Ana içeriğe atla

Lizbon, Lisboa, Lisbon

Portekiz Lizbon biraz bizden, biraz farklı ama mutlaka gidilip görülmesi gereken şehirlerden biri! Bu yazıda çeşitli öneriler ve Lizbonda ilk günü sıkıntı yaşamadan -özellikle ulaşım konusunda- atlatmanız için ipuçları gizli.
 

Haydi başlayalım!

 
Kalınacak yer: Otel veya kiralık ev (airbnb.com gibi) olabilir. Bana göre Rossio civarında bir yer olmalı. Çünkü hem eski şehirin ortası, metro ve otobüs duraklarının merkezi konumunda kalıyor.
 
 
Marketlerde peynir, yoğurt, meyve bol. Herhangi bir eksik yok. Restoranlarda her çeşit yemek bulunur.
 

4 adet metro hattı var. Hatlara sarı, kırmızı, mavi ve yeşil ismini vermişler. Tek bilet, günlük veya daha uzun süreli bilet almak mümkün. Metroyu kullanmak kolay. Havaalanından şehir merkezine kırmızı hat geliyor. Eğer fazla bavulunuz yoksa havaalanından metro ile gelebilirsiniz. Aksi takdirde taksi veya transfer isteyebilirsiniz. Metro istasyonlarında ve şehir merkezinde bazı noktalarda TOMI standları var, üzerindeki kameralar ile selfie çekip sevdiklerinize email atabilirsiniz.
 
Carlos Amaro Fialho Marques – telf: 00 351 262 990 561. Transfer veya şehir dışı turlarda kendisinden hizmet alabilirsiniz. İsmi Karluş diye okunuyor. Portekizce'de s yerine ş bol.
 
28E tramvay hattı ile tur yapılabilir. Çoğu kartpostalda bu tramvayın (sarı renkli) fotoğrafını bulabilirsiniz. Eski şehrin etrafında dolanıyor. Biz kalabalık olduğu için bu hattı tercih etmedik. Kaleye çıkmak için 737 hattını tercih ettik.
 
Kale civarında Tayland'da olduğu gibi Tuk-Tuk'lar mevcut. Hatta elektrikli olanları da var.
 
Otobüsler için i harfli turizm danışma ofislerine sorabilir veya interneti kullanabilirsiniz. Rossio meydanında turizm danışma merkezi var. Geceleri kokain – haş haş satan gençler bol ama korkulacak bir durum yok, ısrarcı değiller. Ailece gezince gelmiyorlar.
 
İnsanlar sıcakkanlı ve yardımseverler.
 
PASTEIS DE NATA – meşhur tatlısı, orjinali Belem'de yapılsa da şehir içinde de özellikle Rossio meydanında güzel yapılıyor.
SANGRIA (şarap, gazoz, tarçın ve
meyve karışımı) beyaz veya kırmızı şarap ile yapılıyor. Denenmeli.

Gidilecek yerler:

  • St Jorje (Saint George) kalesi (kaleye çıkmak için 28E tramvay veya Rossio meydanının arkasındaki meydandan (atlı heykelin olduğu) kalkan 737 nolu otobüs ile gidilebilir veya tramway hattını takip edip yürünebilir.
  • SE katedral (kaleye çıkarken)
  • St Antonio kilisesi - müzesi (kaleye çıkarken solda)
  • Alfama bölgesi (Fado müziği için ufak restoranların bulunduğu bölge, kaleden merdivenler ile aşağı iniliyor), burada Fado müzesi de var (sahilde).
  • Rossio meydanı
  • Rua Augusta (Rossio meydanından sahile inen ana cadde)
  • Elevator de Santa Justa (Rua Augusta'dan sahile inerken sağda kalan gözetleme kulesi)
  • Pastel de Bachalau yenmeli (içi peynirli balık köftesi), Rua Augusta'dan sahile inerken solda.
  • Terreiro do Paço (Rua Augusta sonu, sahil)
  • Praça do Comercio (Rua Augusta sonu, sahil)
  • Estrela bahçesi ve Estrela katedrali (28E tramvayı veya 709 nolu otobüs ile gidilebilir, otobüs Restauradores meydanından kalkıyor)
  • Gulbenkian müzesi, kırmızı metro hattının son durağı (Sao Sebastio). İçinde İznik çinileri var, bahçesi güzel, gezilebilir.
  • Cristo Rei heykeli (şehrin güney yakasında, 25 Nisan köprüsünün dibinde, Almada bölgesinde, Brezilya'da olduğu gibi büyük Hz. İsa heykeli). 25 Nisan köprüsünün de bol bol fotoğrafı çekilebilir. Buraya metro gitmiyor, taksi kullanılabilir.
  • Belem bölgesi (buraya Cais do Sodre istasyonundan tren veya 15E modern tramvay ile gidebilirsiniz). Jeronimos Monastırı, hemen yanında meşhur pastanedeki tatlılar, sahilde Monument to the Discoveries ve sahilden biraz daha batıya yürüyüp Belem Tower görülebilir. Daha da zaman kalırsa yelkenli tekne turu da yapılabilir, bizim zamanımız kalmadı.
  • Deniz plaj için yine Cais do Sodre istasyonundan tren (metro bileti geçmez, ayrıca bilet alacaksınız) Cascais veya Estoril bölgesine gidebilirsiniz. Sadece deniz için değil, sayfiye yeri olduğu için de görülebilir. Burası okyanus olduğu için su soğuk. Bizim tercihimiz trende sondan 3. durakta inip hemen Tamariz plajını kullanmak oldu. Sakın ege denizi gibi deniz beklemeyin, çıtayı düşük tutun.
  • Şehrin modern yüzü için metro (kırmızı hat) ile Oriente istasyonuna gidiliyor. Vasco da Gama alışveriş merkezi içinden geçilip sahile, oradan teleferiğe biniliyor (tek yön). Teleferikten indiğiniz yerde Myriad otelin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Teleferikten geriye yürüyüş yapabilirsiniz. Teleferikten Avrupa'nın muhtemelen en uzun köprüsü (Vasco da Gama köprüsü) fotoğraflarını çekmeyi unutmayın. Tahta köprüde yürürken tahta duvara ismimizi yazdık. Bu civarda modern binalar ve parklar mevcut.
  • Biraz da şehir dışı, Sintra olmazsa olmaz, Pena Palace kesinlikle gezilmeli. Quinta da Regaleira da zaman kalırsa gezilmeli. Yer altı tünelleri çok ilginç. Dönüşte Cabo da Roca (Avrupa kıtasının son noktası) muhakkak görülmeli.
  • Fatima Hristiyanlık için önemli, otobüs ile gidilir. Dönüşte Obidos kalesi görülmeli, çikolatadan yapılmış bardaklarda vişne likörü içilmeli, hatta bir yılbaşı için ayrıca gelinmeli, zaman kalırsa Nazare plajı da görülebilir, Nazare için biz yetişemedik.






Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi