Ana içeriğe atla

SOMUN EKMEK PİZZASI & TURKİSH PİZZA

SOMUN EKMEK PİZZASI & TURKİSH PİZZA

İşte size pazar kahvaltılarınıza, çay sohbetlerinize eşlik edecek adına pizza dolması da diyebileceğim tarifim. Gerçi bu corona izolasyononda hergün pazar kahvaltısı gibi olduğu için, bu gün ne yapsam sorusuna
da çare olur zannediyorum. Pizzanın anavatanı İtalya'nın, corana melanetinden çok çektiği bu günlerde ünü dünyaya yayılan pizza margheritalarını, Türk usulü yorumlayıp  Türk-İtalyan dayanışması yapalım ve corona kitlerini bize ''ücretini ATATÜRK ödedi'' diyerek ücretsiz veren Çin'e ithaf edelim.
Biliyorsunuz 1928 yılında ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurdurduğu ''Hıfzısıhha Enstitüsü''nde üretilen kolera aşıları, Ağustos 1938 yılında kolerayla mücadele eden Çin'e gönderilmişti. Çin' in bile unutmadığı bu güzide kurumumuz, ne yazık ki 2011 yılında kapatıldı.
Madem ki tarihe girdik, pizza
margheritadan da bahsedelim:) I. Umberto ve eşi kraliçe Margherita 1889 yılında Napoli'yi ziyarete gider. ''BRANDİ'' isimli pizza fırınının sahibi 3 çeşit pizza yapar. Kraliçe, en çok İtalyan bayrağının renklerini simgeleyen domates, mozarella ve fesleğenden yapılan pizzayı beğenir.  Hatta rivayete göre kraliçe pizzanın adını sorunca, şef heyecanlanarak ne diyeceğini şaşırır ve O'nun adını söyler. Kraliçe fırın sahibine yazdığı mektupta pizza margherita diyerek teşekkür eder. Yöre halkı da kraliçeyi onurlandırmak için bu pizzaya ''margherita'' adını verir.
Hadi o zaman  malzemelerimizi hazırlayalım ki nefis, damak çatlatan somun ekmek pizzamızla biran önce biz de sofralarımızı onurlandıralım...

MALZEMELER

1- orta boy somun ekmek
2- 6 adet domates
3- 3 sivri biber
4- 1 adet mozarella peyniri veya dil peyniri
5- fesleğen
6- 1-2 diş sarımsak
7- isteğe bağlı sucuk, salam, sosis, pastırma
8- üste rende kaşar veya rende mozarella veya dil peyniri
9- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
10- tuz, karabiber, kekik
11- 1 tatlı kaşığı sirke

YAPILIŞI
Somun ekmeğimizi üstten  kapak açacak şekilde kesip  içini çıkaralım. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Biberlerimizi, sarımsağımızı  ekledikten sonra yağ, sirke, baharat ve tuzunu koyup menemen gibi ocakta pişirelim. Yarısını ekmeğimizin içine koyalım. Mozarellayı dilimleyip sosumuzun üzerine dizelim. Fesleğenlerimizi de peynirin üzerine yerleştirdikten sonra isterseniz seçtiğiniz sucuk ya da diğer malzemeyi ekleyin. Kalan domates sosumuzu da koyduktan sonra, en üste rende peynirlerimizi veya dil peynirlerimizi yerleştirip ekmeğimizin kapağını kapatalım. Bir fırın kağıdına sardığımız ekmeğimizin üzerine ağırlık koyarak biraz ezelim. Daha sonra ekmeğimizi kağıdından çıkarıp 180 derece ısıttığımız fırında 30 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız ekmeğimizi dilimleyip servis yapalım...

NOT: 1- Bayat ekmekten daha güzel olduğunu ve içinden çıkardığımız ekmekleri, köfte için kullanmayı unutmayınız :))
2- isterseniz küçük somun ekmeklerle herkes için ayrı ayrı da yapabilirsiniz :))

AFİYETLER OLSUN...!!!








Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi