Ana içeriğe atla

AMSTERDAM LEZZETLERİ

AMSTERDAM LEZZETLERİ

Öyle aman aman gastronomik bir mutfağa sahip olmasa da kozmopolit yapının getirdiği kültürel zenginlikle, dünya mutfağının güzel örneklerini bulabilirsiniz.
Özellikle sokak lezzetleri açısından çok zengin seçenekler sunan Amsterdam’ın yerel mutfağına,  neredeyse her sokağında bulunan büfelerde bile rastlayacaksınız.
1- Broodje Haring; özellikle sokak satıcılarında yiyebileceğiniz çiğ balık sandviç. Hollanda’ya özgü bu lezzet, balık severler için vazgeçilmez olabilir. Ringa balığı, küp şeklinde soğan ve turşu ile birlikte servis edilmekte. Çiğ balık yemem diyenler için ‘’kibbeling’’ denen pişmiş versiyonu da var. Ayrıca ekmeksiz versiyonunda ringa balığını kuyruğundan tutup havaya kaldırıp yemelisiniz.. Üzgünüm ama Hollandse olmak istiyorsanız bazı ritüeller bilinecek...!!!

2- Albert Hejin Marketleri; ekspres şubeleri olduğu gibi büyük şubelerinden her türlü gereksinimlerinizi karşılayabilir, memlekete dönüş için Hollanda peynirleri ve benzeri alışverişlerinizi yapabilirsiniz.

3- Pannen koeken; tatlı ve tuzlu olarak tercih edebileceğiniz krep. Pancake Bakery ve Van Wonderen Stroopwafels en bilinenleri...

4- Poffertjes; mini pankek diyebileceğimiz bu hamur işleri, isteğinize göre üzerine çilek, çikolata sos yada pudra şekeri dökülerek servis ediliyor.

5- Appelgebak yani elmalı tart; tarihi ortaçağa kadar dayanan elma ve hamurun eşsiz lezzetini özellikle üzerinde yoğun krema veya vanilyalı dondurma ile tercih ediyorlar.

6- Patat Frites; önlerinde kuyruklar göreceğiniz kızarmış patates dükkanlarına ilgi büyük. Küçük, orta ve büyük külahta,  üzerine seçtiğiniz bir peynirli sos konarak yeniyor.


7- Bitterballen; özellikle kafe ve bar gibi yerlerde içecek yanında meze olarak sunulan patates köftesi yada kroketi diyebiliriz. İçi yumuşak dışı çıtır olmalı...
 
8- Stroopwafel; Gauda şehrinde 1784 yılında üretilen bu lezzeti Amsterdam’da her yerde bulup alabilirsiniz. İki ince dilim waffle arasında karamel ve üzerindeki stroop adlı şurupla büyüklerini sokak satıcılarında, küçüklerini ise ambalajlı bir şekilde marketlerde bulabilirsiniz. Bence iyi bir hediye seçeneği ...

9- Peru’ya has churros burada sık sık karşınıza çıkacak,  bizim tulumba tatlımızın şerbetsizi. Ben tarçınlı pudra şekeri ile tercih ettim.

10- Olibollen dutch; bizim lokmaya benziyor ama şerbetli hali değil tabiki. Yine pudra şekeri yada çikolata sosla servis ediliyor.
 

11- Bira ve Hollanda likörü ‘’Jenever’’ geleneksel içkileri. (Jenever Oude; eski ve yumuşak içimli, longe ise yeni ve daha keskin olanı) Birada Haineken ve Amstel markaları en bilinenleri olup dünya üstünde hemen her yerde bulabilirsiniz. Ama hazır gelmişken Brauwerj’t e giderseniz hem yel değirmeni altında üretilen biraları görmüş hem de Amsterdam’ın en ikonik manzarası eşliğinde biranızı yudumlamış olursunuz.

12- Kaas yada peynir dükkanları sık sık karşınıza çıkacak. Özellikle Gauda ve Edam  en bilinenleri. Tadım da yapabileceğiniz bu dükkanlardan peynir alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Henri Willig, Old Amsterdam ve Cheese Company en ünlüleri. Biz özellikle lavantalı ve pestolu (fesleğenli)  gibi aromatik olanları tercih edip satın aldık.

13- Hutspot; haşlanmış patates, soğan ve havuçtan oluşan pürenin, ağır ateşte pişirilmiş sığır eti ya da sosisle servis edildiği bir Hollanda yemeği.

14- Kip Kerrie; eski bir Hollanda sömürgesi olan Surinam yemekleri Amsterdam’da pek seviliyor. Baharatlı bir tavuk yemeği olan ''kip kerrie'' fasülye, soğan, sarımsak ve biber içeriğiyle bizim damak tadımıza uygun diyebilirim.




15- Kahve eşliğinde Waffle ve elmalı tart (appelgebak) keyfi yapmak için oturun bir kafeye,
ayaklarınızı dinlendirip yorgunluk atın. Ama Coffe ve shop yazılarının ayrı olmalarına dikkat edin...!

16- FEBO: Amsterdam’a özel marka ''Febo''; küçük kutucuklar içinde hamburger çeşitleri, patates kızartması, kroket ve içeceklere bozuk para atıp kolayca sahip olacağınız zincir bir otomat sistemi. Geceleri de açık olan Febo, hızlı ve ucuz yiyecek için tercih edilebilir.


17- Amsterdam Cheese Deli: Ekşi maya hamurdan yaptıkları Hollanda’ya özgü pide diyebileceğim ekmeklerin, özellikle mantar ve mozarellalı olanı en favorim oluyor. Ekşi maya ekmekli sandviçler, kurabiye ve waffel çeşitlerini de buradan satın alabilirsiniz.

 18- Foodhallen: Amsterdam’da değişik mutfakların bir araya geldiği yeme-içme ve kültür merkezi. Eski bir tranway deposu olan bu yer de mutlaka damak zevkinize uyacak bir yiyecek bulacaksınız.

19- De Drie Fleschjes: Dam Meydanının hemen yanı başında, ambiyansıyla
Hollanda içkilerini deneyimlemek isteyenleri hayal kırıklığına uğratmayacak. İstediğiniz likörleri, bar tezgahında dizilmiş olan ve likörlerin isimlerinin yazdığı bardak altlıklarına koyuyorlar. Biraları ise ‘’Gulpener’’. Tarihi içki fıçılarını da görebileceğiniz 1650 yılında açılan bu likörcü de Hollanda peynirleri eşliğinde tadım yapabilirsiniz.




20- The Pantry: Merkezde ve Van Gogh Müzesine yakın bu restoranda, Hollanda yerel mutfağını deneyimleyebilirsiniz.
Ünlü bezelye ve kabak çorbalarından, Hutspot yemeğine kadar tüm örnekleri bulabileceğiniz restoranın fiyatları makul, servisi iyi ve hızlı.

21- Mojo Japanese Kitchen: Centraal Station’a 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan restoranın öğle yemeğinde; sınırsız sushiyi içecek hariç 23.50 Euro ya yiyebilirsiniz. Deniz ve şehir manzaralı bir masa seçip Japon yemeklerinin keyfini çıkarın.


 

22- De Waag: Nieuwmarkt da dolaşırken 1488 de yapılmış şato gibi bir bina uzaktan dikkatinizi çekecek. Hemen altında bulunan  kafe ve restoran ‘’De Waag’’ ın, tarihi binadaki etkileyici ambiyansında yemek ya da kahve molası eminim sizin de çok hoşunuza gidecek. Şehrin tam kalbinde ve neredeyse tüm turistler en az bir kez buraya uğruyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi