Ana içeriğe atla

ASU'NUN MUHTEŞEM MANTISI

ASU'NUN MUHTEŞEM MANTISI

Kendimi tutmasam tabak tabak yiyebileceğim mantıyı sanırım sevmeyen yoktur. Bu yemeğiyle meşhur şehrimiz Kayseri olarak anılsa da her yörenin kendine has bir mantısı bulunmakta.  Çok sevmeme rağmen, nedense zaman bulup yapamadığım mantıyı, elinin lezzetine güvendiğim arkadaşlarım sayesinde bol bol yeme  fırsatım olur. Corona izolasyonlu günler bile bu konudaki tembelliğimin önüne geçemedi ama  Asucuğum hiç üşenmedi, sizler için tüm maharetini gösterdi. Ben ise size başka birgün, yapımı kolay ama lezzeti muhteşem ''kolay ya da sosyete mantı''sı tarifimi yapacağım.
Zamanınızın bol olduğu bu günlerde, işte size canım arkadaşımın ağızlarınıza layık, yemelere doyamayacağınız mantısı....
Üstelik mantı uçlarını birleştirirken evde sıkılan çocuklarınızın yardımıyla, onlar için zevkli bir etkinlik de düzenlemiş olacaksınız:))

MALZEMELER

1- 2-3 su bardağı un ( 3 bardaktan 6-7 tabak mantı çıkıyor)
2- 1 yumurta
3- 1 bardak su
4- 1 çay kaşığı tuz
5- 250-300 gr. kıyma
6- 1 adet kuru soğan
7- karabiber, isteğe bağlı kırmızı biber

SOS MALZEMELERİ
1- 2 bardak yoğurt
2- 3-4 diş sarımsak
3- 1 kaşık zeytinyağı
4- 2 kaşık tereyağ
5- 1 kaşık domates salçası
6- nane
7- tuz
8- su

YAPILIŞI
Un ve tuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açarak yumurtayı kıralım ve  karıştıralım. Suyumuzu da ekleyerek kulak memesi yumuşaklığını elde edinceye kadar yoğuralım. Hamurumuzu bezelere ayırarak üzerine temiz bir mutfak bezi örtüp beklemeye alalım.
Soğanın kabuklarını soyup rondodan geçirelim, kıyma, tuz ve baharatımızı koyup iyice karıştıralım. İç malzememizi hazırladıktan sonra hamurumuzu un ve oklava yardımıyla sofra yada mutfak adamızda açalım. Yeterince inceliğe eriştikten sonra oklava yardımıyla düzgün şekilde küçük kareler halinde keselim. (Kenar kısımlarını alıp ince şeritler halinde kesip daha sonra yemeklerimizde erişte olarak kullanabiliriz.) Hamurlarımızın ortasına, iç harcımızdan minik minik koyalım ve dört ucunu biraraya getirip iyice yapıştıralım.
Geniş bir tencerede 1,5 lt. kadar suyumuzu kaynatalım. İçerisine 1 kaşık zeytinyağı ekleyelim ki mantılarımız yapışmasın. Mantılar (8-10 dak.) haşlanırken sarımsakları soyup biraz tuz ekleyerek havanda ezelim. Sarımsağı yoğurda ekleyip pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım. Haşlanan mantıların suyunu, süzgeç yardımıyla süzelim ve tabaklara alalım. Mantılarımızın üzerine önce sarımsaklı yoğurdumuzu, daha sonra bir sos tenceresinde erittiğimiz tereyağı, salça ve naneyi gezdirelim. Soğumasına izin vermeden hemen soframıza koyalım:))

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi