KARADENİZ MUTFAĞININ GÖZDESİ: HAMSİLİ PİLAV & İÇLİ TAVA

KARADENİZ MUTFAĞININ GÖZDESİ: HAMSİLİ PİLAV & İÇLİ TAVA

Corona virüs fırtınasının tüm şiddetiyle dünyamızı sardığı şu günlerde Venedik Festivali için olan seyahatim de iptal olmuşken yemek yazmaya devam dedim ve Karadenizi'in efsane fırtınası hamsili pilavımı yapayım ve sizlerle de paylaşayım dedim. Biliyorsunuz hamsiye Karadeniz mutfağında ayrı bir sayfa açılır. Diğer türler için genel olarak balık yedik denir ama hamsi adıyla söylenir. Hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi ızgara her çeşidini çok severim, lakin iç pilavla yapılan hamsili pilavın yeri ayrıdır.
Hadi o zaman, bölgede ''İçli Tava'' olarak bilinen gerçek ''Karadeniz Hamsili Pilavı''na başlayalım.

MALZEMELER
1- Tavanızın büyüklüğüne göre 1-1,5 kg. iri hamsi
2-- 1-1,5 bardak pirinç
3- 1 adet kuru soğan
4- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
5- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
6- 1 tatlı kaşığı karabiber
7- 1 tatlı kaşığı pul biber
8- maydanoz, nane, seviyorsanız 2-3 sap dereotu
9- 1 su bardağı zeytinyağı
10- 1 su bardağı mısır unu ( fırınlanmış mısır unuyla nefis olur)
11- tuz


YAPILIŞI
1-Önce soğanımızı ince ince doğrayıp 1/2 bardak zeytinyağı ile kavuralım.  Dolmalık fıstıklarımızı da ekleyelim. Daha sonra iyice yıkadığımız pirinçleri koyup hafifçe kavuralım Üzerini örtecek kadar kaynar su, tuz ve kuş üzümlerimizi koyup baharatlarımızı ekleyelim. Suyunu çeken pilavımıza yeşilliklerimizi doğrayıp demlenmeye bırakalım.


Temizleyip kılçıklarını çıkardığımız hamsilerimizi tuzlayalım. Teflon tavamıza zeytinyağımızı koyalım. Hamsilerin dış kısmını mısır ununa bulayıp önce tavanın kenarlarından başlayarak dizelim. Alt kısmı bitirdikten sonra iç pilavımızı yerleştirelim.Kenardaki hamsileri üzerine kıvırıp ortada açık kalan

kısmını hamsileri aynı şekilde una bulayıp kapatalım. Orta hararetli ocağımızda tavamızı çevirerek pişirelim. Altı pişen hamsilerimizi düz bir kapak yardımıyla ters çevirip tavamızı yağlayalım ve hamsili pilavımızı koyup bu yüzeyi de çevirerek pişirelim.
İki yüzeyi de pişen hamsili pilavımızı servis tabağına alalım. Aynı şekilde fırında da pişirebilirsiniz. Ama en iyisi tavada olur...!
NOT: Tabiki bu tarifi de canım anneciğimden öğrendim ama kendi yorumumla yaptım. Sevgili annem, pirinci haşlayıp süzerek iç pilavı yapar ve asla dereotu koymaz. Ben dereotunu sevdiğim için az da olsa koyuyorum, ama olmazsa olmazlardan değildir.

AFİYETLER OLSUN...!!!














Popüler Yayınlar