TOPİK


TOPİK
Ermeni mutfağının gözbebeği olalan topik, aslında 50 gün kadar süren oruçlarında hayvansal gıda yemedikleri için sofralarının baştacıymış. Zamanla meyhane lezzetlerine dönüşen topik ya da diğer ermeni mezeleri, vejeteryanların da gözdesi olmuş. Ermeni nüfusunun ve meyhanecilerin giderek azalması ile zor bulunur olsa da gökkuşağı gibi rengarenk bir kültür mozaiği olan Anadolu mutfağında birbirinden etkilenen zengin sofra kültürü içinde yer almış. İpek ya da baharat yolu üzerinde yerleşen Ermenilerin mutfaklarında tarçın ve yeni bahar çok kullanılmış. Topik yapmayı bilmeyen kızlar evlenmek için pek tercih edilmez, kenarları işlemeli topik tülbentleri ya da mendilleri ise çeyizlerinin olmazsa olmazlarıymış...

Geçenlerde masterchef programına da konu olan topik yapımına ben de bir el atayım ki orada burada iyi topik nerde yapılır diye aramayayım dedim. Çünkü bazı yerlerde neredeyse tatlı kıvamında yapıyorlar ki diğer baharatların tadını alamıyorsunuz. Bu arada en iyilerini Kurtuluş, Feriköy, Pangaltı hattının mezecileri ''Tadal'', ''Tuşba'',''Tuana'' meze evlerinde bulabilirsiniz.

MALZEMELER

1- 2 su bardağı nohut

2- 2 orta boy haşlanmış patates

3- 1-2 yemek kaşığı kadar tahin

4- 3 adet ortaboy soğan

5- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

6- 1 yemek kaşığı kuş üzümü

7- 1 çay kaşığı karabiber

8- 1 çay kaşığı yenibahar

9-1 çay kaşığı şeker

10- 2 çay kaşığı tarçın

11- tuz

12- 1/2 çay bardağı zeytinyağı

13- limon


YAPILIŞI


Geceden ılık su ve tuz ile ıslattığımız nohutları ertesi sabah düdüklü tencerede yarım saat kadar haşlayalım ve süzdüğümüz nohutların kabuklarını soyalım. Haşlanmış patateslerle beraber rondoda püre haline getirelim. Tuz, karabiber ve tahini de ekleyerek buzdolabında dinlendirelim. Bu arada soğanları ince ince piyazlık doğrayalım. Yağ ve şekeri ilave ederek ocağa alalım ve kapağını kapatarak terletelim.
Sonra fıstıkları ekleyerek soğanlar karamelize olana kadar kavuralım. Yıkayıp suda beklettiğimiz kuş üzümüyle tuz, yenibahar, tarçın ve karabiberi de  koyarak altını kapatalım. Ben iç malzemesinde tahini çok sevmiyorum ama isterseninz yarım yemek kaşığı kadar ilave edebilirsiniz.







Buzdolabında dinlendirdiğimiz dış harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçayı  kaşıkla alarak kare
şeklinde kestiğimiz stresç film üzerine koyalım ve avuçiçi büyüklüğünde açalım. Kenar kısımlarını birleştireceğimiz için daha ince açmaya özen gösterelim ki kalın olmasın. Orta kısmına, soğanlı iç harcımızdan bir yemek kaşığı kadar koyalım ve streç film yardımıyla uçlarını birleştirelim.

Streç filmin uçlarını kıvırsrsk top haline getirelim. Tüm malzemeyi aynı şekilde hazırlayalım ve hemen servis yapmayacaksak streçle buzdolabında saklayabiliriz. Servise hazırlamak için önce streçlerinden ayırıp tabağa yerleştirelim. Üzerine bıçakla desen çizip, süzgeç yardımıyla tarçın serpelim. Kavrulmuş dolmalık fıstık da çok yakışıyor. Yanına dilimlediğiniz limonu da koyduğunuzda bütün lezzetler tamamlanmış oluyor. E daha ne olsun değil mi? Muhabbetiniz bol keyfiniz daim olsun diyelim...:))

AFİYETLER OLSUN...!!!

Popüler Yayınlar