EVDE NEFİS BAZLAMA YAPALIM

EVDE NEFİS BAZLAMA YAPALIM

Genellikle hazır aldığımız bazlamayı yapmak o kadar kolay ki corona nedeniyle ekmeğimizi bile evde yapmaya başlamışken neden becerilerimiz arasına onu da katmayalım. Ayrıca hamur yoğurmanın medidatif etkisini de unutmayalım...
Bize gereken sadece un, su, tuz ve maya. Malzemelerimizi hazırladıysak ölçüleri veriyorum.

MALZEMELER

1- 4 su bardağı un
2- 1,5 su bardağı ılık su
3- 1 tatlı kaşığı tuz
4- 1 paket kuru maya veya 1/2 yaş maya
5- 1 yemek kaşığı şeker
6- şart değil ama 1 yemek kaşığı zeytinyağı (lezzet kaşığı :)

YAPILIŞI
Bir kapta şeker, ılık su ve mayayı karışrırıp 2-3 dakika kabarmasını bekleyelim.
3,5 bardak un ve tuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açalım. Mayamızı
havuza döküp unla karıştırmaya başlayalım ve kalan suyu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini bir kapak yardımıyla kapatıp ılık bir yerde 1 saat dinlenmeye alalım. Mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgah üstünde 5-6 dakika hızlıca pürüzsüz oluncaya kadar yoğurup havasını alalım ve  portakal büyüklüğünde bezelere bölelim. Bezelerimizi yuvarlayarak unladığımız tepsi içerisinde
üzerini kapak yada  streçle örterek yarım saat kadar dinlendirelim. Daha sonra hamurlarımızı parmaklarımızla veya merdaneyle fazla ezmeden 18-20 cm. civarında açalım.
Bazlama pişirmenin püf noktası orta hararetteki ocakta, teflon ya da döküm tavaya yağ koymadan 4 kez çevirerek pişirmek ki 3. çevirmede puf puf kabarmaya başlıyor. Ocak ısısı fazla olursa bazlamanızın yanabileceğini, az olursa kabarmayacağını unutmayın. Bu kabarma daha sonra ortadan ikiye bölerek saklamanıza çok yardımcı olup daha önce tarifini verdiğim kolay pizzayı rahatça yapmanızı sağlayacak. (Bknz. Kolay Pizza)
Hazır bazlama yaparken, Sevalciğimin yaptığı patatesli olanından da bahsedelim ki elimiz hamura değmişken çeşitli beğenilere de hitap edelim... Önce, patateslerin kabuğunu soyup suyuna tuz ekleyerek haşlayalım. Süzdüğümüz patateslerimizi iyice ezelim. İnce ince doğradığımız soğanı, tereyağı ve biraz da zeytinyağ eklediğimiz yağda hafif pembeleştirelim. Patatesleri ekleyip karabiber ve pul biberle lezzetlendirelim. (İstediğiniz baharatı koyabilirsiniz.) Kavrulan patatesleri kenara soğumaya alalım, Mayalanan hamurun içine patates kavurmamızdan koyup kenarlarından küçük küçük katlayarak ortada birleştirelim. Arkasınını çevirip elimizle şeklini verdiğimizde pişmeye hazır olacaktır. Pişirmede yine aynı tekniği uyguluyoruz, yani tam pişirmeden işlemi 4 aşamada yaparak tamamlıyoruz. Bu işlemin videosunu inceleyebilirsiniz.
Yine isterseniz peynir, maydanoz, soğanla kavurduğunuz kıyma da çok yakışıyor. Ne demiştik mutfağınzın şefi sizsiniz. Pişen bazlamalarınıza biraz da tereyağ sürerek yerseniz tadına doyum olmuyor, benden söylemesi :))

AFİYETLER OLSUN...!!!



Popüler Yayınlar