Ana içeriğe atla

STOLLEN: Alman Noel Ekmeği

 STOLLEN: Alman Noel Ekmeği


Almanların Christmas için yaptıkları ekmek, yiyenlerin gözdesi oluyor. Aslında kuru meyveli ve bademli bir çörek. Yeni yıl yaklaşırken uzun zamandır sakladığım bir tarifi yapayım ve sizlerle de paylaşayım istedim. Göreceksiniz çay ve kahvelerinizin yanına güzel bir eşlikçi olacak.

MALZEMELER

Hamur 

1- 1çay bardağı süt

2- 1çay bardağı sıvıyağ


3- 1 adet yumurta

4- 2 yemek kaşığı şeker

5- 1 poşet instant maya

6- 3 su bardağı un

7- 1 fiske tuz

İçerisine

1- 4-5 adet kuru incir

2- 4-5 adet kuru kayısı

3- 1 portakal kabuğu rendesi

4- 1 limon kabuğu rendesi

5- 1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm ve kuş üzümü

6- 1 tatlı kaşığı tarçın

7- 2 -3 adet karanfil

8- ceviz

9- çekilmiş badem (1 yemek kaşığı su ve şekerle ezme haline getirin)

Üzerine

1- 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

2- 1 çay bardağı pudra şekeri

YAPILIŞI

Ilık süt ve şekerle mayayı aktif hale getirelim. Un, tuz, yağ ve yumurtayı da ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edip üzerini streçleyelim. Ilık ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.


Kuru meyveleri küçük küçük doğrayalım. İçerisine karanfil attığımız suya koyarak yumuşamalarını sağlayalım. İstenirse bu suya Almanlar gibi rom da ilave edebilirsiniz. Bu arada badem ezmesini de hazırlayalım. Cevizleri kıralım. Mayalanan hamuru tezgah üzerine alıp yoğuralım. Kuruladığımız meyveleri cevizle karıştırarak üzerlerine tarçın serpelim ve hamurun içerisine katalım. Badem ezmesini rulo haline getirerek merdaneyle 30 cm. kadar açtığımız meyveli hamurun üzerine yerleştirelim ve hamuru katlayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alalım. 30 dakika kadar  mayalandırdıktan sonra 175 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim. İçinin piştiğinden kürdan testi ile emin olun. İsterseniz fırının ısısını biraz düşürüp  pişirmeye devam edebilirsiniz. Fırından çıkardığınız çöreğinize fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürerek pudra şekeri serpin. Soğuduktan sonra streçleyerek serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Ama evinize yayılan koku soğumasını bekletmeyecek, benim gibi sıcak sıcak yemeye bayılacaksınız..

Benden söylemesi...

AFİYETLER OLSUN...!!!


Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi