MABEYİN’DE YÖRESEL ANTEP KAHVALTISI


Aslında burası bir kebapçı ama ben bir kahvaltısever olduğum için, size pazar günleri verilen yöresel kahvaltısını anlatmak istedim. Dünya mutfakları değişik damak zevklerine göre birbiriyle yarışabilir ama bana göre hiç bir mutfağın kahvaltısı bizim’’ TÜRK KAHVALTISI’’yla boy ölçüşemez, hele de bu gastronominin başkenti Gaziantep’ten olunca değmeyin keyfime a dostlar...!

Her ne kadar tercihim serpme kahvaltıdan yanaysa da buradaki açık büfe kahvaltıya sık-sık gelirim. Çünkü bana göre yöresel kahvaltılar içinde açık ara en iyisi...
Mabeyin’in sahibi Mustafa Demircan aslen Gaziantepli. 1975 yılında Laleli’deki Çavuşoğlu Kebap ve Baklava salonunu kayınpederi ile birlikte açıyor ki  halen orada Çavuşoğlu Baklava devam ediyor diye biliyorum. 1987 yılında ise Ahmet Besim’le birlikte Florya’daki ‘’Kaşıbeyaz’’ı hayata geçiriyorlar. Ama takdir edersiniz ki ortaklık zor zanaat, oradan da ayrılıp 2003 de Üsküdar Kısıklı’daki Mabeyin’i açıyor. 19. yy Osmanlı konak tarzındaki iki binayı alıp, aslına uygun restore ettirip hizmete sokuyor.  Güzel bir bahçe içindeki konağın ambiyansı, kebap ve Antep yemeklerinin kalitesi, lezzeti kısa zamanda çok ilgi görüyor. Hatta Ajda Pekkan gibi ünlülere çok sık rastlamışlığımız vardır bizimde... Yaklaşık 7-8 yıldır alkol servisi yok:) ama  Antep evlerinde pişen çağla aşı, beyran çorbası, analı_kızlı  gibi daha burada sayamadığım bir çok yöresel yemeğin iyi 
örneklerini burada bulabilirsiniz.
Gelelim muhteşem kahvaltısına; hava güzelse bahçede asırlık çınar ve manolya ağaçlarının altında yapmayı tercih edin derim. Açık büfede yok-yok, kebapçı  mutfağı olmasının tüm avantajlarını kullandıklarını görüyorsunuz. Ama yöre kahvaltısı diyoruz ya masaya servis edilen nohut dürümden, ciğer kebaba, beyran çorbasından, su böreğine her şey çok leziz, hele o kaymaklı batırma dedikleri damak çatlatıyor adeta... 
Siz yine de midenizi, damağınızı finali yapacağınız efsane katmere saklayın, nirvanaya ulaşacağınız garanti...!
Pazar olmasının avantajıyla da çıkışta mutlaka deniz kıyısına inip, Caddebostana kadar yürüyün derim, benden söylemesi köşemde:)

Not: Mabeyincilere arzuhalimdir; en son kahvaltı ziyaretim de kaymaklı batırma, batırma olmayıp kaymak üstte, bazlama kısmı kuru kalmıştı, bu konu tez zamanda ele alına...!

NOT: Vedat Milor'un son yazısından öğrendiğime göre artık kapanmış. Hakikaten benim de içimi hüzün kapladı. Burası sadece bir kebapçı değil, Gaziantep mutfağının İstanbul'daki en iyi temsilcilerinden biriydi...

Popüler Yayınlar