BEREKETİN SİMGESİ: AŞURE
BEREKETİN SİMGESİ: AŞURE
Çocukluk yıllarımda hiç yiyemediğim,
içerisindeki nohuta, fasulyeye rağmen insanlar nasıl ayılıp bayılıp yiyorlar
acaba dediğim aşure, bugün benim de favori tatlılarımdan...
Tatlıdan da öte farklılığın zenginliği, bolluğun, bereketin ve dayanışmanın da simgesi...!!!
Ülkemizde özellikle Hicri Takvime göre Muharrem ayının 10. Günü ‘’Aşure Günü’’ kabul edilse de evlerdeki tatlı
telaş, koşuşturma ay sonuna kadar sürecek.
''Büyük Tufan''dan sonra Hz. Nuh’un elinde kalan
malzemelerle yaptığı aşure (İngilizcede Noah Puding diye geçiyor.), bereketiyle de anılır olmuş. Yöreden yöreye hatta
evden eve değişiklik gösteren aşurenin tam bir tarifi yok aslında... En
az 7 malzemeden yapılması gerektiği söylenir. 10 veya 12 malzemeyi baz alarak
yapanlar da çoktur. Evde ne bulursan içine koy mantığıyla geliştirilen
tariflere, ben de kendi damak tadıma göre yıllar içinde ekleyip-çıkararak oluşturduğum reçetemle katkıda bulunmak isterim.
MALZEMELER
1-
500 gr buğday
2-
1 su bardağı nohut
3-
1 su bardağı kuru fasülye (ben
şeker fasülye tabir edilen ispir fasülyesi kullanıyorum.)
4-
4 su bardağı kadar toz şeker (ben
önce 3 bardak koyup sonra tadına bakarak ekliyorum)
5-
1/2 çay bardağı pirinç
7-
10-12 adet kuru kayısı
8-
10-12 adet kuru incir
9-
1 adet orta boy elma
10- 1 adet limon kabuğu rendesi
11- mevsimi ise 1 adet portakal kabuğu rendesi
12- mevsimi ise 1/2 adet ayva
13- mevsimi ise 1 adet şeftali
14 mevsimi ise 3 adet taze inci
14 mevsimi ise 3 adet taze inci
15- 1/2 adet orta boy armut
16- 5-6 karanfil
17- 1 çubuk
tarçın
18- 1 yemek
kaşığı gülsuyu
19- 1/2 paket
vanilya
21- 4-5 bardak su
22- çay kaşığı ucuyla tuz (bir çimdik :)
ÜZERİ İÇİN
1-
kavrulmuş fındık
2- kavrulmuş ceviz
3-
kavrulmuş badem
4-
kavrulmuş susam
5-
kavrulmuş çam fıstığı
6-
Antep fıstığı
7-
kuş üzümü
8-
nar
9-
toz tarçın
YAPILIŞI
Öncelikle geceden hazırlığa
başlamamız gerekiyor. Buğday iyice yıkanarak 10 dakika kadar haşlanır ve altı
kapatılıp beklemeye alınır. Benim her zaman dondurucumda haşlanmış nohut ve fasülyem
bulunur, işimi de çok kolaylaştırır. Yoksa geceden nohutunuzu ılık suya,
fasülyenizi soğuk suya koyup ıslatın.
Efendiiim sabah kalktığımızda
nohut fasülye, pirinç ve buğdayımızı ayrı ayrı haşlayacağız. Bu arada kuru
meyvelerimizi ince ince kesip ılık suda bekletelim. İnciri ayrı bir yerde 2 kaşık
süt eklediğiniz suda bekletirseniz aşurenizi karartmaz. İsteğe bağlı olarak mevsimine göre bulduğumuz taze meyvelerin kabuklarını soyarak küçük küpler halinde hazırlayalım, Portakal ve limon kabuklarını rendeleyelim.
Haşlanmış nohut, fasülye ve
pirincin suyunu süzüp haşlanmış buğdayımızın olduğu geniş tenceremize ekliyoruz. Suyu az
ise sıcak su ekleyebiliriz. Daha sonra meyvelerimizi de koyup yavaş yavaş dairesel
karıştırma işlemine başlıyoruz. Tencerenin dibinin tutmaması için de asla ara
vermiyoruz. Unutmayın, aşure yapımı
sabır işi olduğu kadar iyi bir meditasyon aracı da olabilir...:))
Kaynamaya başladığında şeker ilavesini yapalım. Muhallebi kıvamına geldiğinde ise vanilya
koyalım. En son gülsuyunu da ekleyip karıştırma işini tamamlayalım ve altını
kapatalım. İçindeki karanfil ve tarçın çubuğunu çıkararak sıcak halde kaselere
alıp bekletelim. Ilık hale gelen aşurelerimizin üzerini süsledikten sonra eş,
dost ve akrabamızla paylaşarak bereketini yayalım...
AFİYETLER OLSUN...