Ana içeriğe atla

NEFİS KREMALI TURTA




 NEFİS KREMALI TURTA

Bu sefer turtamı  kremalı ve üzeri kapalı yaptım. Tadına bakanlar çok beğendi. Biliyorum ki Corona nedeniyle çok kilo aldık. Günleri, arkadaş toplantılarını artık hayal bile edemesek de çocuklarımıza hazır, abur-cubur gıda yedirmemiş oluruz. Hadi, hep beraber yapalım mı, ne dersiniz...?

MALZEMELER

TURTA HAMURU

1- 125 gr. tereyağ

2- 2 su bardağı un

3- 2 yumurta ( birinin sarısını üzeri için ayırın)

4- 1 çay bardağı pudra şekeri

5- 1 paket kabartma tozu

6- 1 paket vanilya

KREMA


1- 1/2 lt.süt

2- 2 yumurta sarısı

3- 1 paket vanilya

4- 1 limon rendesi

5- 3/4 su bardağı şeker

6- 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı nişasta




YAPILIŞI

Öncelikle kremayı hazırlamak için bir tencereye aldığımız vanilya dışındaki tüm malzemeleri, mikser yardımıyla iyice karıştıralım. Orta hararetteki ocakta karıştırarak pişirmeye başlayalım ve kıvam alınca ocağın altını kısarak karıştırmaya devam edelim. Vanilyasını da ekledikten sonra soğumaya bırakalım. Soğurken ara ara karıştırmanız kabuk bağlamaması için faydalı olur

Kremamız dinlenirken biz tart hamuruna başlayalım. Oda sıcaklığında tereyağ, yumurta, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilyayı bir kaba alarak özdeşleşinceye kadar yoğuralım. Yağını eksik hissederseniz, biraz sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Hamuru bir streç filme sarıp yarım saat kadar buzdolabında dinlendirelim.Daha sonra üst kısıma yapacağımız kapak kadarını ayıralım ve 5-7 mm. incelikte merdaneyle açalım. Tereyağı ile yağladığınız kelepçeli fırın kabına, içine koyacağınız kremanın taşmayacağı şekilde yerleştirelim. İsterseniz bu işlemi fırın kağıdı serdiğiniz tepside de yapabilirsiniz. Bir çatal yardımıyla hamur tabanına, kabarmaması için delikler açalım ve kremayı üzerine dökelim. Krema içine ben vişne reçelini çok yakıştırıyorum. İsterseniz reçeli ince tek sıra halinde koyalım ki dilimlediğimizde kremanın ortasında görünsün. Kalan hamuru da açarak üzerine yerleştirelim ve kremamızın taşmaması için iki kenarı iyice birbirine monte edelim.  Ayırdığımız yumurta sarısını yarım yemek kaşığı süt ya da yağ ile incelterek bir fırça yardımıyla üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 35-40 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Oda sıcaklığında soğuyan turtamızı 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz...

AFİYETLER OLSUN...!!!





Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi