AYVA TATLISI
Sonbaharla birlikte toplanmaya başlanan ayvalar, sofralarımızda çiçek açmaya
başladı bile... Nasılmı...? Tabiki reçel ya da davet sofralarının vazgeçilmezi ayva tatlısıyla. Ben çok sevdiğim ve iyi yaptığımı düşündüğüm, yakın çevremden de olumlu eleştiriler aldığım tariflerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Mademki mevsimi geldi, hazır pişirmişken sizlere de sunayım dedim. Hadi o zaman bir an önce işe koyulalım...
MALZEMELER
1- 4 adet ekmek ayvası
2- 16 /20 tepeleme yemek kaşığı toz şeker (az ya da çok şekerli tercih sizin)
3- 1 adet çubuk tarçın
4- 4-5 adet karanfil
5- 3-4 damla limon suyu
6- manda ya da inek kaymağı
7- toz antep fıstığı
YAPILIŞI
Öncelikle ayvaları soyup çekirdeklerini (5-6 adet) ayıralım. İç kısmını
temizlediğimiz ayvaları kararmaması için su dolu bir kap içerisine bırakalım. Bu suya limon da sıkabilirsiniz. Tencerenin dibine şekerin yarısını koyup üzerine ayvaları iç kısmı aşağıya gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kalan şekerleri de üzerine döküp tarçın ve karanfilleri koyuyoruz. Sonra bir çay bardağı su ve renk vermesi için ayırdığımız ayva çekirdeklerini ekliyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısıp tencere kapağını taşmaması için aralayalım. Biraz yumuşadıktan sonra ayvaları ters çevirelim. Ayvaları soyduğumuz kaba limon sıkmadıysak pişmeye yakın 3-4 damla limon suyu ekleyebiliriz. Tatlımız rengini alıp piştikten sonra ocağın altını kapatalım. Karamelize seviyorsak, ayva tatlımızı bir borcam ya da tepsiye alıp üzerlerine kaşıkla şerbetinden dökelim ve 180 dereceye ayarladığımız fırında 25-30 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız tatlımızı soğumaya bırakalım.Soğuyan tatlılarımızın üzerine birer kaşık kaymak koyup servis yapalım. İstiyorsanız kaymak üstüne fıstık da serpiştirebilirsiniz.
AFİYETLER OLSUUUNN...!!!
Sonbaharla birlikte toplanmaya başlanan ayvalar, sofralarımızda çiçek açmaya
başladı bile... Nasılmı...? Tabiki reçel ya da davet sofralarının vazgeçilmezi ayva tatlısıyla. Ben çok sevdiğim ve iyi yaptığımı düşündüğüm, yakın çevremden de olumlu eleştiriler aldığım tariflerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Mademki mevsimi geldi, hazır pişirmişken sizlere de sunayım dedim. Hadi o zaman bir an önce işe koyulalım...
MALZEMELER
1- 4 adet ekmek ayvası
2- 16 /20 tepeleme yemek kaşığı toz şeker (az ya da çok şekerli tercih sizin)
3- 1 adet çubuk tarçın
4- 4-5 adet karanfil
5- 3-4 damla limon suyu
6- manda ya da inek kaymağı
7- toz antep fıstığı
YAPILIŞI
Öncelikle ayvaları soyup çekirdeklerini (5-6 adet) ayıralım. İç kısmını
temizlediğimiz ayvaları kararmaması için su dolu bir kap içerisine bırakalım. Bu suya limon da sıkabilirsiniz. Tencerenin dibine şekerin yarısını koyup üzerine ayvaları iç kısmı aşağıya gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kalan şekerleri de üzerine döküp tarçın ve karanfilleri koyuyoruz. Sonra bir çay bardağı su ve renk vermesi için ayırdığımız ayva çekirdeklerini ekliyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısıp tencere kapağını taşmaması için aralayalım. Biraz yumuşadıktan sonra ayvaları ters çevirelim. Ayvaları soyduğumuz kaba limon sıkmadıysak pişmeye yakın 3-4 damla limon suyu ekleyebiliriz. Tatlımız rengini alıp piştikten sonra ocağın altını kapatalım. Karamelize seviyorsak, ayva tatlımızı bir borcam ya da tepsiye alıp üzerlerine kaşıkla şerbetinden dökelim ve 180 dereceye ayarladığımız fırında 25-30 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız tatlımızı soğumaya bırakalım.Soğuyan tatlılarımızın üzerine birer kaşık kaymak koyup servis yapalım. İstiyorsanız kaymak üstüne fıstık da serpiştirebilirsiniz.
AFİYETLER OLSUUUNN...!!!