ANNE USULÜ PROBİYOTİK YOĞURT & TURŞU
Sindirim sistemimizi düzenleyen ve bağırsaklarımızdaki dost bakterilere destek probiyotik gıdalar, özellikle corona tehdidi altında olduğumuz bu
günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği için daha da önem kazandı. Hayatın hızlı akışında çoğu zaman hazır olanlarına yönelsek de yine aynı nedenle doğal, ev yapımı ve elimizden geldiğince organik gıdaya erişmek için çaba göstermeye başladık. Uzun zamandır turşumu ve yoğurdumu anneciğim usulü evde kendim hazırlıyorum. Çocukluk yıllarımızda ve küçük yerlerde organik diyebileceğimiz süte ulaşmak belki daha kolaydı ama son yıllarda büyük marketlerde de bulabiliyoruz. Ben Gökçeada'da üretilen organik ''Ada'' markasını kullanıyorum. Zaman zaman yoğurtlarını da alıyorum.
YOĞURT: Anneciğimin yöntemiyle 2 şişe (2 lt.) organik sütümüzü bir taşım kaynatıyoruz. Mayalayacağımız cam, porselen ya da çömlek kaba
aktarıyoruz. Sonra küçük parmağımızın dayanacağı ısıya geldiğinde daha önce mayaladığımız yoğurdumuzdan 1/2 çay bardağı kadar alıp üzerine sütten 2 kaşık döküp karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu mayayı süte aktarıp kaşığı bir kez içinde dolaştırıyoruz. Kapağını biraz aralık bırakarak, üzerini temiz bir örtü ile kapatıyoruz. Bu işlemi ben geceden yaptığım için ertesi sabaha kadar uyutuyorum. Sabah pek tabiki ilk işimiz,
koşup taze mayalanmış yoğurdun mis gibi kokusunu içimize çekerek daha sonra afiyetle yemek üzere fazla sarsmadan buzdolabına kaldırmak olacak...
Bir diğer yöntemde kaynattığımız sütü yine serçe parmağımızın dayanacağı ısıya kadar dinlendirdikten sonra mayasını aynı şekilde hazırlayıp karıştırıyoruz. Hafifçe ısıttığımız ılık hale gelen fırınımızın içerisinde kapağını kapatmadan sabaha kadar bırakırsanız örtü aramanıza gerek kalmadan yoğurdunuz hazır olacak. Sütü porsiyonluk küçük cam kaplara yada kavonozlara da koyabilirsiniz. Aslında mayalama işlemi 6 saat kadar sonra tamamlanmış oluyor.
SALATALIK TURŞUSU: Biliyorsunuz neredeyse herşeyin turşusunu yapmak mümkün. Ama bizim evde körpe Çengelköy salatalığından olanı pek bir sevilir. Küçük kavanozlara neredeyse her hafta yapıp taze taze yemeyi pek seviyoruz. O halde tek ve en önemli soruyu cevaplayıp işe koyulalım.
Turşu limonla mı? yoksa sirkeyle mi? kurulacak...
Pek tabiki sirkeyle diyoruz ve çengelköy salatalıklarımızı yıkayarak turşu yapımına başlıyoruz. Yıkanan salatalıklarımızı ince uçlu bir bıçak ya da mutfak aparatları yardımıyla delelim ve kavanoza yerleştirelim. Bir tatlı kaşığı kadar öğütülmüş kaya tuzunu su ile eritip salatalıkların üzerine döküp ağzını kapatalım. Ertesi günü sarımsağı biraz tuz ile hafifçe ezip turşumuza ekleyelim. Bir yemek kaşığı kadar da organik elma sirkesini kavanozumuza koyduktan sonra isterseniz bir çay kaşığının ucuyla kişniş tohumları ve acı biber ekleyebilirsiniz. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra mutfağınızda güneş almayan bir yerde saklarsanız 3-4 gün sonra nefis probiyotk turşunuz emrinize amade olacak...
LAHANA TURŞUSU: Karadenizde top pancar olarak adlandırılan beyaz lahana turşusu da evimizin aranan lezzetleri arasındadır. Turşuyu kuracağımız kavanozun büyüklüğüne göre lahanamızı bölüp diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Süzüp soğumasını beklediğimiz lahanayı, kavanoza yerleştirip tuzlu suyunu üzerine döküyoruz.
Ertesi gün sarımsak, sirke ve ve kırmızı pul biber, istenirsr çok az kişniş de
ekleyerek ağzını sıkıca kapatıyoruz. 3-4 gün sonra turşumuz hazır olacak. Yine Karadenizde bu turşunun kavurması çok sevilir. Gerek kahvaltılarda gerekse hanımların günlerinde pek bir rağbet görür. Bir kuru soğanı zeytinyağında hafifçe kavurduktan sonra doğradığınız lahana turşusunu koyup karıştıracaksınız. Daha sonra kapağını kapatıp kısık ateşte ara ara kaşıkla karıştırarak iyice kavrulmasını sağlayacaksınız. İşte size kolayca hazırlayacağınız harika, sağlıklı, probiyotik bir yemek...!
AFİYETLER OLSUN...!!!
günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği için daha da önem kazandı. Hayatın hızlı akışında çoğu zaman hazır olanlarına yönelsek de yine aynı nedenle doğal, ev yapımı ve elimizden geldiğince organik gıdaya erişmek için çaba göstermeye başladık. Uzun zamandır turşumu ve yoğurdumu anneciğim usulü evde kendim hazırlıyorum. Çocukluk yıllarımızda ve küçük yerlerde organik diyebileceğimiz süte ulaşmak belki daha kolaydı ama son yıllarda büyük marketlerde de bulabiliyoruz. Ben Gökçeada'da üretilen organik ''Ada'' markasını kullanıyorum. Zaman zaman yoğurtlarını da alıyorum.
YOĞURT: Anneciğimin yöntemiyle 2 şişe (2 lt.) organik sütümüzü bir taşım kaynatıyoruz. Mayalayacağımız cam, porselen ya da çömlek kaba
aktarıyoruz. Sonra küçük parmağımızın dayanacağı ısıya geldiğinde daha önce mayaladığımız yoğurdumuzdan 1/2 çay bardağı kadar alıp üzerine sütten 2 kaşık döküp karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu mayayı süte aktarıp kaşığı bir kez içinde dolaştırıyoruz. Kapağını biraz aralık bırakarak, üzerini temiz bir örtü ile kapatıyoruz. Bu işlemi ben geceden yaptığım için ertesi sabaha kadar uyutuyorum. Sabah pek tabiki ilk işimiz,
koşup taze mayalanmış yoğurdun mis gibi kokusunu içimize çekerek daha sonra afiyetle yemek üzere fazla sarsmadan buzdolabına kaldırmak olacak...
Bir diğer yöntemde kaynattığımız sütü yine serçe parmağımızın dayanacağı ısıya kadar dinlendirdikten sonra mayasını aynı şekilde hazırlayıp karıştırıyoruz. Hafifçe ısıttığımız ılık hale gelen fırınımızın içerisinde kapağını kapatmadan sabaha kadar bırakırsanız örtü aramanıza gerek kalmadan yoğurdunuz hazır olacak. Sütü porsiyonluk küçük cam kaplara yada kavonozlara da koyabilirsiniz. Aslında mayalama işlemi 6 saat kadar sonra tamamlanmış oluyor.
SALATALIK TURŞUSU: Biliyorsunuz neredeyse herşeyin turşusunu yapmak mümkün. Ama bizim evde körpe Çengelköy salatalığından olanı pek bir sevilir. Küçük kavanozlara neredeyse her hafta yapıp taze taze yemeyi pek seviyoruz. O halde tek ve en önemli soruyu cevaplayıp işe koyulalım.
Turşu limonla mı? yoksa sirkeyle mi? kurulacak...
Pek tabiki sirkeyle diyoruz ve çengelköy salatalıklarımızı yıkayarak turşu yapımına başlıyoruz. Yıkanan salatalıklarımızı ince uçlu bir bıçak ya da mutfak aparatları yardımıyla delelim ve kavanoza yerleştirelim. Bir tatlı kaşığı kadar öğütülmüş kaya tuzunu su ile eritip salatalıkların üzerine döküp ağzını kapatalım. Ertesi günü sarımsağı biraz tuz ile hafifçe ezip turşumuza ekleyelim. Bir yemek kaşığı kadar da organik elma sirkesini kavanozumuza koyduktan sonra isterseniz bir çay kaşığının ucuyla kişniş tohumları ve acı biber ekleyebilirsiniz. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra mutfağınızda güneş almayan bir yerde saklarsanız 3-4 gün sonra nefis probiyotk turşunuz emrinize amade olacak...
LAHANA TURŞUSU: Karadenizde top pancar olarak adlandırılan beyaz lahana turşusu da evimizin aranan lezzetleri arasındadır. Turşuyu kuracağımız kavanozun büyüklüğüne göre lahanamızı bölüp diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Süzüp soğumasını beklediğimiz lahanayı, kavanoza yerleştirip tuzlu suyunu üzerine döküyoruz.
Ertesi gün sarımsak, sirke ve ve kırmızı pul biber, istenirsr çok az kişniş de
ekleyerek ağzını sıkıca kapatıyoruz. 3-4 gün sonra turşumuz hazır olacak. Yine Karadenizde bu turşunun kavurması çok sevilir. Gerek kahvaltılarda gerekse hanımların günlerinde pek bir rağbet görür. Bir kuru soğanı zeytinyağında hafifçe kavurduktan sonra doğradığınız lahana turşusunu koyup karıştıracaksınız. Daha sonra kapağını kapatıp kısık ateşte ara ara kaşıkla karıştırarak iyice kavrulmasını sağlayacaksınız. İşte size kolayca hazırlayacağınız harika, sağlıklı, probiyotik bir yemek...!
AFİYETLER OLSUN...!!!