Ana içeriğe atla

DAMAK ÇATLATAN KABAK TATLISI

DAMAK ÇATLATAN KABAK TATLISI


Sonbaharın kendini iyiden iyiye hissettirdiği Kasım ayında manav tezgahlarını süsleyen bal kabaklarını görünce, güzel bir kabak tatlısı yapmanın zamanı geldi dedim. Ülkemizde bal kabağı, kış kabağı, kestane kabağı gibi isimlerle anılıp yararı saymakla bitmeyecek kadar çok olan kabakların değişik pişirme tarzlarına rastlayabiliyoruz.. Ama diğer tatlı çeşitlerine göre az kalorisiyle kilo ve kalori sorunu olanların gözdesi olduğunu söyleyebiliriz. Baklava gibi milli tatlılarımızdan olan ve sultan sofralarına layık kabak tatlımızı hemen hazırlamaya koyulalım ki daha fazla ağzımızın suyu akmasın değil mi...?

MALZEMELER

1- 2 kilo balkabağı ( kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş)

2- 2 su bardağı şeker

3- 1 adet çubuk tarçın

4- 4-5 adet karanfil

5- bir kaç damla limon suyu

6- 1 çay bardağı su

7- 1 su bardağı havanda dövülmüş ceviz

8- inek ya da manda kaymağı

YAPILIŞI

Dilimlenmiş kabakların yarısını, tencereye tek sıra dizip üzerine bir su bardağı şekeri koyalım. Kabakların diğer yarısını da üzerine dizerek kalan şekeri üzerine yayalım.

Bekleyecek vaktimiz varsa, ağzını kapatarak 5-6 saat kadar bekletelim ki kabaklar suyunu salsın. Zamanımız yoksa bir çay bardağı kadar suyu üzerine dökelim. Tarçın ve karanfilleri de koyarak kapağını kapatalım ve ocakta yumuşayıncaya kadar orta hararette pişirelim. Kabaklarımız yumuşadıktan sonra kapağı açalım ve pişirmeye bu şekilde devam edelim. Şerbetinin kıvam alması için birkaç damla limon suyu  ilave edelim. Pişen tatlımızı ocaktan alıp tarçın ve karanfilleri çıkaralım. Soğuduktan sonra üzerini ceviz ile süsleyerek servis edebiliriz. İsterseniz tahin de kullanabilirsiniz ama ben kaymağı daha çok yakıştırıyorum.

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi