Ana içeriğe atla

BİR İTALYAN KLASİĞİ: TİRAMİSU


 BİR İTALYAN KLASİĞİ: TİRAMİSU

''Beni neşelendir'' anlamında gelen tiramisu, tüm dünyada kabul görmüş bir italyan klasiği olup ülkemizde de pek bir seviliyor. Her ülke kendi meşrebine göre yorumlasa da Tiramisuyu İtalya da yemek bir başka oluyor tabiki. Ama ne yapalım şu Corona belasından hayırlısıyla bir kurtulalımda yine gideriz, yine yeriz diye umudumuzu yitirmeden benim tiramisunun tarifini vereyim. Hazır pasta tabanı keklerle yapan olsa da aslı İtalyanların yaptığı gibi Sawyer bisküvisiyle yapılıyor. Kedi dili diye de bildiğimiz bu bisküvileri marketlerde kolayca bulabilirsiniz. Hatta ''Savoiardi Ladyfingers'' İtalya'dan ithal olanları alırsanız, lezzetiniz onlarınkine yaklaşır. Benden söylemesi...!

MALZEMELER

1- 400 gr. labne ya da mascarpone peyniri

2- 4 bardak süt

3- 1su bardağı şeker

4- 1 yumurta sarısı

5- 2 yemek kaşığı un

6- 2 yemek kaşığı nişasta

7-- 1 paket vanilya

8- 2 kahve kaşığı granül nescafe + 1 su bardağı sıcak su + 1 çay bardağı sıcak süt

9- 1/2 poşet krem şanti + 1 çay bardağı soğuk süt

10- 2 yemek kaşığı krema

11- kakao


YAPILIŞI

Şekerimizden 1,5 tatlı kaşığını neskcafe için ayırıp süt, şeker, un, yumurta ve nişastayı tel çırpıcı ile iyice karıştıralım. Ocağa alarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirelim. İndirmeye yakın vanilya ekleyip ocağı kapatalım ve kremamızı 5 dakika kadar dinlendirelim. Labneyi, biriken suyunu süzdükten sonra içerisine koyalım ve homojenize oluncaya kadar mikserle yada çırpma teliyle iyice karıştıralım. Kremayı ve hazırladığımız krem şantiyi de iyice soğuyan pastacı kremamıza ekleyelim. Bu arada sütlü nescafeye, bisküvileri hızlıca  batırıp çıkararak kabımıza dizelim. Kremayla üzerine kapladıktan sonra ikinci sırayıda aynı şekilde dizelim.

Kalan kremayı en üstüne düzgünce dökelim ve oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Daha sonra üzerini bir streç filmle kapatarak buzdolabında bir kaç saat dinlendirelim. Aslında bir gece

beklerse ertesi gün tiramisumuz iyice kendine gelecektir. Servisten önce bir tel süzgeç yardımıyla üzerine kakaoyu da serpelim. Hatta, bazen bir çay kaşığı kadar tarçını, kakaoya ekleyip serpiyorum ve çok seviliyor. İsterseniz bir kenarında sevip sevmeyeceğinizi deneyebilirsiniz. Ben bazen arasına muz dilimleri de yerleştiriyorum. Ne demiştik ''mutfağınızın şefi sizsiniz'' kim ne karışır, öyle değil mi...? Üzerini süslemek de artık hayal gücünüze, keyfinize kalmış...

AFİYET OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi