ANNEMİN NEFİS SİRONU
ANNEMİN NEFİS SİRONU
Hazır memleket ziyareti yapmışken anneciğimin nefis yemeklerine devam edelim. Kuru yufkalar açılırken bir kısmı ateş üzerinde tam kurutulmadan, nemliyken rulo yapılır ve bir parmak eninde kesilip kurutulur. Kurumuş sironlar saklanır ve ne yapsak acaba, ne pişirsek denildiğinde imdada yetişir...İşte size Ordu usulü ve hatta anneciğimin kökleri Gümüşhaneye dayandığı için Gümüşhaneli bir mantı. Yemek programlarıyla ünlü Sahrap Soysal bile Beyoğlu'nda açtığı restoranında annesinden miras bu lezzete yer vermiş. (Bknz. Ev Sıcaklığında Sahrap Pera yazımız)
Canım anneciğim çocukluğumda sironu, yoğurt yerine Gümüşhaneden getirilen keşi ıslatarak eritir ve sarımsakla ocak üzerinde ısıtarak yapardı. Ama bu güzel keşlere her zaman ulaşmak kolay değil. Bu nedenle günümüze uyarlayarak yoğurtla yapıyorum. Merak etmeyin annem de yoğurda geçiş yaptı...!
MALZEMELER
1- Siron (Artık hazır satılıyor. Ben denediklerimi pek beğenmedim. Hazır yufkayı ya da açabiliyorsanız hafif teflonda çevirdiğiniz yufkayı rulo yaparak 1- 1,5 cm. aralıklarla keserek bir tepsi içinde kurutun)
2- 2 su bardağı yoğurt
3- 2 yemek kaşığı tereyağ
4- 2-3 diş sarımsak
5- tuz
6- 1/ 2 su bardağı su
7- nane, pulbiber
Sironlarımızı ısıya dayanıklı bir borcam ya da fırın kabına kesim yerleri üste gelecek şekilde dizelim. Isıtacağımız keşimiz yoksa, bir kaşık tereyağ ile suyu kaynatalım. Dizdiğimiz sironların üzerine hafif ıslatacak şekilde gezdirelim. Tuz ile ezdiğimiz sarımsakları, yoğurtla karıştırarak üzerine yayalım. Bu aşamada yoğurt soğuk olacağı için eğer küçük bir kapta ise mikrodalgada veya fırın içinde biraz ısıtabilirsiniz. Isıttığınız sironunuza, kalan tereyağını eritip pul biber, nane katarak kızdıralım ve üzerine dökelim. İsterseniz yoğurttan önce kavrulmuş kıyma koyarak sironunuzu zenginleştirebilirsiniz, ama orjinali ve makbul olanı yukarıda yaptığımız şekilde...!
AFİYETLER OLSUN...!!!