Ana içeriğe atla

HASİBE ABLA'NIN GÜRCÜCE ET YEMEĞİ

HASİBE ABLA'NIN GÜRCÜCE ET YEMEĞİ

 Corona izolasyonunun viüsten sakınma yanında mutfak becerilerini geliştirmeye yönelik faydaları yadsınamayacak boyuta geldi. Öyleki herkes masterchef ciddiyetiyle yeni yemekler, yeni tariflerin peşinde. Ama kilo korkusu da bir o kadar büyüdü. Ben de hamur işlerine biraz ara verip uzun zamandır aklımda olan, Hasibe ablacığımın kayınvalidesinin geleneksel yemeği  ''kinzili kuşbaşı et '' ini yapmaya karar verdim. Maydanozgillerden kişnişe genellikle Karadenizde kinzi adı veriliyor. Bazı yörelerde ise aş otu diye de bilinmekte. İçerisine koyacağımız mısır unu ise bunun bir Karadeniz yemeği olduğunun ipuçlarını bize veriyor. Aslında Gürcü mutfağının gözde bir yemeği ve eskiden düğünlerde yapılırmış.  Biz de buradan tarihe not düşmüş olalım ve bu güzelim kültürel yemeklerimiz unutulmasın, yaşasın diyelim...!!!

İşte size kayınvalidesinin ağzından bizzat Hasibe ablanın not aldığı tarif...

MALZEMELER

1- 1 kilo dana kuşbaşı
2- 1-2 tane soğan
3- tereyağ
4- 1 yemek kaşığı domates salçası
5- 2 yemek kaşığı fırın mısır unu
5- 3-4 diş sarımsak
6- 1 tatlı kaşığı kuru kinzi (kişniş)
7- tuz, karabiber. pulbiber

YAPILIŞI
Önce kuşbaşı et pişirilir. küçük küçük doğradığınız soğanları 2 kaşık tereyağı ile kavurun. Salça ve mısırununu da koyup kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp 1 su bardağı kadar soğuk su ile karıştırıp tekrar ocakta kaynamaya bırakın. Sarımsakları doğrayıp kuru kinzi ile havanda dövün ve kaynayan karışımınıza karıştırın. Etinizi de varsa suyu ile birlikte tencereye alın. Karabiber, pulbiber ve tuzu ekleyip özdeşleşene kadar pişirin. Yemeğin fazla sulu olmamasına dikkat edin.
Kişnişin ete kattığı lezzeti eminim siz de benim gibi çok seveceksiniz.

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi