BİR İTALYAN KLASİĞİ: FOCACCİA




 BİR İTALYAN KLASİĞİ: FOCACCİA

Biliyorsunuz artık herseyi bir telefona sığdırır olduk. Ama ben zaman zaman tarifleri not aldığım defterimi karıştırmayı çok seviyorum. Sayfaları çevirirken nereden, kimden yazdığımı hatırlamadığım focaccia tarifimi buldum. Pandemi günlerinin bana kazandırdığı en güzel alışkanlık, ekmeğimizin  kendi fırınımızda pişmesi...

Focacciayı da bu tarifle bir kaç kez pişirmiştim, çok da beğenmiştik ama dedim ya evde uğraşmayı gereksiz buluyordum. Hatta bir furya halinde alınan ekmek makinelerini çok ekmek yeriz diye ben almamıştım. İyiki de almamışım, fırında gayet güzel oluyor. Yoğurma işlemi ise hem stres atmak, hem de kolları çalıştırmak açısından çok faydalı:))

Gelelim, İtalyanların pizza gibi tüm dünyaya hediye ettiği, ülkemiz ahalisinin de çok sevdiği focacia ekmeğinin yapımına...

MALZEMELER

1- 3,5 su bardağı un

2- 1,5 su bardağı ılık su

3- 1 tatlı kaşığı tuz

4- 1 yemek kaşığı şeker

5- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

6- 3 dal taze biberiye

7- 3 dal taze kekik

8- bir su bardağı küp küp kesilmiş ve sıcak su içinde yumuşatılmış kuru domates

9- 1 çay bardağı çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş zeytin

10- 1 paket kuru maya veya 1/2 yaş maya

11- 1 adet ince doğranmış ve yağda kavrulmuş soğan

YAPILIŞI


Mayayı bir kapta, şeker ve su ile eritin. Yoğurma işlemini yapacağınız kapta un ve tuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açın ve mayayı döküp karıştırın. Yoğurduğunuz hamura domates, zeytin, soğan ve taze baharatları dallarından sıyırarak ekleyin. 1,5 yemek kaşığı zeytinyağını da koyup fazla hırpalamadan karıştırın. Kalan zeytinyağının bir kısmıyla  26 cm.lik bir fırın kabı ya da daha yayvan bir tepsiyi yağlayıp hamuru yerleştirin yağlı ellerinizle üzerini düzeltin.Ben pofuduk olmasını istediğim için kelepçeli kek kalıbıyla yaptım. En üste yine taze baharatlardan serpin. Üzerini temiz bir bez veya kapakla kapatıp en az yarım saat kadar oda sıcaklığında mayalandırın. Kabaran hamuru 180 derceye ayarladığımız fırında alt-üst konumda 40- 45 dakika kadar pişirelim. Her fırının pişirme derecesi farklı olabileceği için bir kürdan yardımıyla kontrol etmeyi unutmayın. Çıkardığımızda şart değil ama henüz sıcakken bir fırça yardımıyla üzerine kalan yağı sürün ve dinlendirmeye alın. Ilık hale gelen dışı kıtır, içi yumuşacık ekmeğimiz dilimlenip afiyetle yemeğe hazır. Bana yanında biraz peynir ve bir fincan çay yeterli, siz mi...? Keyfiniz bilir...

AFİYETLER OLSUN...!!!

Popüler Yayınlar