SICAK, GEVREK SOKAK SİMİDİ
SICAK, GEVREK SOKAK SİMİDİ
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTEmRzqBbkn8E0g9etUZUM_Pt9pK62dh4q_nRo9x-OQtlYylQu3KeltTGlNZgf_lAuCtjrC2RZGvKXqKcq3w0Q78SPywQdgOJ9PQNfA2XeMYHYESum6GXqedvKMebkoncZPDsgwAgjSOM/s200/IMG_0994.HEIC)
Simide bayılırım ama hakiki ''sokak simidi''nin yeri başkadır. Hele de taş fırında pişmişse tadına doyum olmaz. Simitçinin sesini duyduğumda ''simit'' ten sonra gelen''çiiiyeeaaaa'' gibi çıkan sesin ne olduğunu hiç anlamasam da heyecanlanıp paramı hazırlamaya koyulurum. İstanbul boğazının güzelliğine karşı bir bardak çay eşliğinde yenen simidin yerini ne tutabilirki...?
Hele de karşı kıyıya geçmek için binilen boğaz vapurunda martılarla paylaşılan simidin keyfini anlatmaya kelimeler yetmez. Aceleyle, evde kahvaltı yapmadan işe yetişilen günlerde kolay, ulaşılır, doyurucu ve ucuz oluşu nedeniyle ''memur simidi'' adı da verilir. (Bknz. Simit tarihiyle ilgili bilgileri İstanbul Lezzetleri yazımızda bulabilirsiniz.)
Her ülkenin hatta her şehrin, kendine özgü bir simit şekli ve lezzeti olduğunu biliyoruz. İzmir gezimiz de simit arabalarının üzerinde bizi gülümsetip mutlu eden '' Gevrekçi'' yazısı, Amerika'nın ''bagel''ı, Almanya'nın ''pretzel''i ama bence en güzeli bizim İstanbul Simidi...:))
Bu corona altındaki günlerde o elledi mi? Bu hapşırdı mı, aksırdı mı korkusuyla kafayı yiyeceğimize, kalkıp hep beraber çıtır, gevrek, sıcak sokak simidi yapalım değil mi...!
MALZEMELER
1- 1,5 su bardağı ılık su
2- 4 su bardağı un
3- 1 tatlı kaşığı tuz
4- 1/ 2 paket kuru maya (1 yemek kaşığı kadar)
5- 1 yemek kaşığı şeker
ÜZERİ İÇİN
1- 1 çay bardağı su
2- 1/2 çay bardağı üzüm pekmezi
3- 1 kase susam (Lezzeti ve kokusunun iyice açığa çıkması için yağsız
teflon tavada kavuralım)
YAPILIŞI
Önce mayayı ılık su ve şekerle eritip 2-3 dakika kabarmasını bekliyoruz. Bu arada unu tuz ile karıştırarak ortasını havuz gibi açıp mayayı dökelim. Unu ortaya çekerek yoğurmaya başlayalım. Toparlanan hamurun üzerini streçle veya bir kapakla kapatıp ılık ortamda 1 saat kadar mayalandıralım.
Unladığımız mutfak tezgahında hamurun havasını yoğurarak çıkaralım ve pürüzsüz bir hale getirelim.Yaklaşık olarak 10 tane beze yaptığımz hamurları ince uzun şeritler halınde yuvarlayıp örgü şeklinde iki ucunu
birleştirererek simit şeklini verelim. Hazırladığımız hamurları fırın kağıdı serdiğimiz tepside yarım saat kadar bekletelim. İyice mayalanan simitlerimizi önce sulandıırdığımız pekmeze batırıp sonra susama bulayalım ve tepsiye yerleştirelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında alt üst konumda yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Sıcak, gevrek simidinizin keyfini neyle, nasıl çıkaracağınızı size kalmış ama fazlasını dondurucuda saklayıp istediğiniz zaman ısıtarak yiyebilirsiniz...
NOT: Bu tarifle simidin dişı çıtır çıtır, içi yumuşacık oluyor. İçini daha sert isterseniz mayayı bir tatlı kaşığı koyabilirsiniz.
AFİYETLER OLSUN...!!!
Hele de karşı kıyıya geçmek için binilen boğaz vapurunda martılarla paylaşılan simidin keyfini anlatmaya kelimeler yetmez. Aceleyle, evde kahvaltı yapmadan işe yetişilen günlerde kolay, ulaşılır, doyurucu ve ucuz oluşu nedeniyle ''memur simidi'' adı da verilir. (Bknz. Simit tarihiyle ilgili bilgileri İstanbul Lezzetleri yazımızda bulabilirsiniz.)
Her ülkenin hatta her şehrin, kendine özgü bir simit şekli ve lezzeti olduğunu biliyoruz. İzmir gezimiz de simit arabalarının üzerinde bizi gülümsetip mutlu eden '' Gevrekçi'' yazısı, Amerika'nın ''bagel''ı, Almanya'nın ''pretzel''i ama bence en güzeli bizim İstanbul Simidi...:))
Bu corona altındaki günlerde o elledi mi? Bu hapşırdı mı, aksırdı mı korkusuyla kafayı yiyeceğimize, kalkıp hep beraber çıtır, gevrek, sıcak sokak simidi yapalım değil mi...!
1- 1,5 su bardağı ılık su
2- 4 su bardağı un
3- 1 tatlı kaşığı tuz
4- 1/ 2 paket kuru maya (1 yemek kaşığı kadar)
5- 1 yemek kaşığı şeker
ÜZERİ İÇİN
1- 1 çay bardağı su
2- 1/2 çay bardağı üzüm pekmezi
3- 1 kase susam (Lezzeti ve kokusunun iyice açığa çıkması için yağsız
teflon tavada kavuralım)
YAPILIŞI
Unladığımız mutfak tezgahında hamurun havasını yoğurarak çıkaralım ve pürüzsüz bir hale getirelim.Yaklaşık olarak 10 tane beze yaptığımz hamurları ince uzun şeritler halınde yuvarlayıp örgü şeklinde iki ucunu
birleştirererek simit şeklini verelim. Hazırladığımız hamurları fırın kağıdı serdiğimiz tepside yarım saat kadar bekletelim. İyice mayalanan simitlerimizi önce sulandıırdığımız pekmeze batırıp sonra susama bulayalım ve tepsiye yerleştirelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında alt üst konumda yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Sıcak, gevrek simidinizin keyfini neyle, nasıl çıkaracağınızı size kalmış ama fazlasını dondurucuda saklayıp istediğiniz zaman ısıtarak yiyebilirsiniz...
NOT: Bu tarifle simidin dişı çıtır çıtır, içi yumuşacık oluyor. İçini daha sert isterseniz mayayı bir tatlı kaşığı koyabilirsiniz.
AFİYETLER OLSUN...!!!