Ana içeriğe atla

SAN SEBASTİAN CHEESECAKE

,
SAN SEBASTİAN CHEESECAKE

Son zamanların en popüler, yemelere doyulamayıp en iyisi nerede arayışına girişilen ‘’yanık cheesecake‘’i, ben de yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim.
 İspanya'nın Bask Bölgesi San Sebastian'dan tüm dünyaya yayılan bu ünü, LA VİNA (İspanyolca ‘’Lavinya’’ diye okunuyor) adlı restoranın ‘’Gasta Tarta’’ ismini verdikleri cheescake'i ile yapmışlar. Nedense Özdemir Asaf’ın LAVİNİA adlı şiiri aklıma geliyor. Hani;
''Sana gitme demeyeceğim,
 Ama gitme Lavinia
 Adını gizleyeceğim
 Sen de bilme Lavinia’’
der Asaf, ama ben gizlemeyeceğim ve orjinal tarifini arayıp bulduğum La Vina’ya ithafen ‘’Lavinya Cheesecake’’ diyeceğim...!!!
Aslında kekin ortaya çıkışı, yanlışlıkla fırında unutulup yanmasıyla olmuş (O kadar emek, malzeme çöpe mi gitsin a dostlar..! Demişler, ama ziyan olmasın diye yenen kekin yanık tadı da çok beğenilmiş) Anlayacağınız kekin yanık derecesi, sizin damak tadınıza kalmış. Ben orjinal tarifi de kendi yorumumu da resimleriyle birlikte sizlerle paylaşacağım.
La Vina Cheesecake
 Tüyo olarak öncelikle;

-      yumurta, peynir ve krema mutlaka oda sıcaklığında olmalı,

-       yumurtalar tek tek karışıma eklenmeli,

-      kelepçeli kalıp, fırın kağıdıyla biraz taşacak şekilde kaplanmalı,

-       hava kabarcıklarını gidermek için kalıp hafifçe sallanmalı,

-       200 C derece önceden ısıtılan fırında 50-60 dakika (yanık ölçüsüne siz karar verin) pişirilmeli,

-       kekin kızarıp ortasının sallanmasının yani kremamsı dokusunun makbul olduğu unutulmamalı,

-       fırını kapattıktan sonra hemen almayıp 15 dakika kadar kapağı aralanmalı,

-       fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğuması beklenmeli,

-       kelepçelerini açarak daha sonra buzdolabında saklanmalı,
- 
misafirleriniz için şık bir sunum tabağına alıp servis edilmeli :))


MALZEMELER
-       800 gr Labne peynir (suyunu süzdürün)
-       400 gr krema
-       100 gr krem peynir
-       4 yumurta
-  200-300 gr şeker ( üzerine tatlı bir sos koymayı düşünüyorsanız 1su bardağı, benim gibi sade seviyorsanız 1,5 su bardağı şeker )
-       1 yemek kaşığı dolusu un (tepeleme)
-       1 çay kaşığının ucuyla tuz
-       asıl tarifte yok ama ben bir tutam da vanilya koydum.


LAVİNYA CHEESECAKE'imi, misafirlerim de çok beğendi ve yumurta kokusu endişesiyle koyduğum vanilyaya hiç gerek olmadığını düşündük. 

NOT: En beğendiğim ''San Sebastian cheesecake'' i ise Vedat Milor'un önerisiyle (size de şaşırtcı gelecek) Zula adlı hamburgercide yedim. Benim gibi düşünenler çok ki Harbiye'den sonra ikinci şubelerini ''Kanyon'' alış-veriş merkezinde açtılar.
Yine Vedat Beyin çok beğendiği Akaretler'de ki ''B Blok''ta da en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum...


AFİYETLER OLSUN...!!!



Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi