SAN SEBASTİAN CHEESECAKE

,
SAN SEBASTİAN CHEESECAKE

Son zamanların en popüler, yemelere doyulamayıp en iyisi nerede arayışına girişilen ‘’yanık cheesecake‘’i, ben de yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim.
 İspanya'nın Bask Bölgesi San Sebastian'dan tüm dünyaya yayılan bu ünü, LA VİNA (İspanyolca ‘’Lavinya’’ diye okunuyor) adlı restoranın ‘’Gasta Tarta’’ ismini verdikleri cheescake'i ile yapmışlar. Nedense Özdemir Asaf’ın LAVİNİA adlı şiiri aklıma geliyor. Hani;
''Sana gitme demeyeceğim,
 Ama gitme Lavinia
 Adını gizleyeceğim
 Sen de bilme Lavinia’’
der Asaf, ama ben gizlemeyeceğim ve orjinal tarifini arayıp bulduğum La Vina’ya ithafen ‘’Lavinya Cheesecake’’ diyeceğim...!!!
Aslında kekin ortaya çıkışı, yanlışlıkla fırında unutulup yanmasıyla olmuş (O kadar emek, malzeme çöpe mi gitsin a dostlar..! Demişler, ama ziyan olmasın diye yenen kekin yanık tadı da çok beğenilmiş) Anlayacağınız kekin yanık derecesi, sizin damak tadınıza kalmış. Ben orjinal tarifi de kendi yorumumu da resimleriyle birlikte sizlerle paylaşacağım.
La Vina Cheesecake
 Tüyo olarak öncelikle;

-      yumurta, peynir ve krema mutlaka oda sıcaklığında olmalı,

-       yumurtalar tek tek karışıma eklenmeli,

-      kelepçeli kalıp, fırın kağıdıyla biraz taşacak şekilde kaplanmalı,

-       hava kabarcıklarını gidermek için kalıp hafifçe sallanmalı,

-       200 C derece önceden ısıtılan fırında 50-60 dakika (yanık ölçüsüne siz karar verin) pişirilmeli,

-       kekin kızarıp ortasının sallanmasının yani kremamsı dokusunun makbul olduğu unutulmamalı,

-       fırını kapattıktan sonra hemen almayıp 15 dakika kadar kapağı aralanmalı,

-       fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğuması beklenmeli,

-       kelepçelerini açarak daha sonra buzdolabında saklanmalı,
- 
misafirleriniz için şık bir sunum tabağına alıp servis edilmeli :))


MALZEMELER
-       800 gr Labne peynir (suyunu süzdürün)
-       400 gr krema
-       100 gr krem peynir
-       4 yumurta
-  200-300 gr şeker ( üzerine tatlı bir sos koymayı düşünüyorsanız 1su bardağı, benim gibi sade seviyorsanız 1,5 su bardağı şeker )
-       1 yemek kaşığı dolusu un (tepeleme)
-       1 çay kaşığının ucuyla tuz
-       asıl tarifte yok ama ben bir tutam da vanilya koydum.


LAVİNYA CHEESECAKE'imi, misafirlerim de çok beğendi ve yumurta kokusu endişesiyle koyduğum vanilyaya hiç gerek olmadığını düşündük. 

NOT: En beğendiğim ''San Sebastian cheesecake'' i ise Vedat Milor'un önerisiyle (size de şaşırtcı gelecek) Zula adlı hamburgercide yedim. Benim gibi düşünenler çok ki Harbiye'den sonra ikinci şubelerini ''Kanyon'' alış-veriş merkezinde açtılar.
Yine Vedat Beyin çok beğendiği Akaretler'de ki ''B Blok''ta da en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum...


AFİYETLER OLSUN...!!!



Popüler Yayınlar