BADEMLİ PERDE PİLAVI
Lezzetinden önce görüntüsüyle gözlerimize bayram ettiren pilav, Siirt şehriyle anılsa da diğer yöreleremizin kendine özgü perdelenmiş pilavları da bulunmakta. Daha önce bahsettiğim üzere anneciğimin yaptığı kuru yufkayla perdelediği veya tepsi böreği şeklinde yaptığı iç pilavlar örnek verilebilir.
Ama perde pilav deyince fes şeklinde ve bademle süslü hamur içindeki tavuklu pilav akla gelir. Etkileyici bir hikayesi de vardır. Genellikle düğünlerde yapılıp iç pilavı bolluğu ve bereketi, fıstıkları kız, bademleri erkek çocuğunu, üzümleri tatlı günleri, baharatı acı günleri, dışındaki hamuru ise aileyi koruyan mahremiyet duvarını simgeler.
Misafir ağırladığımız sofralara hoş bir görüntü veren bu pilavın benim yorumumla olan tarifini sizlerle paylaşıyorum. Siz de yapın pişman olmayacaksınız...!
MALZEMELER1- 2 su bardağı baldo pirinç
2- 1 yemek tabağı kadar haşlanmış ve didilmiş hindi but - göğüs eti (ben hindi tercih ediyorum ama pek tabiki tavuk da olabilir)
3- tuz
4- 1/2 çay bardağı kuş üzümü
5- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
6- 1 çay kaşığı karabiber
7- 3 yemek kaşığı tereyağ
8- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
9- keyfinize göre pul biber, yenibahar
10- 2 su bardağı haşlanmış tavuk ya da hindinin suyu +2 su bardağı kaynamış su
11- maydanoz, nane, dereotu
12- bir çay kaşığı tarçın
13- 100 gr. kadar kabuksuz badem
HAMURU İÇİN
1- 1 yumurta
2- 3 kaşık yoğurt
3- 2 su bardağı un
4- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
5- 1çay kaşığı tuz
6- çay kaşığının ucuyla karbonat
YAPILIŞI
Öncelikle fırında pişireceğimiz kabı bir kaşık tereyağ ile iyice yağlayıp bademlerini yerleştirerek buzdolabına hatta dondurucu kısmına koyalım. Haşlayıp didiklediğimiz hindi etlerimizi bir kenara alarak suyunu pilav için ayıralım. Pirinci güzelce yıkayıp zeytinyağı ve 2 kaşık tereyağ ilave ederek dolmalık fıstık ve bir avuç bademle beraber kavuralım. Yıkayıp ıslattığımız kuş üzümü ve baharatları ekleyip ayırdığımız tavuk suyunu ve kaynamış suyu üzerine dökelim. Didiklenmiş etleri ve tuzunu da ilave ederek pilavımızı hazırlayalım. Fırında hamurunun içinde de pişeceğini dikkate alalım ve altını kapadıktan sonra yeşilliklerini doğrayalım.