Ana içeriğe atla

EVDE NEFİS BAZLAMA YAPALIM

EVDE NEFİS BAZLAMA YAPALIM

Genellikle hazır aldığımız bazlamayı yapmak o kadar kolay ki corona nedeniyle ekmeğimizi bile evde yapmaya başlamışken neden becerilerimiz arasına onu da katmayalım. Ayrıca hamur yoğurmanın medidatif etkisini de unutmayalım...
Bize gereken sadece un, su, tuz ve maya. Malzemelerimizi hazırladıysak ölçüleri veriyorum.

MALZEMELER

1- 4 su bardağı un
2- 1,5 su bardağı ılık su
3- 1 tatlı kaşığı tuz
4- 1 paket kuru maya veya 1/2 yaş maya
5- 1 yemek kaşığı şeker
6- şart değil ama 1 yemek kaşığı zeytinyağı (lezzet kaşığı :)

YAPILIŞI
Bir kapta şeker, ılık su ve mayayı karışrırıp 2-3 dakika kabarmasını bekleyelim.
3,5 bardak un ve tuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açalım. Mayamızı
havuza döküp unla karıştırmaya başlayalım ve kalan suyu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini bir kapak yardımıyla kapatıp ılık bir yerde 1 saat dinlenmeye alalım. Mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgah üstünde 5-6 dakika hızlıca pürüzsüz oluncaya kadar yoğurup havasını alalım ve  portakal büyüklüğünde bezelere bölelim. Bezelerimizi yuvarlayarak unladığımız tepsi içerisinde
üzerini kapak yada  streçle örterek yarım saat kadar dinlendirelim. Daha sonra hamurlarımızı parmaklarımızla veya merdaneyle fazla ezmeden 18-20 cm. civarında açalım.
Bazlama pişirmenin püf noktası orta hararetteki ocakta, teflon ya da döküm tavaya yağ koymadan 4 kez çevirerek pişirmek ki 3. çevirmede puf puf kabarmaya başlıyor. Ocak ısısı fazla olursa bazlamanızın yanabileceğini, az olursa kabarmayacağını unutmayın. Bu kabarma daha sonra ortadan ikiye bölerek saklamanıza çok yardımcı olup daha önce tarifini verdiğim kolay pizzayı rahatça yapmanızı sağlayacak. (Bknz. Kolay Pizza)
Hazır bazlama yaparken, Sevalciğimin yaptığı patatesli olanından da bahsedelim ki elimiz hamura değmişken çeşitli beğenilere de hitap edelim... Önce, patateslerin kabuğunu soyup suyuna tuz ekleyerek haşlayalım. Süzdüğümüz patateslerimizi iyice ezelim. İnce ince doğradığımız soğanı, tereyağı ve biraz da zeytinyağ eklediğimiz yağda hafif pembeleştirelim. Patatesleri ekleyip karabiber ve pul biberle lezzetlendirelim. (İstediğiniz baharatı koyabilirsiniz.) Kavrulan patatesleri kenara soğumaya alalım, Mayalanan hamurun içine patates kavurmamızdan koyup kenarlarından küçük küçük katlayarak ortada birleştirelim. Arkasınını çevirip elimizle şeklini verdiğimizde pişmeye hazır olacaktır. Pişirmede yine aynı tekniği uyguluyoruz, yani tam pişirmeden işlemi 4 aşamada yaparak tamamlıyoruz. Bu işlemin videosunu inceleyebilirsiniz.
Yine isterseniz peynir, maydanoz, soğanla kavurduğunuz kıyma da çok yakışıyor. Ne demiştik mutfağınzın şefi sizsiniz. Pişen bazlamalarınıza biraz da tereyağ sürerek yerseniz tadına doyum olmuyor, benden söylemesi :))

AFİYETLER OLSUN...!!!



Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi