ASU'NUN MUHTEŞEM MANTISI

ASU'NUN MUHTEŞEM MANTISI

Kendimi tutmasam tabak tabak yiyebileceğim mantıyı sanırım sevmeyen yoktur. Bu yemeğiyle meşhur şehrimiz Kayseri olarak anılsa da her yörenin kendine has bir mantısı bulunmakta.  Çok sevmeme rağmen, nedense zaman bulup yapamadığım mantıyı, elinin lezzetine güvendiğim arkadaşlarım sayesinde bol bol yeme  fırsatım olur. Corona izolasyonlu günler bile bu konudaki tembelliğimin önüne geçemedi ama  Asucuğum hiç üşenmedi, sizler için tüm maharetini gösterdi. Ben ise size başka birgün, yapımı kolay ama lezzeti muhteşem ''kolay ya da sosyete mantı''sı tarifimi yapacağım.
Zamanınızın bol olduğu bu günlerde, işte size canım arkadaşımın ağızlarınıza layık, yemelere doyamayacağınız mantısı....
Üstelik mantı uçlarını birleştirirken evde sıkılan çocuklarınızın yardımıyla, onlar için zevkli bir etkinlik de düzenlemiş olacaksınız:))

MALZEMELER

1- 2-3 su bardağı un ( 3 bardaktan 6-7 tabak mantı çıkıyor)
2- 1 yumurta
3- 1 bardak su
4- 1 çay kaşığı tuz
5- 250-300 gr. kıyma
6- 1 adet kuru soğan
7- karabiber, isteğe bağlı kırmızı biber

SOS MALZEMELERİ
1- 2 bardak yoğurt
2- 3-4 diş sarımsak
3- 1 kaşık zeytinyağı
4- 2 kaşık tereyağ
5- 1 kaşık domates salçası
6- nane
7- tuz
8- su

YAPILIŞI
Un ve tuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açarak yumurtayı kıralım ve  karıştıralım. Suyumuzu da ekleyerek kulak memesi yumuşaklığını elde edinceye kadar yoğuralım. Hamurumuzu bezelere ayırarak üzerine temiz bir mutfak bezi örtüp beklemeye alalım.
Soğanın kabuklarını soyup rondodan geçirelim, kıyma, tuz ve baharatımızı koyup iyice karıştıralım. İç malzememizi hazırladıktan sonra hamurumuzu un ve oklava yardımıyla sofra yada mutfak adamızda açalım. Yeterince inceliğe eriştikten sonra oklava yardımıyla düzgün şekilde küçük kareler halinde keselim. (Kenar kısımlarını alıp ince şeritler halinde kesip daha sonra yemeklerimizde erişte olarak kullanabiliriz.) Hamurlarımızın ortasına, iç harcımızdan minik minik koyalım ve dört ucunu biraraya getirip iyice yapıştıralım.
Geniş bir tencerede 1,5 lt. kadar suyumuzu kaynatalım. İçerisine 1 kaşık zeytinyağı ekleyelim ki mantılarımız yapışmasın. Mantılar (8-10 dak.) haşlanırken sarımsakları soyup biraz tuz ekleyerek havanda ezelim. Sarımsağı yoğurda ekleyip pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım. Haşlanan mantıların suyunu, süzgeç yardımıyla süzelim ve tabaklara alalım. Mantılarımızın üzerine önce sarımsaklı yoğurdumuzu, daha sonra bir sos tenceresinde erittiğimiz tereyağı, salça ve naneyi gezdirelim. Soğumasına izin vermeden hemen soframıza koyalım:))

AFİYETLER OLSUN...!!!

Popüler Yayınlar