Ana içeriğe atla

YEMELERE DOYAMAYACAĞINIZ PROFİTEROL

YEMELERE DOYAMAYACAĞINIZ PROFİTEROL

Ah Corona, vah corona...! Sosyal izolasyon, karantina artık hayatımızın bir parçası oldu. Ev içindeki seyahatlerimizin en önemli destinasyonu ise pek tabiki mutfaklarımız...
E o zaman ne duruyoruz, masterchef edasıyla bu gün profiterol yapmaya ne dersiniz...?
Malum zamanımız bol, ama kolay ve çabuk yapmanızı sağlayacak tüyolarıyla birlikte...:))
Ama profiterol denilince 1944 yılında Cercle D'orient binasında başlayan yolculuğuna, bugün mis sokakta devem eden ''İnci Pastanesi''ni anmadan olmaz. Bknz.''.İstanbul'un Simgesel Lezzetleri'' yazımız.

MALZEMELER
1- 1 su bardağı un
2- 125 mg. tereyağı
3- 3 adet yumurta
4- 1 su bardağı su

KREMA
1- 1/2 lt. süt
2- 1 adet yumurta
3- 3-4 yemek kaşığı un (3 kaşık un, 1 kaşık buğday nişastası koyabilirsiniz.)
4- 3/4 su bardağı şeker
5- 1 paketvanilya


veya 1 paket dr. Oetker pastacı kreması

 üzeri için dr. Oetker çikolata sos

veya bitter çikolata, krema

YAPILIŞI
Bir tencereye yağ ve bir bardak suyu koyup kaynatalım. Unu da ekleyip  sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvam alınca ocağı kapatıp hamurumuzu soğutalım.

Yumurtaları tek tek hamura yedirerek ekleyelim. İyice karıştırdıktan sonra 10-15 dakika dinlenmeye alalım.

Fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye, kahve kaşığı yardımıyla aldığımız hamurumuzu aralıklı olarak dizelim. 180 derece ısttığımız fırında pembeleşinceye kadar pişirelim. (Yaklaşık 45 dakikada pişiyor.)
Kreması için süt, un, şeker ve yumurtayı bir tencerede iyice karıştırıp koyulaşıncaya kadar pişirelim. Vanilyayı da ekleyip altını kapatalım. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutalım. İstiyorsanız hazır pastacı kremasıda kolay ve güzel oluyor. Bir bardak süt ile çırpıp buzdolanda aynı şekilde bekletiyorsunuz.  Pişen hamurlar soğuduktan sonra bir krema şırıngası yada sıkma torbası yardımıyla  içine kremayı dolduruyoruz. Çikolata sosunu bir bardak süt ile çırpıp ocak üzerinde karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Ilık hale gelince profiterol toplarının üzerine döküyoruz. Üzerini toz Antep Fıstığı ile süsleyip  buzdolabında soğutuyoruz.
(Çikolata sosu da  kendiniz yapmak istiyorsanız, 3 paket Nestle bitter kare çikolatayı kırıp içerisine 1 paket kremayı koyarak kısık ateş üzerinde karıştırın. Sos haline geldikten sonra ocaktan alın ve ılık hale gelinceye kadar bekletin.)

AFİETLER OLSUN...!!!



Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi