ORGANİK EKŞİ MAYALI EKMEK
Artık evlerimizde ekmek yapma becerilerimizi hayli geliştirip cevizli, meyveli. zeytinli, sıcacık - çıtır ekmeklerimizle gurur duyup paylaşıyoruz. Ama kilo kontrolü, kullanılan kimyasal instant mayalar, hatta genetiği bozulan buğday nedeniyle hep suçlanan ekmeğin iade-i itibarı için organik ekmeğimin ekşimayasını da kendim üreteyim dedim. Böylece insanoğlunun yerleşik düzene geçip tarımla uğraşmaya başladığı binlerce yıllık tarihinden bu yana kullanılan ve hatta bazı yörelerimizde ninelerinden gelen ekşi mayalarını hala kesintisiz devam ettiren Anadolu insanımıza da buradan bir selam göndermiş olalım...
Genellikle 10 gün civarında oluşan ekşimayalar, açıkçası benim gibi sabırsız biri için biraz zorlayıcı. Ama, 3 günde yaptığım ve kolayca canlanan mayamın keyifli serüvenini sizlerle paylaşmak isterim...
EKŞİMAYA YAPIMI
1. gün, temiz bir kavanoz içerisinde 1 çay bardağı organik tam buğday unu (istediğiniz unla yapabilirsiniz), 1/2 çay bardağı ılık içme suyu temiz bir tahta kaşık ile iyice
karıştırılacak. Daha sonra streç filmle kapatılıp kürdanla 10-15 delik açılacak. Ilık ortamda bırakılacak. (Ilık ortamdan kasıt, kalorifer yanı, güneşli ortam veya az ısıtılmış fırın içi olabilir.)
2. gün, yine yarım çay bardağı ılık su ve bir çay bardağı tam buğday unu mayanın üzerine eklenip pürüzsüz oluncaya kadar karıştırılacak. Yeni bir streç kullanarak aynı şekilde kürdanla delinecek. Ilık ortamda saklamaya devam. Benim maya 2. günde hareketlenmeye başladı ama sizinki olmadıysa hemen telaşlanmayın, ertesi gün mutlaka canlanacaktır. Unutmayın evimizde bir canlı üretiyoruz...!
3. gün kabarcıklanıp canlanan mayamızı iki kat besleyeceğiz. iki çay bardağı tam buğday ununa bir çay bardağı ılık su koyacağız. Yine temiz tahta kaşığımızla
iyice karıştırıp yeni bir streçle kapatıyoruz. Kürdanla delerek ılık ortamda 24 saat daha bekletiyoruz.
4. gün, artan kabarcıkların kavanozu doldurduğunu görünce mayamızın artık iyice canlandığını, ekmeğimizi mayalayabileceğini anlıyoruz.
İstersek biz de bu mayamızı gelecek kuşaklara taşıyabiliriz. Ne dersiniz ...?
Temiz bir kavanoza 4-5 yemek kaşığı mayamızdan ayıralım. Üstüne bir yemek kaşığı tam buğday unu ve yarım kaşık kadar ılık suyu tahta kaşığımızı kullanarak ekleyelim ve karıştıralım. Artık kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına kaldırabiliriz. 24 saat sonra aynı şekilde tekrar besleyelim. Bundan sonra haftada bir, 15 günde bir, hatta ayda bir besleyebiliriz. Bunu anlamanın en kolay yöntemi ise; ''kavanozu hafifçe yere vur, maya aşağı çöküyorsa besle.''
EKMEK YAPIMI
Ekşi mayamızdan aldığımız 1 su bardağı kadarıyla, öncelikle bir ön maya hazırlayacağız.
Büyük bir cam kaseye döktüğümüz mayamıza iki su bardağı tam buğday unu, bir çay bardağından az ılık su ekleyıp yoğuruyoruz. Üzerini bir kapakla kapatıp ılık ortamda 2-3 saat bırakyoruz. Hazırladığımız ön mayamıza 1,5 su bardağı ılık su, 3 su bardağı organik beyaz un (veya organik çavdar unu koyabiliriz) ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyerek karıştırıyoruz. Hamuru tezgaha alıp 5-6 dakika kadar iyice yoğurduktan sonra bir kaba biraz sıvı yağ sürüp ellerimizle hamurun üzerine de yaydıktan sonra kabın içerisine alarak bir kapakla üzerini kapatıyoruz. 1 saat daha oda ısısında bekleyip kabaran hamuru kendi etrafında 2-3 kat katlıyoruz. Birer saat aralıkla bu işlemi 3 kez tekrarladıktan sonra
buzdolabında sabaha kadar dinlendiriyoruz. Sabah kabaran hamuru, adaya un serpip hafifçe yoğuruyoruz ve 2 'ye bölüp üzerine temiz bir mutfak bezi örterek 20 dakika dinlendiriyoruz.
Ekmeklerimizi fırında iki farklı yöntemle pişirebiliriz. Döküm tencere kullanmak bence en iyi sonucu veriyor. Ekmekler sanki taş fırında pişmiş gibi oluyor ama yoksa çelik tencere de işe yarar. Yağlı kağıdı buruşturup tencereye yerleştirin ve biraz un serpin. Hamuru un serptiğiniz tezgah üzerinde elle açıp kenarlarından küçük küçük katlayarak yuvarlak hale getirin ve açılmaması
için iyice bastırın, Üzerine un serperek tencereye yapıştırılan yeri alta gelecek şekilde yerleştirip kapağını kapatın ve ılık yerde 2 kat kabarıncaya
kadar bırakın. Sonra kağıdıyla içinden alarak un serpin ve elinizle heryerine dağıtın. Temiz bir jilet ya da ince keskin bir bıçakla istediğiniz şekli çizin. Bu arada tencereyi kapağıyla fırına koyalım ve 230 derece ısıtalım. Isınınca ekmeği içine oturtarak kapağını kapayalım. 30 dakika pişirdikten sonra, kapağı alıp 30 dakika daha pişirelim.
Diğer yöntem ise, tepside pişirmek ki fırına, ısıya dayanıklı bir kapta su koyalım. Fırın ve tepsiyi 230 derecede ısıtarak, kağıt üstünde aynı şekilde unlayıp kesi yaptığımız hamuru tepsiye yerleştirelim. Bu esnada 2 kaşık suyu fırının alt kısmına dökelim. Yarım saat sonra suyu çıkarıp ekmeğimizi yarım saat kadar daha pişirelim.
Hem lezzeti hem de görüntüsü muhteşem ekmekleriniz, buhar yapıp ıslanmaması için bir ızgara üzerinde dinlendirildikten sonra yemeye hazır olacaklar ama, ben ''TEREYAĞLI SICAK EKMEK'' diyorum, başka da bir şey demiyorum....:))
AFİYETLER OLSUN...!!!
Artık evlerimizde ekmek yapma becerilerimizi hayli geliştirip cevizli, meyveli. zeytinli, sıcacık - çıtır ekmeklerimizle gurur duyup paylaşıyoruz. Ama kilo kontrolü, kullanılan kimyasal instant mayalar, hatta genetiği bozulan buğday nedeniyle hep suçlanan ekmeğin iade-i itibarı için organik ekmeğimin ekşimayasını da kendim üreteyim dedim. Böylece insanoğlunun yerleşik düzene geçip tarımla uğraşmaya başladığı binlerce yıllık tarihinden bu yana kullanılan ve hatta bazı yörelerimizde ninelerinden gelen ekşi mayalarını hala kesintisiz devam ettiren Anadolu insanımıza da buradan bir selam göndermiş olalım...
Genellikle 10 gün civarında oluşan ekşimayalar, açıkçası benim gibi sabırsız biri için biraz zorlayıcı. Ama, 3 günde yaptığım ve kolayca canlanan mayamın keyifli serüvenini sizlerle paylaşmak isterim...
EKŞİMAYA YAPIMI
1. gün, temiz bir kavanoz içerisinde 1 çay bardağı organik tam buğday unu (istediğiniz unla yapabilirsiniz), 1/2 çay bardağı ılık içme suyu temiz bir tahta kaşık ile iyice
karıştırılacak. Daha sonra streç filmle kapatılıp kürdanla 10-15 delik açılacak. Ilık ortamda bırakılacak. (Ilık ortamdan kasıt, kalorifer yanı, güneşli ortam veya az ısıtılmış fırın içi olabilir.)
2. gün, yine yarım çay bardağı ılık su ve bir çay bardağı tam buğday unu mayanın üzerine eklenip pürüzsüz oluncaya kadar karıştırılacak. Yeni bir streç kullanarak aynı şekilde kürdanla delinecek. Ilık ortamda saklamaya devam. Benim maya 2. günde hareketlenmeye başladı ama sizinki olmadıysa hemen telaşlanmayın, ertesi gün mutlaka canlanacaktır. Unutmayın evimizde bir canlı üretiyoruz...!
3. gün kabarcıklanıp canlanan mayamızı iki kat besleyeceğiz. iki çay bardağı tam buğday ununa bir çay bardağı ılık su koyacağız. Yine temiz tahta kaşığımızla
iyice karıştırıp yeni bir streçle kapatıyoruz. Kürdanla delerek ılık ortamda 24 saat daha bekletiyoruz.
4. gün, artan kabarcıkların kavanozu doldurduğunu görünce mayamızın artık iyice canlandığını, ekmeğimizi mayalayabileceğini anlıyoruz.
İstersek biz de bu mayamızı gelecek kuşaklara taşıyabiliriz. Ne dersiniz ...?
Temiz bir kavanoza 4-5 yemek kaşığı mayamızdan ayıralım. Üstüne bir yemek kaşığı tam buğday unu ve yarım kaşık kadar ılık suyu tahta kaşığımızı kullanarak ekleyelim ve karıştıralım. Artık kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına kaldırabiliriz. 24 saat sonra aynı şekilde tekrar besleyelim. Bundan sonra haftada bir, 15 günde bir, hatta ayda bir besleyebiliriz. Bunu anlamanın en kolay yöntemi ise; ''kavanozu hafifçe yere vur, maya aşağı çöküyorsa besle.''
EKMEK YAPIMI
Ekşi mayamızdan aldığımız 1 su bardağı kadarıyla, öncelikle bir ön maya hazırlayacağız.
Büyük bir cam kaseye döktüğümüz mayamıza iki su bardağı tam buğday unu, bir çay bardağından az ılık su ekleyıp yoğuruyoruz. Üzerini bir kapakla kapatıp ılık ortamda 2-3 saat bırakyoruz. Hazırladığımız ön mayamıza 1,5 su bardağı ılık su, 3 su bardağı organik beyaz un (veya organik çavdar unu koyabiliriz) ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyerek karıştırıyoruz. Hamuru tezgaha alıp 5-6 dakika kadar iyice yoğurduktan sonra bir kaba biraz sıvı yağ sürüp ellerimizle hamurun üzerine de yaydıktan sonra kabın içerisine alarak bir kapakla üzerini kapatıyoruz. 1 saat daha oda ısısında bekleyip kabaran hamuru kendi etrafında 2-3 kat katlıyoruz. Birer saat aralıkla bu işlemi 3 kez tekrarladıktan sonra
buzdolabında sabaha kadar dinlendiriyoruz. Sabah kabaran hamuru, adaya un serpip hafifçe yoğuruyoruz ve 2 'ye bölüp üzerine temiz bir mutfak bezi örterek 20 dakika dinlendiriyoruz.
Ekmeklerimizi fırında iki farklı yöntemle pişirebiliriz. Döküm tencere kullanmak bence en iyi sonucu veriyor. Ekmekler sanki taş fırında pişmiş gibi oluyor ama yoksa çelik tencere de işe yarar. Yağlı kağıdı buruşturup tencereye yerleştirin ve biraz un serpin. Hamuru un serptiğiniz tezgah üzerinde elle açıp kenarlarından küçük küçük katlayarak yuvarlak hale getirin ve açılmaması
için iyice bastırın, Üzerine un serperek tencereye yapıştırılan yeri alta gelecek şekilde yerleştirip kapağını kapatın ve ılık yerde 2 kat kabarıncaya
kadar bırakın. Sonra kağıdıyla içinden alarak un serpin ve elinizle heryerine dağıtın. Temiz bir jilet ya da ince keskin bir bıçakla istediğiniz şekli çizin. Bu arada tencereyi kapağıyla fırına koyalım ve 230 derece ısıtalım. Isınınca ekmeği içine oturtarak kapağını kapayalım. 30 dakika pişirdikten sonra, kapağı alıp 30 dakika daha pişirelim.
Diğer yöntem ise, tepside pişirmek ki fırına, ısıya dayanıklı bir kapta su koyalım. Fırın ve tepsiyi 230 derecede ısıtarak, kağıt üstünde aynı şekilde unlayıp kesi yaptığımız hamuru tepsiye yerleştirelim. Bu esnada 2 kaşık suyu fırının alt kısmına dökelim. Yarım saat sonra suyu çıkarıp ekmeğimizi yarım saat kadar daha pişirelim.
Hem lezzeti hem de görüntüsü muhteşem ekmekleriniz, buhar yapıp ıslanmaması için bir ızgara üzerinde dinlendirildikten sonra yemeye hazır olacaklar ama, ben ''TEREYAĞLI SICAK EKMEK'' diyorum, başka da bir şey demiyorum....:))
AFİYETLER OLSUN...!!!