İRMİK HELVASI
İRMİK HELVASI
Geleneklerimizde un helvası kadar irmik helvası da yemek ve komşulara dağıtıp paylaşmak önemli bir yere sahip. Ben, pek kuru olanını sevmem, her yerde de yemem ama iyi yapılmış bir irmik helvasına da hayır demem doğrusu. Hele de yanında dondurma veya kaymak varsa...
Şöyle damak tadıma uygun bir irmik helvasını deneyeyim dedim, buyrun hep beraber başlayalım...!!!
MALZEMELER
1- 2 su bardağı irmik
2- 1 su bardağı su
3- 1 su bardağı süt
4- 1 yemek kaşığı tereyağ
5- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
6- 1 su bardağı şeker
7- 1/2 çay bardağı dolmalık fıstık (isterseniz miktarı artırabilirsiniz)
8- tarçın
9- Antep fıstığı
YAPILIŞI
Bir tencereye önce zeytinyağı ve dolmalık fıstıkları koyarak, orta hararetteki ocakta kavurmaya başlayalım. Fıstıkların rengi dönmeye başladığı zaman, irmiği ve tereyağını da ekleyelim. İrmiğin rengi, istediğimiz kıvamı alıncaya kadar kavurmaya devam edelim ve ocağı kapatarak dinlenmeye alalım. Bu arada su, süt ve şekeri bir taşım kaynatalım ve ocak üzerine aldığımız irmiğin üzerine döküp karıştırmaya başlayalım. Helva kıvam alınca bir kapakla örtelim ve ocağı kapatıp demlenmeye bırakalım. Biz ılıkken yemeyi çok seviyoruz. Servis için bir kase kullanabilirsiniz. İsterseniz arasına dondurma koyarak bir tabağa ters çevirin, üzerini tarçın ve Antep fıstığıyla süsleyin...
AFİYETLER OLSUN...!!!