Ana içeriğe atla

MABEYİN’DE YÖRESEL ANTEP KAHVALTISI


Aslında burası bir kebapçı ama ben bir kahvaltısever olduğum için, size pazar günleri verilen yöresel kahvaltısını anlatmak istedim. Dünya mutfakları değişik damak zevklerine göre birbiriyle yarışabilir ama bana göre hiç bir mutfağın kahvaltısı bizim’’ TÜRK KAHVALTISI’’yla boy ölçüşemez, hele de bu gastronominin başkenti Gaziantep’ten olunca değmeyin keyfime a dostlar...!

Her ne kadar tercihim serpme kahvaltıdan yanaysa da buradaki açık büfe kahvaltıya sık-sık gelirim. Çünkü bana göre yöresel kahvaltılar içinde açık ara en iyisi...
Mabeyin’in sahibi Mustafa Demircan aslen Gaziantepli. 1975 yılında Laleli’deki Çavuşoğlu Kebap ve Baklava salonunu kayınpederi ile birlikte açıyor ki  halen orada Çavuşoğlu Baklava devam ediyor diye biliyorum. 1987 yılında ise Ahmet Besim’le birlikte Florya’daki ‘’Kaşıbeyaz’’ı hayata geçiriyorlar. Ama takdir edersiniz ki ortaklık zor zanaat, oradan da ayrılıp 2003 de Üsküdar Kısıklı’daki Mabeyin’i açıyor. 19. yy Osmanlı konak tarzındaki iki binayı alıp, aslına uygun restore ettirip hizmete sokuyor.  Güzel bir bahçe içindeki konağın ambiyansı, kebap ve Antep yemeklerinin kalitesi, lezzeti kısa zamanda çok ilgi görüyor. Hatta Ajda Pekkan gibi ünlülere çok sık rastlamışlığımız vardır bizimde... Yaklaşık 7-8 yıldır alkol servisi yok:) ama  Antep evlerinde pişen çağla aşı, beyran çorbası, analı_kızlı  gibi daha burada sayamadığım bir çok yöresel yemeğin iyi 
örneklerini burada bulabilirsiniz.
Gelelim muhteşem kahvaltısına; hava güzelse bahçede asırlık çınar ve manolya ağaçlarının altında yapmayı tercih edin derim. Açık büfede yok-yok, kebapçı  mutfağı olmasının tüm avantajlarını kullandıklarını görüyorsunuz. Ama yöre kahvaltısı diyoruz ya masaya servis edilen nohut dürümden, ciğer kebaba, beyran çorbasından, su böreğine her şey çok leziz, hele o kaymaklı batırma dedikleri damak çatlatıyor adeta... 
Siz yine de midenizi, damağınızı finali yapacağınız efsane katmere saklayın, nirvanaya ulaşacağınız garanti...!
Pazar olmasının avantajıyla da çıkışta mutlaka deniz kıyısına inip, Caddebostana kadar yürüyün derim, benden söylemesi köşemde:)

Not: Mabeyincilere arzuhalimdir; en son kahvaltı ziyaretim de kaymaklı batırma, batırma olmayıp kaymak üstte, bazlama kısmı kuru kalmıştı, bu konu tez zamanda ele alına...!

NOT: Vedat Milor'un son yazısından öğrendiğime göre artık kapanmış. Hakikaten benim de içimi hüzün kapladı. Burası sadece bir kebapçı değil, Gaziantep mutfağının İstanbul'daki en iyi temsilcilerinden biriydi...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi