Ana içeriğe atla

Prag'da Turistik Yemek Deneyimleri: 3 Öneri

Günümüzdeki seyahat trendleri bizlere her şeyi "yerliler" gibi yapmamızı öneriyor, bir şehrin yerlisi gibi gezmek, yerlisi gibi yemek içmek yüceltiliyor. Seyahat siteleri bizleri turist kandırmacalarından kurtarmak için yerlilerin yiyip içtiği yerleri önerip bazen kendimizi anlamsız bir ara sokakta yemek yerken bulmamıza sebep olabiliyor. Bu yazıda, size kesinlikle Prag'da "yerli gibi" bir yemek deneyimi önermeyeceğim. Tam tersi, turistik merkeze yakın, turistlere lokal Çek yemekleri olarak sunulan tabakları afiyetle yiyebileceğiniz, "ya gulaş aslında bir Macar yemeği" diye söylenmeyeceğiniz ve ülkenizden uzak gamsız bir turist olmanın tadını çıkarabileceğiniz bir rahat restoran, bir birahane bir de fine dining olmak üzere 3 öneride bulunacağım. 


Prag'da yediğim en keyifli yemeği Konirna'da yedim. Konirna Prag'ın Mala Strana bölgesinde, içerisi oldukça geniş ve sıcak döşenmiş ama bahçesi özellikle keyifli bir restoran. Çok büyük olduğu için rezervasyonsuz gidebilirsiniz. Biz hava konusunda şanslıydık ve bahçede oturabildik. Her yerdeki Urquell Pilsner hakimiyetinden sıkıldıysanız, Konirna ikinci en popüler, ve bence daha lezzetli, Çek birası olan Krusovice Pilsner servis ediyor, olur da bira içmekten sıkıldıysanız çok geniş bir şarap menüsü de mevcut ama bence Çek mutfağıyla en iyi eşleşme birayla oluyor. Klasik Çek mutfağın biz turistlere sunulan hemen hemen tüm çeşitleri menüde mevcut, kremalı biftek, gulaş, ördek, kaz, hatta tavşan bile var menüde. Kremalı biftek yedim, çok lezzetliydi, et çok güzel pişmişti. Onun haricinde et yemeye doyabileceğiniz değişik devasa porsiyonlu ızgara et çeşitleri de var. Araya bir iki hafif seçenek de atmışlar, ızgara somon gibi ama çok alıcısı olduğunu sanmıyorum. Porsiyonlar oldukça büyük, başlangıç söylerken iki kere düşünmenizi tavsiye ederim. İngilizce menüler mevcut, servis elemanları da İngilizce konuşuyor, çok yardımcılar ve işlerini iyi yapıyorlar. Fiyatlar ise aldığınız tat ve hizmetle kıyaslanınca oldukça normal hatta ucuz kalıyor.


U Parlamentu bir restorandan ziyade lezzetli yemekler sunan bir birahane. Tarihi meydana oldukça yakın ama direkt olarak tarihi meydandakilere kıyasla fiyatları uygun. Yemekler kaliteli, geleneksel Çek mutfağının yanı sıra et, tavuk, balık ızgaraları mevcut hatta Prag'da çok da rastlanmayan bir fenomen olan Vejeteryan seçenekleri bile var. Burada gulaş yedim, birayla beraber beni oldukça mutlu etti. Cam kenarında oturup geçen insanları izlemek için keyifli olduğu kadar daha içeride oturup geleneksel bir Çek birahanesini deneyimlemek için de keyifli bir mekan. Özellikle çalışanların bira doldurmasını ve onar onar (gerçekten bir kerede beşer beşer 10 tane 50'lik) Pilsner taşımalarını izlemek ilginç.
Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim Prag'da bira Pilsner diye ısmarlanıyor, kulplu bardakta servis ediliyor, bardakta 50'lik çizgisinden sonra köpük için ayrılmış bir boşluk var, oraya kadar köpürtülerek dolduruluyor ve bol köpüklü içiliyor. Bir çok mekanda şişe bira yok, zaten sevilmiyor ve tercih edilmiyor. Bira inanılmaz ucuz ve lezzetli. U Parlamentu Prag'ın en popüler birası Pilsner Urquell'i ya da onun siyah versiyonu olan Korzel'i denemek için de güzel bir yer. Korzel bence yemeğin yanında içmek için biraz ağır bir bira ancak bir akşamüstü içkisi olarak çok lezzetli.


U Modre Kachnicky, Mala Strana'da küçük ve romantik bir fine-dining restoranı. Mekan küçük olduğu için rezervasyon yaptırılmalı. İçerisi çok sıcak ve detaylı bir şekilde döşenmiş, özellikle soğuk havalarda Prag'ı ziyaret ediyorsanız insanın içini ısıtacak bir dekorasyona sahip. Servis ve yemekler fevkalade. Çalışanlar doğru miktarda mesafeli ve sıcak olmayı bir şekilde başarıyorlar ve çok güzel önerilerde bulunuyorlar. Yalnız fiyatları oldukça yüksek. Tabi burada oldukça yüksek derken Prag'a göre yüksek yoksa burada size inanılmaz bir yemek deneyimi yaşatacak 5 tabaklık seasonal menünün fiyatına (1000Czk=36 Euro) Venedik'in turistik kısmında ancak pizzayla şarap içersiniz.
Mekan özellikle ördek ve av etleri konusunda uzmanlaşmış. Prag için ördek yaygın bir tabak ancak buradaki kadar çeşitli ve buradaki kadar lezzetli her hangi bir yerde yiyebileceğinizi sanmıyorum. Porsiyonlar çok büyük. Biz iki kişi değişik rosto ördekler yedik, yanında da 1 şişe çek şarabı içtik, tatlıyla beraber 1500Czk=55 Euro gibi bir para verdik ve her kuruşuna değen bir yemek deneyimi yaşadık. Ancak söylediğim gibi mekan küçük ve gürültülü turist grupları için uygun değil. Prag'a maksimum 5 kişilik sakin bir grup halinde gittiyseniz ve tertemiz masa örtüleriyle Prag'ın en güzel ördeklerini mum ışığında yemek istiyorsanız burası sizin için doğru bir mekan.





Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi