ÇITIR ÇITIR SICACIK SÜTLÜ EKMEKLER

ÇITIR ÇITIR SICACIK  SÜTLÜ EKMEKLER

Fırınların önünden geçerken taze çıkmış sıcacık ekmeğin kokusunu sevmeyen, derin derin içine çekmeyen yoktur herhalde. Şimdilerde kilo kontrolu nedeniyle yiyemesek de çocukluğumuzda anneciğimin fırından aldığımız sıcak ekmeğin içine tereyağı sürdüğü günleri ve ne kadar büyük bir iştahla yediğimizi hiç unutmam...!
Malum corona nedeniyle zamanımız daha bol ve evde, mutfaklarımızda daha çok vakit geçiriyoruz. O halde neden ekmeğimizi kendimiz yapmayalım değilmi? Ekmeğimizi elledilermi? üzerine öksürdülermi? corona geçermi? diye düşününceye kadar buyrun ekmek hamurlarımızı yoğurmaya başlayalım. Ben size organik undan kendi tarifimi yazacağım ama bugün öncelikle  yengeciğinin tarifiyle canım arkadaşım Asu'nun ekmeklerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ne de olsa ''arkadaşımda pişer, bize de düşer'' öyle değilmi...??? :))

MALZEMELER
1- 1,5 bardak ılık süt
2- 4 bardak un
3- 1 tatlı kaşığı şeker
4- 1 tatlı kaşığı tuz
5- 1 paket kuru maya

YAPILIŞI
Unu havuz gibi açıp ortasına maya, şeker ve ılık sütü koyarak karıştıralım. Unuda ortaya alarak iyice yoğuralım. Kıvam alan hamur kabımızın üzerini streçle kaplayıp yaklşık 30-40 dak.
dinlenmeye bırakalım.
hamuru isteğe bağlı olarak 4 ya da 8 parçaya bölüp (zeytinli, cevizli, sade, biberli veya üzümlü yapabiliriz) fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye dizelim ve yanlarına, üstlerine bıçakla kesik atalım. Üzerine fırçayla su sürüp yine isteğe bağlı mısır unu, buğday unu serpelim. Hamurlarımızı, bu haliyle 2 katı kabarıncaya kadar dinlendirelim. Isıya dayanıklı küçük bir kap içerisine su koyup fırının içerisine yerleştirelim. Daha sonra 220-230 dereceye ayarladığımız fırında  üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Yaklaşık 35-40 dakika sonra evinizi mis gibi saran sıcacık, çıtır ekmeklerinizin kokusu aklınızı başınızdan alacak. Hadi o zaman, sadesine benim için de taze tereyağı sürün ve çocukluk günlerimizi özlemle yadedelim...

 AFİYETLER OLSUN...!!!



Popüler Yayınlar