Ana içeriğe atla

SICAK, GEVREK SOKAK SİMİDİ

SICAK, GEVREK SOKAK SİMİDİ

Simide bayılırım ama hakiki ''sokak simidi''nin yeri başkadır. Hele de taş fırında pişmişse tadına doyum olmaz. Simitçinin sesini duyduğumda ''simit'' ten sonra gelen''çiiiyeeaaaa'' gibi çıkan sesin ne olduğunu hiç anlamasam da heyecanlanıp paramı hazırlamaya koyulurum. İstanbul boğazının güzelliğine karşı bir bardak çay eşliğinde yenen simidin yerini ne tutabilirki...?

Hele de karşı kıyıya geçmek için binilen boğaz vapurunda martılarla paylaşılan simidin keyfini anlatmaya kelimeler yetmez. Aceleyle, evde kahvaltı yapmadan işe yetişilen günlerde kolay, ulaşılır, doyurucu ve ucuz oluşu nedeniyle ''memur simidi'' adı da verilir. (Bknz. Simit tarihiyle ilgili bilgileri İstanbul Lezzetleri yazımızda bulabilirsiniz.)
Her ülkenin hatta her şehrin, kendine özgü bir simit şekli ve lezzeti olduğunu biliyoruz. İzmir gezimiz de simit arabalarının üzerinde bizi gülümsetip mutlu eden '' Gevrekçi'' yazısı, Amerika'nın ''bagel''ı, Almanya'nın ''pretzel''i ama bence en güzeli bizim İstanbul Simidi...:))
Bu corona altındaki günlerde o elledi mi? Bu hapşırdı mı, aksırdı mı korkusuyla kafayı yiyeceğimize, kalkıp hep beraber çıtır, gevrek, sıcak sokak simidi yapalım değil mi...!

MALZEMELER
1- 1,5 su bardağı ılık su
2- 4 su bardağı un 
3- 1 tatlı kaşığı tuz
4- 1/ 2 paket kuru maya (1 yemek kaşığı kadar)
5- 1 yemek kaşığı şeker

ÜZERİ İÇİN
1- 1 çay bardağı su
2- 1/2 çay bardağı üzüm pekmezi
3- 1 kase susam (Lezzeti ve kokusunun iyice açığa çıkması için yağsız
teflon tavada kavuralım)

YAPILIŞI
Önce  mayayı ılık su ve şekerle eritip 2-3 dakika kabarmasını bekliyoruz. Bu arada unu tuz ile karıştırarak ortasını havuz gibi açıp mayayı dökelim. Unu ortaya çekerek yoğurmaya başlayalım. Toparlanan hamurun üzerini streçle veya bir kapakla kapatıp ılık ortamda 1 saat kadar mayalandıralım.
Unladığımız mutfak tezgahında hamurun havasını yoğurarak çıkaralım ve pürüzsüz bir hale getirelim.Yaklaşık olarak 10 tane beze yaptığımz hamurları ince uzun şeritler halınde yuvarlayıp örgü şeklinde iki ucunu

birleştirererek simit şeklini verelim. Hazırladığımız hamurları fırın kağıdı serdiğimiz tepside yarım saat kadar bekletelim. İyice mayalanan simitlerimizi önce sulandıırdığımız pekmeze batırıp sonra susama bulayalım ve tepsiye yerleştirelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında alt üst konumda yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Sıcak, gevrek simidinizin keyfini neyle, nasıl çıkaracağınızı size kalmış ama fazlasını dondurucuda saklayıp istediğiniz zaman ısıtarak yiyebilirsiniz...

NOT: Bu tarifle simidin dişı çıtır çıtır, içi yumuşacık oluyor. İçini daha sert isterseniz mayayı bir tatlı kaşığı koyabilirsiniz.

AFİYETLER OLSUN...!!!




Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi