Ana içeriğe atla

Bacardi vs Havana Club

Ron, Rom, Rum…

Hangi ismi tercih ederseniz edin, başlı başına ya da kokteyl içeriğinde harikalar yaratan şeker kamışı mucizesine Küba’da daha yakından tanık olabilirsiniz. Hatta bu Havana’da, Havana Club müzesinde, saat 7’de taze sıkılmış şeker kamışı suyu eşliğinde 3 yıllık Havana Club içmek demek olsa bile… 

Havan Club Müzesinden içeri girdiğinizde soldaki fotoğrafta gördüğünüz gibi bir alan içerisinde şeker kamışı ve şeker kamışı sıkma makinesi ile karşılaşacaksınız. Dilerseniz burada taze sıkılmış şeker kamışı suyunu sade veya rom ile birlikte içebilirsiniz. Daha sonra merdiven ile müzenin diğer kısımlarına çıkıp romun yapılış hikayesine tanık olacaksınız.

Her bir yanını şeker kamışları sarmış Küba’nın en otantik romu (el ron de Cuba) nedir diye sorarsanız Havana Club ismi karşınıza çıkacaktır. Ancak gerçekten Havana Club markasının tarihi nereye uzanıyor diye altını kazıdığınızda Bacardi markası ve Bacardi’nin eski üretim tesislerini buluyorsunuz. Peki neden?




Tarihsel olarak Columbus’a gitmeye gerek yok ancak her köşede anıtı bulunan Jose Marti’yi bir araştırmakta fayda var. Jose Marti’yi de geçip Fidel Castro dönemlerine geldiğimizde, Küba’da rom dediğinizde akıllara Bacardi gelirdi. Bacardi ailesi öncelikle devrim hareketlerini destekliyor ancak daha sonra çıkar çatışmaları nedeniyle Castro’nun karşısında yer almayı tercih ediyor. Komünizmin bir yansıması olarak tüm özel varlıklara el konulurken Bacardi ailesinin varlıkları da Küba devletine geçiyor ve Havana Club markası altında devam ediyor. Havana Club markasının da ayrı bir hikayesi var. Bacardi ise tüm bunlardan önce dünyada bilinirliğini arttırmak için gerekli yatırımları yapmış. Tabii buarada Bacardi ailesinin ABD ile ilişkilerine ilişkin farklı görüşler de yok değil. Bu nedenle de ABD’de uzun süre Havana Club keyfi yaşanamadı :P Ancak ABD-Küba ilişkilerindeki yumuşama nedeniyle bu durum değişmek üzere, yine de Bacardi direnç gösterdiğinden çok kolay olmayacak – Bacardi Havana Club isim haklarını satın almış J, marka hukukçuları iş başına J

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi