Ana içeriğe atla

ANNEMİN NEFİS SİRONU

 ANNEMİN NEFİS SİRONU

Hazır memleket ziyareti yapmışken anneciğimin nefis yemeklerine devam edelim. Kuru yufkalar açılırken bir kısmı ateş üzerinde tam kurutulmadan, nemliyken rulo yapılır ve bir parmak eninde kesilip  kurutulur. Kurumuş sironlar saklanır ve ne yapsak acaba, ne pişirsek denildiğinde imdada yetişir...

 İşte size Ordu usulü ve hatta anneciğimin kökleri Gümüşhaneye dayandığı için Gümüşhaneli bir mantı. Yemek programlarıyla ünlü Sahrap Soysal bile Beyoğlu'nda açtığı restoranında annesinden miras bu lezzete yer vermiş. (Bknz. Ev Sıcaklığında Sahrap Pera yazımız)

Canım anneciğim çocukluğumda sironu, yoğurt yerine Gümüşhaneden getirilen keşi ıslatarak eritir ve sarımsakla ocak üzerinde ısıtarak yapardı. Ama bu güzel keşlere her zaman ulaşmak kolay değil. Bu nedenle günümüze uyarlayarak yoğurtla yapıyorum. Merak etmeyin annem de yoğurda geçiş yaptı...!

MALZEMELER

1- Siron (Artık hazır satılıyor. Ben denediklerimi pek beğenmedim. Hazır yufkayı ya da açabiliyorsanız hafif teflonda çevirdiğiniz yufkayı rulo yaparak 1- 1,5 cm. aralıklarla keserek bir tepsi içinde kurutun)

2- 2 su bardağı yoğurt

3- 2 yemek kaşığı tereyağ

4- 2-3 diş sarımsak

5- tuz

6- 1/ 2 su bardağı su

7- nane, pulbiber


YAPILIŞI

Sironlarımızı ısıya dayanıklı bir borcam ya da fırın kabına kesim yerleri üste gelecek şekilde dizelim. Isıtacağımız keşimiz yoksa, bir kaşık tereyağ ile suyu kaynatalım. Dizdiğimiz sironların üzerine hafif ıslatacak şekilde gezdirelim. Tuz ile ezdiğimiz sarımsakları, yoğurtla karıştırarak üzerine yayalım. Bu aşamada yoğurt soğuk olacağı için eğer küçük bir kapta ise  mikrodalgada veya fırın içinde biraz ısıtabilirsiniz. Isıttığınız sironunuza, kalan tereyağını eritip pul biber, nane katarak kızdıralım ve  üzerine dökelim. İsterseniz yoğurttan önce kavrulmuş kıyma koyarak sironunuzu zenginleştirebilirsiniz, ama orjinali ve makbul olanı yukarıda yaptığımız şekilde...!

AFİYETLER OLSUN...!!!




Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi