Ana içeriğe atla

GÜLLAÇ

GÜLLAÇ

Osmanlı Sarayından günümüze ‘’güllü aş’’ zaman içinde ‘’güllaca’’ dönüşür ve ramazanın gülü olarak nitelendirilir. Hafifliğiyle, mideyi rahatlatmasıyla hatta diğer tatlılara göre az kalorisiyle ilk akla gelen ve çok tercih edilen güllacı bende sık yaparım. Bu güzelim tatlımızı yalnızca ramazana hapsetmeyi de haksızlık olarak görürüm. Sıcak yaz aylarında içimizi serinleten hafif bir tatlı yemek, kimi mutlu etmez ki...!

Efendiimm, benim tarifime gelmeden önce ünlü güllaç markası ‘’SAFFET ABDULLAH’’ tan da bahsetmemek olmaz. 1878 Osmanlı-Rus savaşında Kırım’dan İstanbul’a göç eden Abdullah Efendi, 1881yılından itibaren güllaç üretimine başlar ve 40 yıl kadar devam eder. O’ndan sonra bir kırk yılda oğul Saffet Efendi işi devam ettirir. 1959 da kurumsallaşıp 1989 yılında da ‘’Saffet Abdullah’’ olarak markalarını tescil ettirirler. Bu gün 4. Kuşak işin başında ve İstanbul-Şehremini’ de başlayan serüven, Sultanbeyli’deki fabrikayla, İSO 22000:2005 Gıda Güvenliği ve Yönetim Sistemi standartlarına uygun olarak yoluna devam etmekte...
Katkı maddesi kullanılmayıp tamamen doğal malzemeyle üretilen güllaçları ramazan ayı dışında da bulmayı ümit ederek gelelim tarifimize...
 Üç aşağı-beş yukarı bütün tarifler birbirine benzese de zaman içinde kendi damak zevkime göre geliştirdiğim  küçük tüyolarımla birlikte işte benim tarifim...!

MALZEMELER
-       Kalabalık bir misafir grubu için yapmıyorsam genelde 5 yaprak güllaç kullanıyorum ve dikdötgen borcamda yapıyorum. Kabın şekline göre kırarak 6 kat alta, 5 katta üstüne koyuyorum. Yani toplam 11 katla  ramazana gönderme yapmış oluyorum :))
-       1 lt  organik süt
-       1 su bardağı şeker
-       1 yemek kaşığı krema veya kaymak (zorunlu değil)
-       ½ paket vanilya
-       1 yemek kaşığı gülsuyu
-       100 gr. Dövülmüş ceviz
-       Üzerini süslemek için nar, toz veya iri dövülmüş Antep fıstığı, varsa kiraz, çilek

 YAPILIŞI
-       Sütü ve şekeri kaynatıp içerisine kremayı veya kaymağı karıştırın. (zorunlu değil)
-   
Ocaktan aldığınız süte vanilya ve gül suyunu ekleyip bir kenara bırakın,
-       Güllaç yapraklarını parlak kısımları üste gelecek şekilde kabınızın şekline göre kırarak ya da keserek hazırlayın. Bir çay bardağı sütü daha sonra kullanmak üzere ayırın.

-      
Her güllaç katına sıcak süt karışımından kepçeyle döküp ıslatın. Sütü ocaktan aldıktan 5-6 dakika kadar sonra kullanın ki aşırı kaynar süt güllacınızı hamur haline getirebilir. Aşırı ılık olanı ise gerekli ıslanmayı sağlamayabilir. 6. katı ıslattıktan sonra dövülmüş cevizinizi yayın ve kalan güllaç yapraklarını da aynı

    şekilde parlak kısımları üstte olacak şekilde soslayın.
-       Güllacınızın üzerine bolca sütlü sosunuzdan döküp önce oda sıcaklığında daha sonra buzdolabında iyice soğumasını sağlayın.
-       Soğuyan güllacınızı dilimleyip üzerine ayırdığınız 1 çay bardağı sütlü sosu döküp kapağını kapayarak buzdolabına bırakın.

-       Servis yapacağınız zaman her bir güllaç dilimi üzerine fıstık koyup nar taneleri kiraz, çilek gibi meyvelerle süsleyin.



-       AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi