Ana içeriğe atla

TAVADA KURU YUFKA BÖREĞİ

TAVADA KURU YUFKA BÖREĞİ

Karadeniz bölgesinde özellikle ramazan için hazırlanan ve sahurda kolaylıkla yapılan kuru yufka böreğine, ailecek bayılırız ve pazar kahvaltıları için gözleme niyetine sıklıkla yapmaya çalışırım. Bu günlerde memleket ziyareti de yapmışken anneciğimin her daim hazır bulunan yufkalarından yanımda getirdim. Hemen biz nereden bulacağız demeyin, marketlerde 10'luk kutularda satılıyor, ben de zaman zaman alıyorum. Elbette ki anneciğiminkinin lezzeti bir başka oluyor. Ama ne yapalım, her zaman anne yufkalarına ulaşmak kolay olmuyor. Ben kıymalısını daha çok seviyorum ama Selin için peynirli ve maydanozlusunu da yapıyorum. Ordu'da şeker ve fındıkla tatlısı da yapılıyor. Hatta çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla, anneciğim ciğer ve pirinç koyarak pilavlısını dahi yapıyordu. Yani anlayacağınız kuru yufkayla yaratıcılığınızın sınırı yok. Hayal gücünüzü çalıştırmanız yeterli...!

Girişten de belli olduğu üzere, bugün tavada kuru yufka böreği yapacağız. Yapışmaz teflon tavamız ve çevirmek için kapak kolaylık sağlıyor, ama düz bir tabakla da çevirme işlemini yapabilirsiniz

MALZEMELER

1- 5 adet kuru yufka

2- 250 gr. kıyma

3- 1 adet orta boy kuru soğan

4- tuz

5- 1/2 çay bardağı zeytinyağ

6- 1 yemek kaşığı kadar tereyağ

YAPILIŞI

Benim tavama 5 adet yufka yetiyor, daha büyük bir tavanız varsa 6-7 adet de  kullanabilirsiniz. Derin geniş bir kaba oda sıcaklığında su koyalım.  Yağımızın yarısını tavaya koyarak kızdıralım. Yufkaları suda ıslatarak tavaya yerleştirelim. Eğer tavaya büyük geliyorsa kırarak ıslatabilirsiniz. 3 adeti yerleştirdikten sonra soğanla kavurduğumuz kıymamızı ortasına serelim. Kalan yufkaları da ıslatarak aynı şekilde üzerine yerleştirelim. Orta hararetteki ocakta çevirerek her yerini pişirelim. Kapak yardımıyla böreğimizin arkasını çevirelim ve yine ocak üzerinde her tarafını pişirerek nar gibi kızartalım. Her iki tarafını da pişirdiğimiz böreğimizi yine kapakla çevirerek servis yapacağımız tabağa alalım. Dilimleme ve hangi sofrada nasıl sunacağınız size ait...!

AFİYETLER OLSUN...!!!


Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi