Ana içeriğe atla

MONİCA'NIN PORTAKALLI NEFİS TURTASI

 MONİCA'NIN PORTAKALLI NEFİS TURTASI


İtalyan Monica Potrich'in verdiği tarifi yaptım, kendisine de post edip teşekkürlerimi sunacağım. Ne de olsa tarif sahibinin onayını almak önemli değil mi...?

Portakal mevsiminde yapacağımız bu güzel turta, evinizi saran mis gibi koku ve görüntüsüyle misafirlerinizin de aklını başından alacak... !

Hadi o zaman hep birlikte malzemelerimizi hazırlayalım, bize gereken mis gibi kokan 3- 4 adet Finike Portakalı. Tarif İtalyan ama portakalı bizden...:))

MALZEMELER

1- 3 yumurta

2- 150 gr. şeker (3/4 su bardağı)

3- 150 gr. un (1 su bardağı)

4- 1 adet portakal kabuğu rendesi

5- 3/4 çay bardağı portakal suyu

6- 3/4 çay bardağı zeytinyağı

7- 1 paket kabartma tozu

TURTA ÜSTÜ İÇİN

8- 1 adet ince halkalar halinde kesilmiş portakal

9- 1/2 çay bardağı portakal suyu

10- 1/2 çay bardağı şeker

11- 3/4 çay bardağı su

YAPILIŞI

Öncelikle 1 portakalın kabuğunu rendeledikten sonra sularını sıkmaya başlayalım. Turtanın karameli için yarım çay bardağı şeker, su ve portakal suyunu ocak üzerinde karıştırarak pişirmeye başlayalım. Karamel altın rengini ve kıvamını alınca bir kenara alalım. 20-22 cm. çapında kelepçeli kek kalıbımızın içerisini, ıslatıp suyunu sıktığımız fırın kağıdıyla kaplayalım. İsterseniz sadece alt kısmına koyabilirsiniz. Dilimlediğimiz portakalları dizip üzerine karamelimizi dökelim. 

Yumurta, şeker, yağ ve portakal suyunu mikserle çırpalım. Rendelenmiş portakal kabuğu, un ve kabartma tozunu da ekleyip homojenize oluncaya kadar spatulayla karıştıralım. Kek karışımını karamelli portakalların üzerine dökelim ve önceden 170 derecede ısıttığımız fırında alt-üst konumda 45 dakika kadar pişirelim. Fırından almadan önce splint testini, yani bir kürdanı batırarak temiz çıkıp çıkmadığının  kontrolünü mutlaka yapalım. Kürdan temiz çıkıyorsa fırından çıkarabiliriz. Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirerek kalıbı ve fırın kağıdını çıkarın. Turtanız önce gözlerinize, sonra da midelerinize bayram ettirecek güzellikte emirlerinize amade...:))

Not: Bu arada merakınızı da gidereyim, turtanın resimlerini Monica Potrich'e gönderdim. Kendisi nezaket gösterip çok beğendiğini söyledi.

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi