SAN SEBASTİAN CHEESECAKE
,
SAN SEBASTİAN CHEESECAKE
Son zamanların en popüler, yemelere doyulamayıp en iyisi nerede arayışına girişilen ‘’yanık cheesecake‘’i, ben de yaptım ve sizlerle
paylaşmak istedim.
İspanya'nın Bask Bölgesi San Sebastian'dan tüm dünyaya yayılan bu ünü, LA VİNA (İspanyolca ‘’Lavinya’’ diye okunuyor) adlı restoranın ‘’Gasta Tarta’’ ismini verdikleri cheescake'i ile yapmışlar. Nedense Özdemir Asaf’ın LAVİNİA adlı şiiri aklıma geliyor. Hani;
İspanya'nın Bask Bölgesi San Sebastian'dan tüm dünyaya yayılan bu ünü, LA VİNA (İspanyolca ‘’Lavinya’’ diye okunuyor) adlı restoranın ‘’Gasta Tarta’’ ismini verdikleri cheescake'i ile yapmışlar. Nedense Özdemir Asaf’ın LAVİNİA adlı şiiri aklıma geliyor. Hani;
''Sana gitme demeyeceğim,
Ama
gitme Lavinia
Adını
gizleyeceğim
Sen de
bilme Lavinia’’
der Asaf, ama ben gizlemeyeceğim ve orjinal tarifini
arayıp bulduğum La Vina’ya ithafen ‘’Lavinya Cheesecake’’ diyeceğim...!!!
Aslında kekin ortaya çıkışı, yanlışlıkla
fırında unutulup yanmasıyla olmuş (O
kadar emek, malzeme çöpe mi gitsin a
dostlar..! Demişler, ama
ziyan olmasın diye yenen kekin yanık tadı da çok beğenilmiş) Anlayacağınız
kekin yanık derecesi, sizin damak tadınıza kalmış. Ben orjinal tarifi de kendi
yorumumu da resimleriyle birlikte sizlerle paylaşacağım.
La Vina Cheesecake
- yumurta, peynir ve krema mutlaka
oda sıcaklığında olmalı,
- yumurtalar tek tek karışıma
eklenmeli,
- kelepçeli kalıp, fırın kağıdıyla
biraz taşacak şekilde kaplanmalı,
- hava kabarcıklarını gidermek için
kalıp hafifçe sallanmalı,
- 200 C derece önceden ısıtılan fırında
50-60 dakika (yanık ölçüsüne siz karar verin) pişirilmeli,
- fırını kapattıktan sonra hemen
almayıp 15 dakika kadar kapağı aralanmalı,
- fırından çıkarıp oda sıcaklığında
soğuması beklenmeli,
- kelepçelerini açarak daha sonra buzdolabında
saklanmalı,
-
misafirleriniz için şık bir sunum tabağına alıp servis edilmeli :))
-
800 gr Labne peynir (suyunu
süzdürün)
-
400 gr krema
-
100 gr krem peynir
-
4 yumurta
- 200-300 gr şeker ( üzerine tatlı bir sos koymayı düşünüyorsanız 1su bardağı, benim gibi sade seviyorsanız 1,5 su bardağı şeker )
-
1 yemek kaşığı dolusu un (tepeleme)
-
1 çay kaşığının ucuyla tuz
-
asıl tarifte yok ama ben bir tutam
da vanilya koydum.
LAVİNYA CHEESECAKE'imi, misafirlerim de çok beğendi
ve yumurta kokusu endişesiyle koyduğum vanilyaya hiç gerek olmadığını düşündük.
NOT: En beğendiğim ''San Sebastian cheesecake'' i ise Vedat Milor'un önerisiyle (size de şaşırtcı gelecek) Zula adlı hamburgercide yedim. Benim gibi düşünenler çok ki Harbiye'den sonra ikinci şubelerini ''Kanyon'' alış-veriş merkezinde açtılar.
Yine Vedat Beyin çok beğendiği Akaretler'de ki ''B Blok''ta da en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum...
NOT: En beğendiğim ''San Sebastian cheesecake'' i ise Vedat Milor'un önerisiyle (size de şaşırtcı gelecek) Zula adlı hamburgercide yedim. Benim gibi düşünenler çok ki Harbiye'den sonra ikinci şubelerini ''Kanyon'' alış-veriş merkezinde açtılar.
Yine Vedat Beyin çok beğendiği Akaretler'de ki ''B Blok''ta da en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum...
AFİYETLER OLSUN...!!!