KOLAY EL YAPIMI MANTI
Mantı yapmanın zor ve vakit alan bir işlem olduğunu, ama sofraya konar konmaz da hemen silinip süpürüldüğünü, bu nedenle hiç uğraşmadığımı daha önce belirtmiştim. Ama ''demokrasilerde çare tükenmez'' demişler. Bir baktım ki kolay mantı yapma aparatı yapmışlar. E ben dururmuyum, hemen internetten siparişi verdim, 2 gün içinde geldi ve hemen o gün işe koyuldum. Sonuç mu? pek tabiki mükemmel oldu. Siz de mantı sever ama yapmaya üşenenlerdenseniz mantımatik edinmenizin zamanı gelmiş demektir...
1- 3 su bardağı un
2- 1 yumurta
3- 1 bardak su
4- 1 çay kaşığı tuz
5- 250-300 gr. kıyma
6- 1 adet kuru soğan
7- karabiber
SOS MALZEMELERİ
1- 2 bardak yoğurt
2- 2 iri diş sarımsak
3- 2 yemek kaşığı tereyağ
4- 1 yemek kaşığı domates salçası
5- nane, tuz, pulbiber
6- haşlamak için 1,5 litre su
Un, su, tuz ve yumurtayla hamurumuzu yoğuralım. Kulak memesi kıvamını alınca mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım. Üzerini temiz, nemli bir mutfak bezi veya streç filmle örterek dinlenmeye alalım. Bu arada soğanın kabuklarını soyarak ince ve küçük küçük kıyalım. Kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice karıştıralım. İç malzemeyi hazırladıktan sonra hamurumuzu un ve oklava yardımıyla açalım. Mantımatiğimizin ölçüsüne göre 2-3 mm. kalınlığa gelince aparatımızın üzerine serelim. Boşluk kısımlarına iç harcımızdan nohut büyüklüğünde koyalım. Üst kısmına, açtığımız ikinci hamuru serelim ve oklavayı üzerinden geçirerek yapışmasını sağlayalım. Ellerimizle bastırarak iyi yapıştığından emin olalım. Daha sonra tersini çevirerek parmaklarımızla iterek mantıların düşmesini sağlayalım. Unla açtığımız için mantılarımız birbirine yapışmayacaktır. Yiyeceğimiz kadarını tuz eklediğimiz kaynayan su içerisinde haşlayıp süzelim. Üzerine yoğurt sosumuzu ve daha üzerine de salça, nane ve tereyağı ile yaptığımız sosu gezdirelim. Mantımızı fazla bekletmeden sıcak sıcak servis yapalım.
Pişirmediğimiz mantılarımızı bir tepsiye sererek 1-2 saat dinlendirdikten sonra buzdolabı poşetine koyup dondurucunuzda saklayabiliriz.
AFİYETLER OLSUN...!!!