GALETTE DES ROİS: KRALLARIN TURTASI
GALETTE DES ROİS: KRALLARIN TURTASI
Yurtdışında özellikle Ocak ayında sıkça rastlayacağınız bu turta ya da çöreğin hikayesi, Roma dönemine hatta pagan kültürüne kadar gidiyor. Kış dönümü şenliklerinde bu turtanın içindeki baklayı bulan, kral seçilir; onun dedikleri yapılır, eğlenilirmiş. Baklanın, yeşeren tohum olması nedeniyle bereketi simgelediği için seçildiği düşünülüyor. Daha sonra dinlerle de ilişkilendirilmiş. İçerisine porselen küçük oyuncak konularak evin küçük çocuğuna çıkması sağlanır ve o günün kralı yada kraliçesi seçilen çocukların mutlu olduğu bir festival yiyeceğine dönüşmüş. Pastanelerde yanında kartondan yapılmış bir kral tacıda verilir. Ülkelere göre isimleri ve tarifleri değişse de en çok Fransız tarzı, ''galette des rois'' bilinir. Amerika da ise ''King cake'' olarak adlandırılır. Zannediyorum ki bizim dilimize yerleşen '' fasülyeden kral'' sözü buradan gelmekte. (kendisini önemli sayan kişileri aşağılamak için kullanılıyor:) 23 Nisan'larda çocukları sevindirmek ve onurlandırmak için yönetici koltuğuna oturtturulup isteklerinin sorulması da yine böyle bir geleneğin devamı gibi...
MALZEMELER
1- 1 paket Milföy hamuru; 18 kare2- 150 gr. toz badem
3- 100 gr. şeker
4- 100 gr. oda sıcaklığında tereyağ
5- 1 yumurta
6- 1 yemek kaşığı krema
7-1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN
1- 1 yumurta, beyazı ve sarısı ayrılacak2- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
Önce şeker ve yumurtayı çırpalım.Tereyağ ve kremayı da ekledikten sonra toz badem ile vanilyayı koyarak badem kremamızı elde edelim. Bademin ağıza gelmesini isterseniz, bir kısmını ince kıyılmış olarak ekleyebilirsiniz. Milföy hamurları genellikle kare ya da dikdörtgen paketler halinde satılıyor. (Küçük yapmak isterseniz 4+4 kullanın) 9 adet milföyü alt katmanı için birleştirin, kenarlarını
yuvarlak bir kalıp yardımıyla kesin. Pişerken şişmemesi için çatalla üzerine delikler açın. Kramayı üzerine yayın, ama taşırmamak için 1 parmak kadar boşluk bırakın ve ayırdığınız yumurta beyazını, kolay yapıştırmak için bu kenara sürün. Düzgün yayabilmek için sıkma torbası kullanabilirsiniz. Üzerine yine aynı şekilde birleştirdiğiniz ve yuvarlak hale getirdiğiniz milföyü serin. Kenarlarını parmaklarınızla iyice bastırdıktan sonra üzerine keskin bir bıçakla şekil verin. Klasik şekli, ortadan başlayarak kenarlara gelen yarım ay olan bu turtaya, yaprak gibi değişik modeller uygulayanlar da var. Keyfinize, becerinize göre üzerini süsleyebilirsiniz. Ne diyorduk ''mutfağınızın şefi sizsiniz''... Daha sonra bir tatlı kaşığı kadar pudra şekeri ve bir yumurta sarısını karıştırarak bir fırça yardımıyla üzerine sürün.5 dakika sonra ikinci kez yumurta sürerek 190 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. (Fırına göre bu süre değişiklik gösterebilir.) İsterseniz soğuduktan sonra kenarlarını pudra şekeriyle süsleyebilirsiniz. Bu arada içerisine diş sağlığımızı düşündüğüm için :) 1 adet badem gizliyorum ve ailece ılık halde yemeyi daha çok seviyoruz...AFİYETLER OLSUN...!!!