Ana içeriğe atla

NEFİS ANKARA TAVA

NEFİS ANKARA TAVA

Eski Ankara mutfağının en bilinen ve sevilen yemeklerinden biri olan Ankara Tavayla üniversite için başkentte olduğum yıllarda tanıştım. İlk
yediğimde aman Allahım, burada normal pilav bilmiyorlarmı? Daha mı ucuz oluyor da bunu tercih etmişler? Ne de olsa öğrenci yemekhanesi işte (?) gibi 18 yaş dırdırlanmalarını sıklıkla yapardım. Ama, lakin, fakat gelin görün ki şu anda evimizin en sevilen ve sıklıkla yapılan lezzetleri arasında...:))
Ankara güveç, etli arpa şehriye pilavı isimleriyle de anılan pilav, başlıbaşına bir ana yemek. Bugün ne pişireyim derdine son...!
Ben döküm tencere de yapıyorum, güveç gibi çok lezzetli oluyor. Hemen malzemelerimizi hazırlayalım ve işe koyulalım. Ne demişler ''erken kalkan yol alır''...

MALZEMELER

1- 1 paket arpa şehriye
2- 500 gr. kuzu kuşbaşı
3- 1/2 su bardağı zeytinyağ
4- 1 yemek kaşığı tereyağ
5- 5-6 bardak kaynamış su
6- tuz

YAPILIŞI
Öncelikle kuzu etini ayrı bir tencerede pişirelim. Pilavımızı yaptığımız tercihen döküm ama yoksa çelik tencereye sıvı yağ ve arpa şehriyeyi koyup kavurma işlemine başlayalım. Rengi kahverengiye dönerken eti ve
tereyağını ekleyip kahverengi olduğunda sıcak suyu ve tuzunu koyalım. (İsterseniz, bu aşamada güveçle devam edebilirsiniz.) Şehriye, suyu sevdiği için bir parmak kadar üzerinde olmasına dikkat edelim ki iyice içine çeksin. Kaynayana kadar yüksek hararette, sonra ortaya alıp suyunu çekmeye başladığında ise en kısık ayara alalım. Pilavımız iyice demlendiğinde ocağı kapatalım. Eminim evinize yayılan kavrulmuş arpa şehriyenin muhteşem kokusu, herkesin iştahını ve ilgisini cezbedecektir...

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi