Ana içeriğe atla

HRİSTO

HRİSTO

Hikaye 1938 yılında, Şileli Rum Balıkçı Hristo’nun, Tarabyalı Katerina’ya olan aşkıyla başlar. Evlenip Tarabya’ya yerleşirler ve açtıkları ‘’HRİSTO’’ isimli  restoranları, kısa sürede çok beğenilen bir buluşma noktasına dönüşür.

Günümüzde, İstanbul’un birçok semti gibi Tarabya da değişimden payını almış ve buradaki birçok Rum meyhanesi kapanmış. Hristo ise birkaç kez el değiştirdikten sonra, bugün Yasin Yıldız'ın işletmesinde yoluna devam ediyor. 1995 yılında hayata veda etmiş olmasına rağmen, kurucusunun anısını konsept ve menüye sadık kalarak, hala aynı yerde yaşatıyor...


Mavi-beyaz rengin ağırlıkta olduğu sevimli bir Rum meyhanesi havası taşıyan Hristo’da; taş duvarlar, ahşap rabıta ve eski avizeler korunmuş. Hristo’nun yanında komi olarak başlayan Abdullah Usta bugün mutfağın başında. Hazır meze, dondurulmuş ürün kullanılmıyor ve her şey yerinden alınıp mutfakta hazırlanıyor. Bu da tabii ki lezzete yansıyor...

Muhteşem boğaz manzarasında, Rum mutfağının en güzel lezzetlerini tadabileceğiniz restoranın, zengin bir menüsü var ve biz ne yediysek çok memnun kaldık. Yiyeceklerle ilgili bilgiyi, deneyimli ve emektar garsonlarından kolaylıkla alabilirsiniz. Manzara için ikinci katı tercih edin ve ‘’levrek lokum’’ ile risottoya benzeyen ''Hristo pilav’’ yemeyi ise sakın unutmayın...!!!


Not: Aldığım bir duyuma göre işletme el değiştirmiş, ama menüye sadık kalmışlar. İsterseniz kendi riskinizi alarak deneyebilirsiniz..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi