Ana içeriğe atla

1945’LERDEN BUGÜNE ‘’BEYTİ’’

Bazen orada mı burada mı yesem diye karar veremediğim durumlarda, vaktim de bolsa''tek geçerim'' dediğim yer kesinlikle’’BEYTİ’dir ve hiç üşenmeden Florya yollarına revan olurum.
 Ülkemizin belki birkaç tane daha markası için de söyleyebileceğim gurur duygusu ve mutluluğu, daha kapıdan içeri girerken hissederim. Kapıyı size açan, güleryüzle karşılayan 90 yaşında hala işinin başında dimdik ayakta durup yüzünde emeğin, başarının ve bu restorana adanmış bir hayatın haklı gururunu taşıyan Beyti Güler, oğlu ya da yaşından emektar olduğunu anladığınız restoran müdürlerinden biri olabilir. Eğer müdavimiyseniz çalışanların Beyti Bey’in evlatları gibi olduğunu, onun tedrisatından geçtiğini ve o geleneksel havaya yakışır hizmet ve servisi hep alacağınızı bilirsiniz. Bu nedenle de aile, arkadaş hatta yurtdışı misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz bir ''fine dining'' restorandır. Evet lüksdür evet pahalıdır ama görgüsüz bir ihtişam değildir. Aksine geçmişten geleceğe uzanan bir gelenek, rafine bir zevkin sıcaklığıdır sizi saran...
1945 de Küçükçekmece’de  küçük aile işletmesinde başlayan öykü, 1970’lerde Florya’da alınan arazi üzerine Türk mimari motiflerini taşıyan köşk inşa edilmiş. 1980 li yılların başlarında önce 200, gördüğü ilgiyle de bugün 400 sandalye sayısına ulaşmış. Ünlenmiş, turistlerin haklı ilgisine mazhar olmuş ama asla kalitesinden ödün vermemiş ve asla turistik olmamış. İçeride 20. yy.’ın ülke ve dünya siyasi hayatına yön veren önemli şahsiyetlerinden, dünya sanat ve sosyete çevresine ağırlanan ünlüleri göreceğiniz resim galerisiyle Beyti Bey'in gerek yurtiçi gerek yurtdışında aldığı ödüller ve hatıra eşyaların yer aldığı müzeye de göz atabilirsiniz.
Evet burası bir et restoranıdır ve Beyti Kebaba adını veren Beyti Bey’in özel reçeteleriyle hazırlanıp dinlendirilen, kömür ateşinde pişen et sizi hiç yanıltmaz. Aynı zamanda su böreğinden, imambayıldıya uzanan muhteşem bir Türk mutfağıdır da...Baklava, ayva, incir, kabak tatlıları, künefe ve ekmek kadayıfı nasıl görmezden gelinir bilmem ki bu tatları asla es geçmeyin derim...!
Ağzımızı sulandıran salatalık turşusu, mini peksimet ve tereyağ, sıcak ekmekle kuver olarak önden gelir her zaman. Bunlar bile yeter ama gelmişken su böreği ve birkaç zeytinyağlı tatmamak da eksiklik olur. Yine de fazla abartmayın derim ki ana yemeğe yer kalsın.
Biz bu sefer kuzu kol tercih ediyoruz. Yanında mutlaka mis gibi kokan tereyağlı pilav ve ıspanak sotesiyle servis edilir tüm etler. Böylesi Vedat Milor deyimiyle İspanya’nın Bask  bölgesinde bulunur ki bende İspanya gezimizde kocaman meşe odunlarının yandığı fırında pişen kuzuyu deneyimleme fırsatı bulmuştum. Ama ben Michelin Yıldızımı ''Beyti'’ye veriyorum. Tatlı olarak da masamızın tercihi cevizli incir tatlısı ve künefe oluyor ki manda kaymağıyla damağınızda zirve yapacak garantisini veriyorum, benden söylemesi...:)
Beyti Güler Bey’i göremeyince endişeyle masamızla ilgilenen garsonumuza soruyorum ki kendisinin üst katta bir dinlenme odası varmış. Öğle servisinden sonra orada dinlenir, akşam yemeği için tekrar gelip masaları dolaşırmış. Sağlığı da iyiymiş, derken kapıda özenli takım elbisesi, zarif tebessümüyle aydınlanmış güler yüzü ve nezaketiyle masaları dolaşıp hoşgeldin diyen duayenimizi görüyoruz.

Kendisine teşekkürlerimizi ve sağlığı için dualarımızı iletip ayrılıyoruz. Bir sonraki buluşma ne zaman olur bilinmez, ama özlemle bekleyeceğimizi biliyoruz....




Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi