 adet ince kıyılmış soğan
4- 1-2 diş sarımsak
5- 1/2 çay bardağı pirinç
6- tuz
7- isteğe bağlı maydanoz
8- karabiber
9- nane
10- 1/2 çay bardağı un
11- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
12- 1 yemek kaşığı domates salçası
13- isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı acı pul biber
YAPILIŞI
Geceden nohutu ılık, tuzlu su ile ıslatalım. Ertesi gün düdüklüde pişirelim. Soğanı, sarımsağı ince ince kıyalım ya da rendeledikten sonra kıyma ve yıkadığımız pirinçle karıştıralım. Tuz, nane ve karabiberi ekleyelim. İsterseniz ince kıyılmış maydanoz da koyabilirsiniz. İyice yoğurduktan sonra misket şeklinde avucumuzda yuvarlayarak şekil verelim ve bir tepsi içine koyduğumuz un içine bırakalım. Bitirdikten sonra tepsiyi sallayarak köftelerimizin her tarafının unlanmasını sağlayalım ve buzdolabına kaldıralım. Bu arada bir tencere içerisine yağ ve salçayı koyup ocakta kavuralım. Nohut, bir su bardağı haşlama suyu, bir bardak da kaynar su koyalım. Kaynayan tenceremize köfteleri yavaşça aktaralım, pul biberide ekleyelim. Hafifçe tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp köftelerimizin pirinçleri uzayana kadar pişirelim. Zaten evi saran mis gibi koku, size bir an önce servis yapmanızı söyleyecek.
AFİYETLER OLSUN...!!!