Ana içeriğe atla

BEREKETİN SİMGESİ: AŞURE

BEREKETİN SİMGESİ: AŞURE

Çocukluk yıllarımda hiç yiyemediğim, içerisindeki nohuta, fasulyeye rağmen insanlar nasıl ayılıp bayılıp yiyorlar acaba dediğim aşure, bugün benim de favori tatlılarımdan...
Tatlıdan da öte farklılığın zenginliği, bolluğun, bereketin ve dayanışmanın da simgesi...!!!
Ülkemizde özellikle Hicri Takvime göre Muharrem ayının 10. Günü ‘’Aşure Günü’’ kabul edilse de evlerdeki tatlı telaş, koşuşturma ay sonuna kadar sürecek.
''Büyük Tufan''dan sonra Hz. Nuh’un elinde kalan malzemelerle yaptığı aşure (İngilizcede Noah Puding diye geçiyor.), bereketiyle de anılır olmuş. Yöreden yöreye hatta evden eve değişiklik gösteren aşurenin tam bir tarifi yok aslında... En az 7 malzemeden yapılması gerektiği söylenir. 10 veya 12 malzemeyi baz alarak yapanlar da çoktur. Evde ne bulursan içine koy mantığıyla geliştirilen tariflere, ben de kendi damak tadıma göre yıllar içinde ekleyip-çıkararak oluşturduğum reçetemle katkıda bulunmak isterim. 

MALZEMELER
        
1-    500 gr buğday
2-    1 su bardağı nohut
3-    1 su bardağı kuru fasülye (ben şeker fasülye tabir edilen ispir fasülyesi kullanıyorum.)
4-    4 su bardağı kadar toz şeker (ben önce 3 bardak koyup sonra tadına bakarak ekliyorum)
5-    1/2 çay bardağı pirinç
6-   1 çay bardağı kuru üzüm
7-    10-12 adet kuru kayısı
8-    10-12 adet kuru incir
9-    1 adet orta boy elma
10- 1 adet limon kabuğu rendesi 
11- mevsimi ise 1 adet portakal kabuğu rendesi 
12- mevsimi ise 1/2 adet ayva
13- mevsimi ise 1 adet şeftali
14 mevsimi ise 3 adet taze inci
15- 1/2 adet orta boy armut
16- 5-6 karanfil
17- 1 çubuk tarçın
18- 1 yemek kaşığı gülsuyu
19- 1/2 paket vanilya
20- 2 yemek kaşığı süt (isteğe bağlı)
21- 4-5 bardak su 
22- çay kaşığı ucuyla tuz (bir çimdik :)

ÜZERİ İÇİN

1-    kavrulmuş fındık
 2-  kavrulmuş ceviz
3-    kavrulmuş badem
4-    kavrulmuş susam
5-    kavrulmuş çam fıstığı
6-    Antep fıstığı
7-    kuş üzümü
8-    nar
9-    toz tarçın

YAPILIŞI


Öncelikle geceden hazırlığa başlamamız gerekiyor. Buğday iyice yıkanarak 10 dakika kadar haşlanır ve altı kapatılıp beklemeye alınır. Benim her zaman dondurucumda haşlanmış nohut ve fasülyem bulunur, işimi de çok kolaylaştırır. Yoksa geceden nohutunuzu ılık suya, fasülyenizi soğuk suya koyup ıslatın.
Efendiiim sabah kalktığımızda nohut fasülye, pirinç ve buğdayımızı ayrı ayrı haşlayacağız. Bu arada kuru meyvelerimizi ince ince kesip ılık suda bekletelim. İnciri ayrı bir yerde 2 kaşık süt eklediğiniz suda bekletirseniz aşurenizi karartmaz. İsteğe bağlı olarak mevsimine göre bulduğumuz taze meyvelerin kabuklarını soyarak küçük küpler halinde hazırlayalım, Portakal ve limon kabuklarını rendeleyelim.
Haşlanmış nohut, fasülye ve pirincin suyunu süzüp haşlanmış buğdayımızın olduğu geniş tenceremize ekliyoruz. Suyu az ise sıcak su ekleyebiliriz. Daha sonra meyvelerimizi de koyup yavaş yavaş dairesel karıştırma işlemine başlıyoruz. Tencerenin dibinin tutmaması için de asla ara vermiyoruz. Unutmayın, aşure yapımı  sabır işi olduğu kadar iyi bir meditasyon aracı da olabilir...:))
Kaynamaya başladığında şeker ilavesini yapalım. Muhallebi kıvamına geldiğinde ise vanilya koyalım. En son gülsuyunu da ekleyip karıştırma işini tamamlayalım ve altını kapatalım. İçindeki karanfil ve tarçın çubuğunu çıkararak sıcak halde kaselere alıp bekletelim. Ilık hale gelen aşurelerimizin üzerini süsledikten sonra eş, dost ve akrabamızla paylaşarak bereketini yayalım...


AFİYETLER OLSUN...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi