Ana içeriğe atla

AYVA TATLISI

 AYVA TATLISI

Sonbaharla birlikte toplanmaya başlanan ayvalar, sofralarımızda çiçek açmaya
başladı bile... Nasılmı...? Tabiki reçel ya da davet sofralarının vazgeçilmezi ayva tatlısıyla. Ben çok sevdiğim ve iyi yaptığımı düşündüğüm, yakın çevremden de olumlu eleştiriler aldığım tariflerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Mademki mevsimi geldi, hazır pişirmişken sizlere de sunayım dedim. Hadi o zaman bir an önce işe koyulalım...

MALZEMELER

1- 4 adet ekmek ayvası
2- 16 /20 tepeleme yemek kaşığı toz şeker (az ya da çok şekerli tercih sizin)
3- 1 adet çubuk tarçın
4- 4-5 adet karanfil
5- 3-4 damla limon suyu
6- manda ya da inek kaymağı
7- toz antep fıstığı

YAPILIŞI

Öncelikle ayvaları soyup çekirdeklerini (5-6 adet) ayıralım. İç kısmını
temizlediğimiz ayvaları kararmaması için su dolu bir kap içerisine bırakalım. Bu suya limon da sıkabilirsiniz. Tencerenin dibine şekerin yarısını koyup üzerine ayvaları iç kısmı aşağıya gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kalan şekerleri de üzerine döküp tarçın ve karanfilleri koyuyoruz. Sonra bir çay bardağı su ve renk vermesi için ayırdığımız ayva çekirdeklerini ekliyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısıp tencere kapağını taşmaması için aralayalım. Biraz yumuşadıktan sonra ayvaları ters çevirelim. Ayvaları soyduğumuz kaba limon sıkmadıysak pişmeye yakın 3-4 damla limon suyu ekleyebiliriz. Tatlımız rengini alıp piştikten sonra ocağın altını kapatalım. Karamelize seviyorsak, ayva tatlımızı bir borcam ya da tepsiye alıp üzerlerine kaşıkla şerbetinden dökelim ve 180 dereceye ayarladığımız fırında 25-30 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız tatlımızı soğumaya bırakalım.Soğuyan tatlılarımızın üzerine birer kaşık kaymak koyup servis yapalım. İstiyorsanız  kaymak üstüne fıstık da serpiştirebilirsiniz.

AFİYETLER OLSUUUNN...!!!








Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi