SOMUN EKMEK PİZZASI & TURKİSH PİZZA
SOMUN EKMEK PİZZASI & TURKİSH PİZZA
İşte size pazar kahvaltılarınıza, çay sohbetlerinize eşlik edecek adına pizza dolması da diyebileceğim tarifim. Gerçi bu corona izolasyononda hergün pazar kahvaltısı gibi olduğu için, bu gün ne yapsam sorusuna
da çare olur zannediyorum. Pizzanın anavatanı İtalya'nın, corana melanetinden çok çektiği bu günlerde ünü dünyaya yayılan pizza margheritalarını, Türk usulü yorumlayıp Türk-İtalyan dayanışması yapalım ve corona kitlerini bize ''ücretini ATATÜRK ödedi'' diyerek ücretsiz veren Çin'e ithaf edelim.
Biliyorsunuz 1928 yılında ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurdurduğu ''Hıfzısıhha Enstitüsü''nde üretilen kolera aşıları, Ağustos 1938 yılında kolerayla mücadele eden Çin'e gönderilmişti. Çin' in bile unutmadığı bu güzide kurumumuz, ne yazık ki 2011 yılında kapatıldı.
Madem ki tarihe girdik, pizza
margheritadan da bahsedelim:) I. Umberto ve eşi kraliçe Margherita 1889 yılında Napoli'yi ziyarete gider. ''BRANDİ'' isimli pizza fırınının sahibi 3 çeşit pizza yapar. Kraliçe, en çok İtalyan bayrağının renklerini simgeleyen domates, mozarella ve fesleğenden yapılan pizzayı beğenir. Hatta rivayete göre kraliçe pizzanın adını sorunca, şef heyecanlanarak ne diyeceğini şaşırır ve O'nun adını söyler. Kraliçe fırın sahibine yazdığı mektupta pizza margherita diyerek teşekkür eder. Yöre halkı da kraliçeyi onurlandırmak için bu pizzaya ''margherita'' adını verir.
Hadi o zaman malzemelerimizi hazırlayalım ki nefis, damak çatlatan somun ekmek pizzamızla biran önce biz de sofralarımızı onurlandıralım...
MALZEMELER
1- orta boy somun ekmek
2- 6 adet domates
3- 3 sivri biber
4- 1 adet mozarella peyniri veya dil peyniri
5- fesleğen
6- 1-2 diş sarımsak
7- isteğe bağlı sucuk, salam, sosis, pastırma
8- üste rende kaşar veya rende mozarella veya dil peyniri
9- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
10- tuz, karabiber, kekik
11- 1 tatlı kaşığı sirke
YAPILIŞI
Somun ekmeğimizi üstten kapak açacak şekilde kesip içini çıkaralım. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Biberlerimizi, sarımsağımızı ekledikten sonra yağ, sirke, baharat ve tuzunu koyup menemen gibi ocakta pişirelim. Yarısını ekmeğimizin içine koyalım. Mozarellayı dilimleyip sosumuzun üzerine dizelim. Fesleğenlerimizi de peynirin üzerine yerleştirdikten sonra isterseniz seçtiğiniz sucuk ya da diğer malzemeyi ekleyin. Kalan domates sosumuzu da koyduktan sonra, en üste rende peynirlerimizi veya dil peynirlerimizi yerleştirip ekmeğimizin kapağını kapatalım. Bir fırın kağıdına sardığımız ekmeğimizin üzerine ağırlık koyarak biraz ezelim. Daha sonra ekmeğimizi kağıdından çıkarıp 180 derece ısıttığımız fırında 30 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız ekmeğimizi dilimleyip servis yapalım...
NOT: 1- Bayat ekmekten daha güzel olduğunu ve içinden çıkardığımız ekmekleri, köfte için kullanmayı unutmayınız :))
2- isterseniz küçük somun ekmeklerle herkes için ayrı ayrı da yapabilirsiniz :))
AFİYETLER OLSUN...!!!
Biliyorsunuz 1928 yılında ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurdurduğu ''Hıfzısıhha Enstitüsü''nde üretilen kolera aşıları, Ağustos 1938 yılında kolerayla mücadele eden Çin'e gönderilmişti. Çin' in bile unutmadığı bu güzide kurumumuz, ne yazık ki 2011 yılında kapatıldı.
Madem ki tarihe girdik, pizza
margheritadan da bahsedelim:) I. Umberto ve eşi kraliçe Margherita 1889 yılında Napoli'yi ziyarete gider. ''BRANDİ'' isimli pizza fırınının sahibi 3 çeşit pizza yapar. Kraliçe, en çok İtalyan bayrağının renklerini simgeleyen domates, mozarella ve fesleğenden yapılan pizzayı beğenir. Hatta rivayete göre kraliçe pizzanın adını sorunca, şef heyecanlanarak ne diyeceğini şaşırır ve O'nun adını söyler. Kraliçe fırın sahibine yazdığı mektupta pizza margherita diyerek teşekkür eder. Yöre halkı da kraliçeyi onurlandırmak için bu pizzaya ''margherita'' adını verir.
Hadi o zaman malzemelerimizi hazırlayalım ki nefis, damak çatlatan somun ekmek pizzamızla biran önce biz de sofralarımızı onurlandıralım...
MALZEMELER
1- orta boy somun ekmek
2- 6 adet domates
3- 3 sivri biber
4- 1 adet mozarella peyniri veya dil peyniri
5- fesleğen
6- 1-2 diş sarımsak
7- isteğe bağlı sucuk, salam, sosis, pastırma
8- üste rende kaşar veya rende mozarella veya dil peyniri
9- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
10- tuz, karabiber, kekik
11- 1 tatlı kaşığı sirke
YAPILIŞI
Somun ekmeğimizi üstten kapak açacak şekilde kesip içini çıkaralım. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Biberlerimizi, sarımsağımızı ekledikten sonra yağ, sirke, baharat ve tuzunu koyup menemen gibi ocakta pişirelim. Yarısını ekmeğimizin içine koyalım. Mozarellayı dilimleyip sosumuzun üzerine dizelim. Fesleğenlerimizi de peynirin üzerine yerleştirdikten sonra isterseniz seçtiğiniz sucuk ya da diğer malzemeyi ekleyin. Kalan domates sosumuzu da koyduktan sonra, en üste rende peynirlerimizi veya dil peynirlerimizi yerleştirip ekmeğimizin kapağını kapatalım. Bir fırın kağıdına sardığımız ekmeğimizin üzerine ağırlık koyarak biraz ezelim. Daha sonra ekmeğimizi kağıdından çıkarıp 180 derece ısıttığımız fırında 30 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız ekmeğimizi dilimleyip servis yapalım...
NOT: 1- Bayat ekmekten daha güzel olduğunu ve içinden çıkardığımız ekmekleri, köfte için kullanmayı unutmayınız :))
2- isterseniz küçük somun ekmeklerle herkes için ayrı ayrı da yapabilirsiniz :))
AFİYETLER OLSUN...!!!