GÜL MANTI & SOSYETE MANTISI

GÜL MANTI & SOSYETE MANTISI

Mantıyı çok sevdiğimi ama yapma konusunda biraz tembel ve üşengeç olduğumdan bahsetmiştim daha önce...
Ama en az onun kadar güzel, yapımı ise bir o kadar kolay olan''gül yada sosyete mantısı'' nı yaptım bugün ve sizlerle paylaşmak istedim. Üstelik fazladan yapıp dondurucuya kaldırıyorum ki tekrar mantı yemek istediğimizde yada ansızın gelen misafirler için hemen hazırda üzerine yağ ve yumurta sarısı hazırlayarak kıymalı bir böreğiniz oluveriyor. Çalışan hanımlar, okuldan gelen çocuklar için ideal bir yemek. Gül mantıyı  davetleriniz için  ara sıcak olarak da düşünebilirsiniz. Ne yapalım ben böyle pratik ve lezzetli şeyleri pek seviyorum:))

MALZEMELER
1- 3 adet hazır yufka (12 adet çıkıyor)
2- 500 gr. kıyma ( 1/3 orannda kuzu eti koyduruyorum)
3- 1-2 adet kuru soğan
4- karabiber
5- yarım çay bardağı zeytinyağı
6- 1 kahve kaşığı tuz

SOS MALZEMELERİ
1- 2 su bardağı yoğurt (organik sütten kendim mayalıyorum)
2- 2 kaşık tereyağ
3- nane
4- 1 kaşık domates salçası
5- 2-3 diş sarımsak
6- 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Önce soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağının  yarısıyla kavuruyoruz, (Yemek tariflerinde ''soğanı öldürmek'' diye bir deyim var ama kızım çok gülüyor ve soğan nasıl ölüyor diye dalga geçtiği için kullanmıyoruz:) Kıymayı ekleyip kavurma işlemimize devam ediyoruz. En sonunda karabiberimizi de ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
Yufkayı bıçak yardımıyla dörde  bölüyoruz. Her bir parçasına iç harcımızı koyarak rulo şeklinde sarıp kendi etrafında çevirerek gül şeklini veriyoruz. Bütün yufkalarımıza aynı işlemi yaptıktan sonra istediğimiz kadarını bir tencereye diziyoruz.( Fazla olanları ise  bir buzdolabı poşetine yerleştirerek daha sonra yine mantı yada börek yapmak üzere dondurucumuza kaldırıyoruz.) Kaynattığımız suyu tencereye dizdiğimiz gül mantılarımızın üstüne çıkmayacak şekilde bir kenarından tencereye döküyoruz. Kalan yağımızı da tencereye koyup kapağını kapatarak 2-3 dakika kadar ocakta tutuyoruz.
Bu arada kabuklarını soyduğumuz sarımsaklarımızı havanda tuz ile iyice ezip yoğurtla  karıştırıyoruz.
Pişen mantılarımızı bir kevgir yardımıyla sudan çıkarıp üzerine 3-4 kaşık sarımsaklı yoğurttan koyuyoruz. Daha üstüne ise erittiğimiz tereyağ salça ve naneden oluşan sosumuzdan döküp bekletmeden hemen sunumumuzu yapıyoruz. Eminim ki sizlerde yiyen herkes gibi ba-yı-la-cak-sı-nız...

AFİYETLER OLSUN...!!!

Popüler Yayınlar