Ana içeriğe atla

ÇAY SAATİNİN KIYMETLİSİ ‘’ŞEFTALİLİ TART’’

ÇAY SAATİNİN KIYMETLİSİ ‘’ŞEFTALİLİ TART’’

Efendim, herşey bir arkadaşımın ‘’misafirim gelecek, bana senin şu tartın tarifini verir misin’’ demesiyle başladı. (Aslında bu tarif, sevgili Meral Teyzeciğimin elmalı yassı keki. Ama ben şeftaliyi çok yakıştırıp biraz da  damak zevkime göre ufak tefek yorumlar kattığım için zamanla benim şeftalili tarta dönüştü :) Kalkıp, evde ki malzemeyle hemen yapıp yazayım ve arkadaşıma tarifimi yetiştireyim istedim. Şeftaliler çok hoşuma gitmediyse de bir şeyi kafama koymuşsam hemen uygulamaya geçirmem gerekiyor. Sabırsızım yani...!!!
Daha önce yaptıklarımın fotosunu neden çekmemişim, neden yazmamış ve bloğa koymamışım diye söylenerek pek bir kederlensem de  küçük tüyolarımı her zamanki gibi sizlerle paylaşarak işe koyulalım...
Daha önceki tariflerimde de bahsettiğim üzere her daim evde hazır olan organik yumurta ve süt, meyvelerle birlikta oda sıcaklığında olmalı. Şeftali, yarma denen ve çekirdeğinden kolayca ayrılan cinsten olmalı ki hem lezzeti, hem de elma dilim kesimi kolay olsun. Ama resimlerde de göreceğiniz üzere küçük şeftalilerle çok düzgün olamıyor. Yine de lezzeti garanti diyerek buyurunuz malzemelerimizi hazırlayalım.

MALZEMELER

1- 3-4 adet şeftali
2- ½ su bardağı zeytinyağı (100 ml.)
3- Bir su bardağından bir parmak eksik şeker
4- 3 yumurta
5- Bir su bardağı + 2 parmak fazla un
6- Bir paket vanilya
7- Bir paket kabartma tozu
8- Bir tutam tuz
9- Bir yemek kaşığı süt
10- Üzeri için pudra şekeri
11- 30 cm. lik tart kabı

YAPILIŞI
-    

Şeftalilerin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkarın, elma dilimi tarzında kesin.
-       Yumurta, şeker, süt ve yağı mikserle iyice çırpın.
-       İçerisine sırasıyla un, tuz, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip mikserle karıştırın.
-       Yağladığınız tart kabına, karışımınızı döküp spatula yardımıyla düzeltin.
-       Hamurun üzerine, dilimlediğiniz şeftalileri ortadan başlayarak halka şeklinde dizin.
-       175 C derece önceden ısıttığınız fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. ( benim fırında 40 dakikada pişiyor.)
-       Fırından aldığınız tartınız soğuduktan sonra, üzerine bolca pudra şekeri serpin.

NOT: Bu tarifi kışın elmayla da yapabilirsiniz.


-       AFİYETLER OLSUUUNNN...!!!




Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi