KARADENİZ USULÜ BALIK TAVA
KARADENİZ USULÜ BALIK TAVA
Ben bu yöntemi daha çok küçük deniz balıkları için kullanıyorum. İstavrit. hamsi, mezgit ve tekir en sevdiğimiz, sıklıkla yapmaya çalıştığım balıklar. Daha önce benzer yöntemle pişirdiğim ''hamsi içli tava'' tarifimi de vermiştim sizlere... ( Bknz. Hamsili Pilav& İçli Tava yazımız.) Efendiimm, balık tavayı Karadeniz usulü yapmak için iyi bir yapışmaz tavanız ( teflon veya granit), balığı çevirmek için ona uygun bir kapağınız ( artık tava ve kapak birikte satılıyor) ve güzel bir mısır ununuz olmalı. Mısır unu ile bütün halinde kızartmak, hem fazla yağı çekmesini önleyecek hem de güzel bir lezzet katacak...
Ben bu yöntemi daha çok küçük deniz balıkları için kullanıyorum. İstavrit. hamsi, mezgit ve tekir en sevdiğimiz, sıklıkla yapmaya çalıştığım balıklar. Daha önce benzer yöntemle pişirdiğim ''hamsi içli tava'' tarifimi de vermiştim sizlere... ( Bknz. Hamsili Pilav& İçli Tava yazımız.) Efendiimm, balık tavayı Karadeniz usulü yapmak için iyi bir yapışmaz tavanız ( teflon veya granit), balığı çevirmek için ona uygun bir kapağınız ( artık tava ve kapak birikte satılıyor) ve güzel bir mısır ununuz olmalı. Mısır unu ile bütün halinde kızartmak, hem fazla yağı çekmesini önleyecek hem de güzel bir lezzet katacak...
MALZEMELER
YAPILIŞI
Balıklarımızı temizleyip yıkadıktan sonra tuz koyup güzelce harmanlıyoruz. Çeyrek çay bardağı kadar zeytinyağını tavaya koyarak ocağın altını açıp ısıtalım. Tuzladığımız balıkları, bir tabağa koyduğumuz mısırunu içinde her iki yüzünü unlayarak tavaya dairesel şekilde dizelim. Orta hararetteki ocakta tavayı çevirerek her tarafının kızarmasını sağlayalım. Kapak yardımıyla ters çevirerek yine çeyrek çay bardağı kadar yağı koyalım ve balığımızın diğer yüzünü tavaya aktaralım. Her iki yüzeyi de pişen balıklımızı, tekrar kapakla çevirerek servis yapacağımız tabağımıza alalım. Yanına da güzel bir yeşil salata yapalım ama tatlıyı size bırakıyorum, keyfinize göre takılın...!
AFİYETLER OLSUN...!!!
1- 1 kilo hamsi, istavrit, tekir ya da mezgit
2- 1 kase fırınlanmış mısır unu
3- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
4- tuz
YAPILIŞI
Balıklarımızı temizleyip yıkadıktan sonra tuz koyup güzelce harmanlıyoruz. Çeyrek çay bardağı kadar zeytinyağını tavaya koyarak ocağın altını açıp ısıtalım. Tuzladığımız balıkları, bir tabağa koyduğumuz mısırunu içinde her iki yüzünü unlayarak tavaya dairesel şekilde dizelim. Orta hararetteki ocakta tavayı çevirerek her tarafının kızarmasını sağlayalım. Kapak yardımıyla ters çevirerek yine çeyrek çay bardağı kadar yağı koyalım ve balığımızın diğer yüzünü tavaya aktaralım. Her iki yüzeyi de pişen balıklımızı, tekrar kapakla çevirerek servis yapacağımız tabağımıza alalım. Yanına da güzel bir yeşil salata yapalım ama tatlıyı size bırakıyorum, keyfinize göre takılın...!
AFİYETLER OLSUN...!!!