Ana içeriğe atla

BADEMLİ PERDE PİLAVI

 BADEMLİ PERDE PİLAVI


Lezzetinden önce görüntüsüyle gözlerimize bayram ettiren pilav, Siirt şehriyle anılsa da diğer yöreleremizin kendine  özgü perdelenmiş pilavları da bulunmakta. Daha önce bahsettiğim üzere anneciğimin yaptığı kuru yufkayla perdelediği veya tepsi böreği şeklinde yaptığı iç pilavlar örnek verilebilir.

Ama perde pilav deyince fes şeklinde ve bademle süslü hamur içindeki tavuklu pilav akla gelir. Etkileyici bir hikayesi de vardır. Genellikle düğünlerde yapılıp iç pilavı bolluğu ve bereketi, fıstıkları kız, bademleri erkek çocuğunu, üzümleri tatlı günleri, baharatı acı günleri, dışındaki hamuru ise aileyi koruyan mahremiyet duvarını simgeler. 

Misafir ağırladığımız sofralara hoş bir görüntü veren bu pilavın benim yorumumla olan tarifini sizlerle paylaşıyorum. Siz de yapın pişman olmayacaksınız...!

MALZEMELER

1- 2 su bardağı baldo pirinç

2- 1 yemek tabağı kadar haşlanmış ve didilmiş hindi but -  göğüs eti (ben hindi tercih ediyorum ama pek tabiki tavuk da olabilir) 

3-  tuz

4- 1/2  çay bardağı kuş üzümü

5- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

6- 1 çay kaşığı karabiber

7- 3 yemek kaşığı tereyağ

8- 1/2 çay bardağı zeytinyağı

9- keyfinize göre pul biber, yenibahar

10- 2 su bardağı haşlanmış tavuk ya da hindinin suyu +2 su bardağı kaynamış su

11- maydanoz, nane, dereotu

12- bir çay kaşığı tarçın

13- 100 gr. kadar kabuksuz badem

HAMURU İÇİN

1- 1 yumurta

2- 3 kaşık yoğurt

3- 2 su bardağı un

4- 1/2 çay bardağı zeytinyağı

5- 1çay kaşığı tuz

6- çay kaşığının ucuyla karbonat

YAPILIŞI

Öncelikle fırında pişireceğimiz kabı bir kaşık tereyağ ile iyice yağlayıp bademlerini yerleştirerek buzdolabına hatta dondurucu kısmına koyalım. Haşlayıp didiklediğimiz hindi etlerimizi bir kenara alarak suyunu pilav için ayıralım. Pirinci güzelce yıkayıp zeytinyağı ve 2 kaşık tereyağ ilave ederek dolmalık fıstık ve bir avuç  bademle beraber kavuralım. Yıkayıp ıslattığımız kuş üzümü ve baharatları ekleyip ayırdığımız tavuk suyunu ve kaynamış suyu üzerine dökelim. Didiklenmiş etleri ve tuzunu da ilave ederek pilavımızı hazırlayalım. Fırında hamurunun içinde de pişeceğini dikkate alalım ve altını kapadıktan  sonra  yeşilliklerini doğrayalım. 




İyice yoğurduğumuz hamuru merdaneyle pişireceğimiz kalıptan taşacak büyüklükte ve fazla kalın olmayacak şekilde açalım. Açtığımız hamuru, dondurucudan çıkardığımız kabımıza, bademlerini bozmadan merdane yardımıyla yerleştirelim.  Pilavı da koyduktan sonra taşan hamurları üzerine katlayalım. Fazla gelen hamuru bıçak yardımıyla keserek alalım. Ben bu sefer kek kalıbında yaptım ve ortadaki boşluğun üzerindeki hamuru delip geriye doğru çekerek diğer hamurun ucuyla birleştirdim.200 derece ısıtılmış fırında alt üst konumda nar gibi kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkarıp servis yapacağımız tabağımıza ters çevirelim. Perde pilavımızın görüntüsü ve lezzetinin, sofralarımızı şölene çevirip haklı övgüleri toplayacağından emin olabilirsiniz...!AFİYETLER OLSUN...!!!















Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi