GÜLLAÇ
GÜLLAÇ
Osmanlı Sarayından günümüze ‘’güllü aş’’ zaman
içinde ‘’güllaca’’ dönüşür ve ramazanın gülü olarak nitelendirilir. Hafifliğiyle,
mideyi rahatlatmasıyla hatta diğer tatlılara göre az kalorisiyle ilk akla gelen
ve çok tercih edilen güllacı bende sık yaparım. Bu güzelim tatlımızı yalnızca
ramazana hapsetmeyi de haksızlık olarak görürüm. Sıcak yaz aylarında içimizi
serinleten hafif bir tatlı yemek, kimi mutlu etmez ki...!
Efendiimm, benim tarifime gelmeden önce ünlü güllaç markası ‘’SAFFET ABDULLAH’’ tan da bahsetmemek olmaz. 1878 Osmanlı-Rus savaşında Kırım’dan İstanbul’a göç eden Abdullah Efendi, 1881yılından itibaren güllaç üretimine başlar ve 40 yıl kadar devam eder. O’ndan sonra bir kırk yılda oğul Saffet Efendi işi devam ettirir. 1959 da kurumsallaşıp 1989 yılında da ‘’Saffet Abdullah’’ olarak markalarını tescil ettirirler. Bu gün 4. Kuşak işin başında ve İstanbul-Şehremini’ de başlayan serüven, Sultanbeyli’deki fabrikayla, İSO 22000:2005 Gıda Güvenliği ve Yönetim Sistemi standartlarına uygun olarak yoluna devam etmekte...
Katkı maddesi kullanılmayıp tamamen doğal
malzemeyle üretilen güllaçları ramazan ayı dışında da bulmayı ümit ederek
gelelim tarifimize...
Üç
aşağı-beş yukarı bütün tarifler birbirine benzese de zaman içinde kendi damak
zevkime göre geliştirdiğim küçük
tüyolarımla birlikte işte benim tarifim...!
MALZEMELER
-
Kalabalık bir misafir grubu için
yapmıyorsam genelde 5 yaprak güllaç kullanıyorum ve dikdötgen borcamda
yapıyorum. Kabın şekline göre kırarak 6 kat alta, 5 katta üstüne koyuyorum. Yani toplam 11 katla ramazana gönderme yapmış oluyorum :))
-
1 lt organik süt
-
1 su bardağı şeker
-
1 yemek kaşığı krema veya kaymak (zorunlu değil)
-
½ paket vanilya
-
1 yemek kaşığı gülsuyu
-
100 gr. Dövülmüş ceviz
-
Üzerini süslemek için nar, toz veya iri
dövülmüş Antep fıstığı, varsa kiraz, çilek
-
Sütü ve şekeri kaynatıp içerisine
kremayı veya kaymağı karıştırın. (zorunlu değil)
-
-
Güllaç yapraklarını parlak
kısımları üste gelecek şekilde kabınızın şekline göre kırarak ya da keserek hazırlayın. Bir çay bardağı sütü daha sonra kullanmak üzere ayırın.
- Her güllaç katına sıcak süt karışımından kepçeyle döküp ıslatın. Sütü ocaktan aldıktan 5-6 dakika kadar sonra kullanın ki aşırı kaynar süt güllacınızı hamur haline getirebilir. Aşırı ılık olanı ise gerekli ıslanmayı sağlamayabilir. 6. katı ıslattıktan sonra dövülmüş cevizinizi yayın ve kalan güllaç yapraklarını da aynı
şekilde parlak kısımları üstte olacak şekilde soslayın.
-
Güllacınızın üzerine bolca sütlü
sosunuzdan döküp önce oda sıcaklığında daha sonra buzdolabında iyice soğumasını sağlayın.
-
Soğuyan güllacınızı dilimleyip
üzerine ayırdığınız 1 çay bardağı sütlü sosu döküp kapağını kapayarak
buzdolabına bırakın.
-
Servis yapacağınız zaman her bir
güllaç dilimi üzerine fıstık koyup nar taneleri kiraz, çilek gibi meyvelerle süsleyin.
-
AFİYETLER OLSUN...!!!