ANNECİĞİMİN EFSANE KARALAHANA DOLMASI

ANNECİĞİMİN EFSANE KARALAHANA DOLMASI


Karadeniz mutfağının medarı iftiharı olan karalahana yemekleri ve bunlar
içinde de etli karalahana dolmasının yeri ben de ayrıdır. Yaprak sebzelerle yapılan ve sarma denen yemekler, bölgede ''dolma'' olarak adlandırılır ve ziyafet sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Ünü tüm ülkeye yayılan ve pek sevilen bu sarma, canım anneciğimin el lezzetiyle efsaneye dönüşür. Damak zevklerimizi oluşturan ve çocukluğumuzdan bu yana aşina olduğumuz anne lezzetlerine yemek tariflerim arasında yer vermezsem,  haksızlık yapmış olurum öyle değil

mi...? Hadi o zaman ne duruyoruz, hemen işe koyulalım...

MALZEMELER

1- 2 bağ kara lahana (kalınlaşmamış, körpe yapraklı ve tercihen karadeniz bölgesinden)
2- 500 gr. dolmalık kıyma (ben dolmalık kıyma yaptırırken damak lezzetimize göre 1/4 oranında kuzu eti koyduruyorum)
3- 1 su bardağı pirinç
4- 1/2 demet maydanoz
5- 1 tatlı kaşığı karabiber siz isteğinize göre değişik baharatlar da ekleyebilirsiniz. (kuru nane, kimyon, pul biber)
6- 1 kuru soğan
7- 1 yemek kaşığı domates salçası
8- 1/2 çay bardağı zeytinyağı ( anneciğim eskiden sanayağ kullanırdı, ama o da margarini bıraktı:)
9- tuz
10- 1,5 bardak kaynamış su
11- isteğe bağlı olarak üzeri için sarımsaklı ya da sade yoğurt ( Karadenizde pek yoğurtlu sos kullanılmaz, ben de lezzetini örtüyor diye pek sevmem)

YAPILIŞI

Kara lahanamızı, damar kısmı yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzüyoruz. İstenirse bu dolma, pazı ya da yöredeki adıyla ''pezik''le de yapılabilir. Pazıları kaynayan suya sokup çıkarmak yeterli oluyor. İşte size bir tarifle iki ayrı seçenek ve hatta artan harcımız olursa içini oyduğumuz patates yada domatesle yapacağımız dolmalar da cabası ki ben mutlaka böyle
değerlendiriyorum...
 Bu arada pirinci yıkayıp üzerine soğanımızı küçük küpler halinde doğruyoruz. Kıymamızı, ince kıydığımız maydanoz, tuz ve baharatlarımızı ekleyip  harcımızı yoğuruyoruz. Haşladığımız lahana yaprağı

küçükse kalın damarını bıçak yada elimizle inceltiyoruz. Ortasına koyduğumuz harcımızı yanlarını üzerine katlayarak sarma işlemimizi yapıyoruz. Eğer yaprak büyükse ortadan ikiye ayırıp yine kalın damarını çıkaralım.
Tenceremizde  salçayı yağ ile kavurup çiğ tadını giderelim. Varsa anneciğimin yaptığı gibi pirzola gibi kemikli eti tencerenin dibine dizip ( Şart değil ama lezzeti artıran bir tüyo sizlere) dolmalarımızı üstüne koyalım. Kaynamış suyumuzu da ekledikten sonra kapağını kapatıp orta hararetli ocağımızda pişirelim. Pirinçler pişmişse dolmalarımız da hazır demektir. Servis tabağına aldığınız dolmalarınızı ister sade, ister yoğurtla misafirlerinize sunabilirsiniz. Yoğurt kullanacaksanız üzerine salçalı sosundan da biraz koyarsanız görüntü daha da güzelleşiyor.

AFİYETLER OLSUN...!!!




Popüler Yayınlar