Ana içeriğe atla

KARADENİZ MUTFAĞININ GÖZDESİ: HAMSİLİ PİLAV & İÇLİ TAVA

KARADENİZ MUTFAĞININ GÖZDESİ: HAMSİLİ PİLAV & İÇLİ TAVA

Corona virüs fırtınasının tüm şiddetiyle dünyamızı sardığı şu günlerde Venedik Festivali için olan seyahatim de iptal olmuşken yemek yazmaya devam dedim ve Karadenizi'in efsane fırtınası hamsili pilavımı yapayım ve sizlerle de paylaşayım dedim. Biliyorsunuz hamsiye Karadeniz mutfağında ayrı bir sayfa açılır. Diğer türler için genel olarak balık yedik denir ama hamsi adıyla söylenir. Hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi ızgara her çeşidini çok severim, lakin iç pilavla yapılan hamsili pilavın yeri ayrıdır.
Hadi o zaman, bölgede ''İçli Tava'' olarak bilinen gerçek ''Karadeniz Hamsili Pilavı''na başlayalım.

MALZEMELER
1- Tavanızın büyüklüğüne göre 1-1,5 kg. iri hamsi
2-- 1-1,5 bardak pirinç
3- 1 adet kuru soğan
4- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
5- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
6- 1 tatlı kaşığı karabiber
7- 1 tatlı kaşığı pul biber
8- maydanoz, nane, seviyorsanız 2-3 sap dereotu
9- 1 su bardağı zeytinyağı
10- 1 su bardağı mısır unu ( fırınlanmış mısır unuyla nefis olur)
11- tuz


YAPILIŞI
1-Önce soğanımızı ince ince doğrayıp 1/2 bardak zeytinyağı ile kavuralım.  Dolmalık fıstıklarımızı da ekleyelim. Daha sonra iyice yıkadığımız pirinçleri koyup hafifçe kavuralım Üzerini örtecek kadar kaynar su, tuz ve kuş üzümlerimizi koyup baharatlarımızı ekleyelim. Suyunu çeken pilavımıza yeşilliklerimizi doğrayıp demlenmeye bırakalım.


Temizleyip kılçıklarını çıkardığımız hamsilerimizi tuzlayalım. Teflon tavamıza zeytinyağımızı koyalım. Hamsilerin dış kısmını mısır ununa bulayıp önce tavanın kenarlarından başlayarak dizelim. Alt kısmı bitirdikten sonra iç pilavımızı yerleştirelim.Kenardaki hamsileri üzerine kıvırıp ortada açık kalan

kısmını hamsileri aynı şekilde una bulayıp kapatalım. Orta hararetli ocağımızda tavamızı çevirerek pişirelim. Altı pişen hamsilerimizi düz bir kapak yardımıyla ters çevirip tavamızı yağlayalım ve hamsili pilavımızı koyup bu yüzeyi de çevirerek pişirelim.
İki yüzeyi de pişen hamsili pilavımızı servis tabağına alalım. Aynı şekilde fırında da pişirebilirsiniz. Ama en iyisi tavada olur...!
NOT: Tabiki bu tarifi de canım anneciğimden öğrendim ama kendi yorumumla yaptım. Sevgili annem, pirinci haşlayıp süzerek iç pilavı yapar ve asla dereotu koymaz. Ben dereotunu sevdiğim için az da olsa koyuyorum, ama olmazsa olmazlardan değildir.

AFİYETLER OLSUN...!!!














Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi