DAMAK ÇATLATAN KABAK TATLISI
DAMAK ÇATLATAN KABAK TATLISI
Sonbaharın kendini iyiden iyiye hissettirdiği Kasım ayında manav tezgahlarını süsleyen bal kabaklarını görünce, güzel bir kabak tatlısı yapmanın zamanı geldi dedim. Ülkemizde bal kabağı, kış kabağı, kestane kabağı gibi isimlerle anılıp yararı saymakla bitmeyecek kadar çok olan kabakların değişik pişirme tarzlarına rastlayabiliyoruz.. Ama diğer tatlı çeşitlerine göre az kalorisiyle kilo ve kalori sorunu olanların gözdesi olduğunu söyleyebiliriz. Baklava gibi milli tatlılarımızdan olan ve sultan sofralarına layık kabak tatlımızı hemen hazırlamaya koyulalım ki daha fazla ağzımızın suyu akmasın değil mi...?
MALZEMELER
1- 2 kilo balkabağı ( kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş)
2- 2 su bardağı şeker
3- 1 adet çubuk tarçın
4- 4-5 adet karanfil
5- bir kaç damla limon suyu
6- 1 çay bardağı su
7- 1 su bardağı havanda dövülmüş ceviz
8- inek ya da manda kaymağı
YAPILIŞI
Dilimlenmiş kabakların yarısını, tencereye tek sıra dizip üzerine bir su bardağı şekeri koyalım. Kabakların diğer yarısını da üzerine dizerek kalan şekeri üzerine yayalım.
Bekleyecek vaktimiz varsa, ağzını kapatarak 5-6 saat kadar bekletelim ki kabaklar suyunu salsın. Zamanımız yoksa bir çay bardağı kadar suyu üzerine dökelim. Tarçın ve karanfilleri de koyarak kapağını kapatalım ve ocakta yumuşayıncaya kadar orta hararette pişirelim. Kabaklarımız yumuşadıktan sonra kapağı açalım ve pişirmeye bu şekilde devam edelim. Şerbetinin kıvam alması için birkaç damla limon suyu ilave edelim. Pişen tatlımızı ocaktan alıp tarçın ve karanfilleri çıkaralım. Soğuduktan sonra üzerini ceviz ile süsleyerek servis edebiliriz. İsterseniz tahin de kullanabilirsiniz ama ben kaymağı daha çok yakıştırıyorum.AFİYETLER OLSUN...!!!