Ana içeriğe atla

SICAK, ÇITIR RAMAZAN PİDESİ

SICAK, ÇITIR RAMAZAN PİDESİ

Ramazan sofralarının en önemli sembollerinden biri de sıcacık susamlı, çörek otlu pidelerdir. Oruç tutsun tutmasın ahalimiz ramazan ayı geldiğinde mutlaka pide arar, kendince lezzetini beğendiği fırınların, pide saatlerini öğrenir. İftar saati yaklaştıkça, fırın önlerinde aceleci ama mutlu kuyruklar oluşur. Genellikle evin çocukları, bu kuyrukların müdavimi olurlar. El yakmasın diye beyaz bir paket kağıdı arasına konan pideler, aceleyle evlere ulaştırılır. Pidenin yaydığı o güzelim koku iştahı iyice artırsa da iftar yakın ödül büyüktür nasıl olsa...:)
Bu yıl corona nedeniyle o tatlı telaşla oluşan kuyruklar ne yazık ki yok, ama sıcak pide yemek hayal değil. Ev halkının isteği üzerine iş başa düştü yine...!
Nasıl yapsam, hangi tarifi uygulasam derken bizim Seval imdada yetişti. Tanıdığım, bildiğim Seval'in mutfağa ilgisi olduğunu hiç görmedim, hiç elinden birşey yemedim ama evlendikten sonra bizim kıza birşeyler olmuş...:)) Pişirdiklerini, benimle zaman zaman paylaşır, resimlerini gönderir. Ne de olsa kendisi uzak diyarlardadır. Ama yaptıklarının lezzeti görüntüye yansıdığı için onun tarifini denemeye karar verdim. İşte size Seval'in tarifiyle nefis ramazan pidesi...

MALZEMELER
1- 1 su bardağı ılık süt
2- 1 su bardağı ılık su
3- 1/2 paket yaş maya veya 1 paket kuru maya ( ekşimaya ve organik unla,
daha sağlıklı hale getirmek sizin elinizde)
4- 1 yemek kaşığı silme şeker
5- 1 tatlı kaşığı tuz
6- 4-5 su bardağı alabildiği kadar un
7- 1 yumurta sarısı
8- 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
9- susam, çörekotu

YAPILIŞI
Bir bardak ılık süt, şeker ve mayayı ayrı bir kapta karıştırın. Bu sırada  4 bardak un ve  tuzu yoğurma kabınızda karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp
2-3 dakika bekleyip kabaran mayanızı dökün. Suyu da ekleyerek yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ilavesi yapın. Yumuşak kıvamda
hazırladığınız hamurun üzerini, temiz bir mutfak bezi ile örterek ılık ortamda 1 saat kadar beklemeye alın. Mayalanıp kabaran hamuru, mutfak tezgahınıza un serperek yoğurmaya başlayın. İstediğiniz ölçüde bölün. Ben hamuru ikiye bölüp birini pide için ayırıp diğer parçasından zeytinli ekmek yapmayı düşündüm. (Tarif daha önce yazdığım sütlü ekmek tarifimize çok yakın)
Hamuru fazla hırpalamadan kenarlarından küçük küçük katlayarak yuvarlak bir şekil verin ve fırın kağıdına un serperek tepsiye yerleştirin. 15 -20 dakika kadar fırın içinde bekletin. Kabaran hamurunuzu dışarı alıp fırını 200 derece
ısıtalım. Bu arada  hamuru elimizle yayarak genişletelim. Parmaklarımızı zeytinyağına batırarak istediğimiz pide şeklini verelim. Bu şekil verme işini fırıncıların şifa dediği karışımla da yapabiliriz. (2 kaşık una 1/2 çay bardağı su koyup karıştırın. 1/2 çay bardağı kaynar su ekleyip çay kaşığıyla dut pekmezi de koyarak karıştırın. ) Parmaklarınızı şifa adı verilen bu sosa batırarak şekil verebilirsiniz.) Pidemize kare yada baklava deseni verdikten sonra kalan yağ ile yumurta sarısını karıştırıp bir fırça yardımıyla üstüne sürelim. Daha sonra susam ve çörekotuyla süsleyelim. Isınan fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. (Benim fırında yaklaşık 25- 30 dakika) Kabarıp pişen pideniz sıcak sıcak sofralarınızı süsleyecek ve bu ramazanın da en önemli ritüelini yapmanızı sağlayacak...!

AFİYETLER OLSUN...!!!



Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi