EVDE PRATİK EKŞİ MAYA EKMEK

EVDE PRATİK EKŞİ MAYA EKMEK

Evde ekmek yapımına milletçe (hatta dünyaca:) masterchef edasıyla başlamış bulunmakla birlikte; çeşit çeşit,  pofuduk, sıcak, çıtır oluşu hoşumuza gitti ve artık dışarıdan almayacağız galiba. O kadar güzel artizan ekmek yapan yerler vardı ki kapınıza kadar da getirdikleri için uğraşmaya değmez diye düşünüyordum. Ama bu corona belası, evde ekmek yapmaya başlamamızdaki en büyük etken oldu.
Sizlere herşeyiyle organik, ekşi mayasını bile organik ürettiğim, probiyotikliğinden şüphe duymayacağımız sağlıklı bir ekmek yazacağımı söylemiştim. Bunun için çalışmalara başladım, mayamı üretiyorum.  Hazır hale geldiğinde günbegün hikayesini anlatacağım.
Bugün ise çok kolay, hazır ekşimaya kullanarak yaptığım ekmeklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında Nuray'cığımın  kuru instant mayayla yaptığı tarifi, ben Dr. Oetker ekşi maya kullanarak zeytinli, cevizli,  kayısı ve kuru incirli yorumladım vee muh-te-şem oldular...!!!


MALZEMELER
1- 4 su bardağı un
2- 1,5 su bardağı ılık su
3- 1 tatlı kaşığı şeker
4- 1 tatlı kaşığı tuz
5- 1 paket hazır ekşimaya
6- çekirdeği çıkarılmış zeytin
7-  ceviz
8- kuru kayısı, kuru incir
9- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI: Çeyrek bardak unu daha sonra kullanmak üzere ayırıp önce un ve
tuzu karıştırp ortasını havuz gibi açalım. Şeker ve mayayı ılık

suyumuzla eritip unu ortaya almaya başlayalım. Su bitinceye kadar azar azar ekleyip yoğurma işlemini 5 dakika kadar yapalım. Üzerini streçle veya hafif nemli bir mutfak beziyle kapatalım. Ilık bir ortamda 2-3 saat beklettiğimiz hamurumuz mayalanınca unladığımız mutfak tezgahı ya da adamızın üzerinde tekrar yoğuralım. İstediğimiz ölçülere göre bıçakla bölelim. Ben değişik  ekmekler yapmak için 4 e böldüm. Bir ekmeği tereyağı ile yemek için mutlaka sade yapıyorum. (Tereyağa biraz tuzla ezdiğiniz sarımsak ve ince ince doğradığınız fesleğen çok yakışacak:)  Parçalardan birine zeytin, diğerine ceviz koyup elinizle küçük küçük toparlamaya
başlayın. Bir tanesini ise kuru meyveli yaptım. Bunun için kuru kayısı ve inciri ince ince kesip biraz yumuşaması için suda bekletin. Kuruladığınız
Nurayın pofudukları
meyveleri hamurun içine ceviz ekleyerek koyun. Aynı şekilde toparlayarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirip üzerini kapatalım ve oda ısısında yarım saat kadar mayalanması için  dinlendirelim.  Fırını 180 derece de ısıtalım ve ısıya dayanıklı bir kap içinde su koyalım. Bu arada ıslak bir bıçak ya da temiz bir jilet yardımıyla ekmeğimize şekiller verelim. Kesikler, görüntü kadar ekmeğin içinden buharının çıkmasını ve güzelce pişmesini sağlayacak. Daha sonra bir fırça yardımıyla hamurların üzerine su sürüp un serpelim. Tepsiyi fırına sürüp üzeri kızarıncya kadar ekmeğimizi pişirelim. Genellikle 35-40 dakika sonra  pofuduk ekmeklerimiz afiyetle yenecek kıvama geliyor.  Biz sade olanını kaynar kaynar hemen tereyağı sürerek yiyoruz ama siz isterseniz bir 10-15 dakika kadar dinlendirin...

AFİYETLER OLSUN...!!!

Popüler Yayınlar