BİR İTALYAN KLASİĞİ: TİRAMİSU
BİR İTALYAN KLASİĞİ: TİRAMİSU
''Beni neşelendir'' anlamında gelen tiramisu, tüm dünyada kabul görmüş bir italyan klasiği olup ülkemizde de pek bir seviliyor. Her ülke kendi meşrebine göre yorumlasa da Tiramisuyu İtalya da yemek bir başka oluyor tabiki. Ama ne yapalım şu Corona belasından hayırlısıyla bir kurtulalımda yine gideriz, yine yeriz diye umudumuzu yitirmeden benim tiramisunun tarifini vereyim. Hazır pasta tabanı keklerle yapan olsa da aslı İtalyanların yaptığı gibi Sawyer bisküvisiyle yapılıyor. Kedi dili diye de bildiğimiz bu bisküvileri marketlerde kolayca bulabilirsiniz. Hatta ''Savoiardi Ladyfingers'' İtalya'dan ithal olanları alırsanız, lezzetiniz onlarınkine yaklaşır. Benden söylemesi...!
MALZEMELER
1- 400 gr. labne ya da mascarpone peyniri2- 4 bardak süt
3- 1su bardağı şeker
4- 1 yumurta sarısı
5- 2 yemek kaşığı un
6- 2 yemek kaşığı nişasta
7-- 1 paket vanilya
8- 2 kahve kaşığı granül nescafe + 1 su bardağı sıcak su + 1 çay bardağı sıcak süt
9- 1/2 poşet krem şanti + 1 çay bardağı soğuk süt
10- 2 yemek kaşığı krema
11- kakao
YAPILIŞI
Şekerimizden 1,5 tatlı kaşığını neskcafe için ayırıp süt, şeker, un, yumurta ve nişastayı tel çırpıcı ile iyice karıştıralım. Ocağa alarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirelim. İndirmeye yakın vanilya ekleyip ocağı kapatalım ve kremamızı 5 dakika kadar dinlendirelim. Labneyi, biriken suyunu süzdükten sonra içerisine koyalım ve homojenize oluncaya kadar mikserle yada çırpma teliyle iyice karıştıralım. Kremayı ve hazırladığımız krem şantiyi de iyice soğuyan pastacı kremamıza ekleyelim. Bu arada sütlü nescafeye, bisküvileri hızlıca batırıp çıkararak kabımıza dizelim. Kremayla üzerine kapladıktan sonra ikinci sırayıda aynı şekilde dizelim.
Kalan kremayı en üstüne düzgünce dökelim ve oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Daha sonra üzerini bir streç filmle kapatarak buzdolabında bir kaç saat dinlendirelim. Aslında bir gecebeklerse ertesi gün tiramisumuz iyice kendine gelecektir. Servisten önce bir tel süzgeç yardımıyla üzerine kakaoyu da serpelim. Hatta, bazen bir çay kaşığı kadar tarçını, kakaoya ekleyip serpiyorum ve çok seviliyor. İsterseniz bir kenarında sevip sevmeyeceğinizi deneyebilirsiniz. Ben bazen arasına muz dilimleri de yerleştiriyorum. Ne demiştik ''mutfağınızın şefi sizsiniz'' kim ne karışır, öyle değil mi...? Üzerini süslemek de artık hayal gücünüze, keyfinize kalmış...AFİYET OLSUN...!!!