Ana içeriğe atla

KIŞ İÇİN LEZZETLİ KAHVALTILIK DOMATESLER

 KIŞ İÇİN  LEZZETLİ KAHVALTILIK DOMATESLER


Domateslerin en lezzetli olduğu ve mis gibi koktuğu aylar olan Temmuz- Ağustos-Eylül de yeterince tadını alıp bol bol tükettik.  Her ne kadar seracılığın gelişmesiyle kış aylarında  bulabilsek de tadı, lezzeti böyle olmuyor maalesef! Hazır korona belası bizleri masterchef mertebesine getirmişken, eski normaldeki  kahvaltıya gidelim muhabbetleri hala kuşkularımızı artırıyorsa güzelim domatesleri kışa taşıyalım ve keyfini gönül rahatlığıyla sürelim. Eylül ayı tam zamanı, domateslerimizi alıp işe koyulalım...

1- MENEMENLİK DOMATES

İsmi bile ''menemen'' mi ''melemen''mi tartışmasına konu olsa da asıl soğanlı


mı, soğansız mı nın cevabı net ortaya konamamış...!  Çünkü damak tadı da zevklerimiz gibi farklı... Ben buradan ilan ediyorum ki ''MENEMEN SOĞANSIZ'' olmalı. Ama herkesi memnun edecek cevabımız da var... Sabah soğansız, akşam soğanlı olabilir. Bana göre iyi bir menemenin başrolünde güzel lezzetli bir yaz domatesi, yeşil biber ve yumurta olup diğer yan roller isteğe, damak zevkine bağlı geliştirilebilir. Ülkemizde zengin - yoksul hemen herkesin sofralarını şenlendiren menemeni, ünlü şef Mehmet Yalçınkaya'nın deyimiyle ''ekmeği şamandıra yaparak '' yemenin tadına doyum olmaz. 

İşte kış için hazırladığım menemenlik  tarifim...


MALZEMELER

1- 2,5-3 kilo domates ( ben daha dolgun olan yerli, yumurta ya da Bursa domates denen cinsiyle yaptım)
2- 10-12 adet sivri biber

3- 1/2 çay bardağı zeytinyağı

4- 3 iri diş sarımsak

5- tuz

YAPILIŞI


Efendim ben menemenin de yemeklik domatesin de kabuklarını soyarım. Bizim evde kimse pişmiş domates kabuğunun ağıza gelmesini istemez. Pek tabiki kabuklarıyla blenderden geçirip yapmak çok kolay. Ama biz lezzetin peşindeyiz, öyle değilim? Kabukları soymanın kolay yolu,  söylemesi de pek havalı olan ''blanch'' yapacağız. Ne de olsa master chefler öyle söylüyor, biz aşağı mı kalalım yani...:)) Kısaca domatesleri önce kaynar suda bekletip yumuşayınca, içine buz attığımız soğuk suya alarak şoklayacağız...

Eveeet, domateslerimizin kabuklarını soyduktan sonra ellerimizle güzelce doğrayacağız.

Öyle blender kolaycılığına kaçmayalım lütfen...! Çünkü, domatesin suyunu fazla salmasını istemiyoruz. Tenceremize biberi, yağı ve sarımsakları da doğrayıp tuzunu ilave edelim. İsterseniz, biberleri önce yağda hafif kavurabilirsiniz. Kapağı kapatıp domatesler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatalım. Daha sonra kapağını alarak suyunu çekmesini sağlayalım. Ya da kendi damak tadınızın kıvamını alıncaya kadar pişirelim. Önceden yıkayıp kaynattığımız ve kuruttuğumuz kavanoz ve kapaklarımızı da hazır edelim. Sterilizasyon işlemi domateslerin bozulmasını önleyecektir. Pişen menemenlik domateslerimizi, sıcakken kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatalım. Kağıt havlu serdiğimiz mutfak tezgahımızda ters çevirerek soğumaya bırakalım. Kavonozu ters çevirmek, domateslerimizin vakumlanmasını ve bozulmamasını sağlayacak. Kapakların yeni alınmış olması ve hava kaçırmaması büyük önem arz etmekte. Sabaha kadar bekleyip soğuyan kavanozları serin, güneş görmeyen bir yerde saklayabilir, kışın afiyetle yiyebilirsiniz. Ola ki kapaklarda bir sızıntı olursa, bu kavanozun hava aldığını ve çabuk bozulabileceğini  gösterir. Buzdolabına koyarak kısa sürede tüketmeye özen gösterin... 

2- KAHVALTILIK KURUTULMUŞ DOMATES

Önceden hazır kurutulmuş domates alarak yaptığım, ama arkadaşım Asu'nun tüyosuyla kendimin kuruttuğu domateslerim, mükemmel bir kahvaltılık oldu. Hadi o tüyoyu da sizinle paylaşayım. Domatesi ipe dizip kurutmak çok zor, hava şartları önemli biliyorsunuz. Hazır aldıklarımızı koronalı biri mi yaptı diye endişeleneceğimize, Asu'cuğumun sözünü dinleyip dilimleyerek fırında kuruttum.

MALZEMELER

1- 2,5-3 kilo domates

2- toz şeker

3- zeytinyağ

4- kekik ve biberiye

5- tuz

6- sirke

7- sarımsak

YAPILIŞI


Yine, benim deyimimle yumurta domates kullandım. Güzelce yıkadığımız ve suyunun sızmasını sağladığımız domateslerimizi, ortadan keserek dilediğimiz boyutta dilimleyelim. Fırın kağıdı serdiğimiz tepsimize iç tarafı üste gelecek şekilde dizelim. Bir tatlı kaşığı şekeri üzerine serpelim ki domateslerimizin lezzetini ortaya çıkarsın ve daha kolay karamelize olmasını sağlasın. Bir tatlı kaşığı da tuz, birer çay kaşığıda biberiye ve kekik serpelim. Ben tazelerini kullandım. Hazırladığımız tepsilerimizi, alt-üst 200 dereceye ayarladığımız fırında hafif kuruyana kadar (benim fırınımda 1 saate yakın sürede oldu) pişirelim. 

 Sterilize ettiğimiz kavanozlara, sıcakken dolduralım. Temizleyip doğradığımız sarımsakları aralarına ve en üstüne koyalım.( ben her kavanoz için 2  diş koyuyorum) Birer dal biberiye ve kekiği de lezzet vermesi için unutmayalım. Doldurduğumuz kavanoza en son 2 yemek kaşığı sirke ve zeytinyağı ekleyerek kapağını sıkıca kapatalım. Temiz bir kağıt havlu serdiğimiz mutfak tezgahında 24 saat soğuması ve vakumlanması için ters çevirerek bırakalım. Asu diyor ki: Kapağı 2 geri, bir ileri dans ettirirsen hiç hava almazmış :)) Ertesi Gün vakumlanan kavanozları çevirelim ve buzdolabında saklayalım.


Çok yaptım, buzdolabında yerim yok diyorsanız, merak etmeyin çözüm mevcut! İçi su dolu geniş, derin bir tencerede kavanozları yarım saat kaynattıktan sonra aynı şekilde ters çevirin  ve vakumlanması için bekletin. (Sterilizasyon işleminde kavanozların altına ve aralarına temiz bir mutfak bezi koyarsanız birbirlerine çarpmazlar.) 

Daha sonra sonra güneş görmeyen serin bir yerde saklayabilirsiniz.

AFİYETLER OLSUN...!!!




Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi