Ana içeriğe atla

KOLAY EL YAPIMI MANTI










KOLAY EL YAPIMI MANTI

Mantı yapmanın zor ve vakit alan bir işlem olduğunu, ama sofraya konar konmaz da hemen silinip süpürüldüğünü, bu nedenle hiç uğraşmadığımı daha önce belirtmiştim. Ama ''demokrasilerde çare tükenmez'' demişler. Bir baktım ki kolay mantı yapma aparatı yapmışlar. E ben dururmuyum, hemen internetten siparişi verdim, 2 gün içinde geldi ve hemen o gün işe koyuldum. Sonuç mu? pek tabiki mükemmel oldu. Siz de mantı sever ama yapmaya üşenenlerdenseniz mantımatik edinmenizin zamanı gelmiş demektir...


MALZEMELER

1- 3 su bardağı un
2- 1 yumurta
3- 1 bardak su
4- 1 çay kaşığı tuz
5- 250-300 gr. kıyma
6- 1 adet kuru soğan
7- karabiber

SOS MALZEMELERİ

1- 2 bardak yoğurt
2- 2 iri diş sarımsak
3- 2 yemek kaşığı tereyağ
4- 1 yemek kaşığı domates salçası
5- nane, tuz, pulbiber
6- haşlamak için 1,5 litre su

YAPILIŞI
Un, su, tuz ve yumurtayla hamurumuzu yoğuralım. Kulak memesi kıvamını alınca mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım. Üzerini temiz, nemli bir mutfak bezi veya streç filmle örterek dinlenmeye alalım. Bu arada soğanın kabuklarını soyarak ince ve küçük küçük kıyalım. Kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice karıştıralım. İç malzemeyi hazırladıktan sonra hamurumuzu un ve oklava yardımıyla açalım. Mantımatiğimizin ölçüsüne göre 2-3 mm. kalınlığa gelince aparatımızın üzerine serelim. Boşluk kısımlarına iç harcımızdan nohut büyüklüğünde koyalım. Üst kısmına, açtığımız ikinci hamuru serelim ve oklavayı üzerinden geçirerek yapışmasını sağlayalım. Ellerimizle bastırarak iyi yapıştığından emin olalım. Daha sonra tersini çevirerek parmaklarımızla iterek mantıların düşmesini sağlayalım. Unla açtığımız için mantılarımız birbirine yapışmayacaktır. Yiyeceğimiz kadarını tuz eklediğimiz kaynayan su içerisinde haşlayıp süzelim. Üzerine yoğurt sosumuzu ve daha üzerine de salça, nane ve tereyağı ile yaptığımız sosu gezdirelim. Mantımızı fazla bekletmeden sıcak sıcak servis yapalım.
Pişirmediğimiz mantılarımızı bir tepsiye sererek 1-2 saat dinlendirdikten sonra buzdolabı poşetine koyup dondurucunuzda saklayabiliriz.

AFİYETLER OLSUN...!!!


Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi