Ana içeriğe atla

ÇEŞİT - ÇEŞİT MISIR EKMEĞİ

ÇEŞİT - ÇEŞİT MISIR EKMEĞİ

Şahsen ben gittiğim restoranları, yemekleriyle olduğu kadar ekmeğinin lezzeti ve kendilerinin pişirip pişirmediğiyle de değerlendiriyorum. Yine aynı şekilde balık restoranlarında iyi bir mısır ekmeği, olmazsa olmazım ki kötü bir ekmek diğer iyi olan herşeyi siliyor sanki...!
Karadeniz mutfağının baş tacı olan mısır ekmeği, adeta vitamin ve mineral deposu. Yüksek miktardaki lif yapısı nedeniyle bağırsak dostu da aynı zamanda. Diğer ekleyeceğimiz protein ve yeşillikleri daha saymadık bile...
Uzmanlar 65 mg.lık sade mısır ekmeğinde 175 kkal. olduğunu söylüyor.
O halde ne duruyoruz. Malzeme değişikliğiyle birkaç şekilde yaptığım tarifimi sizinle paylaşayım...
MALZEMELER

1- 2 su bardağı mısır unu
2- 1 su bardağı un
3- 1 su bardağı süt
4- 3/4 su bardağı zeytinyağı
5- 3 yumurta
6- 1 tatlı kaşığı şeker
7- 2 tatlı kaşığı tuz
8- 1 paket kabartma tozu

İçerisine;

1- bazen 5-6 adet yeşil soğan, dereotu ve peynir,

2- bazen de 2 adet pırasa, peynir

3- mevsimiyse hamsi ve 5-6 adet yeşil soğan (Balıkçı Kahraman'da tavada krep tarzında yapıyorlar ki zaman zaman ben de yapaıyorum.)

koyarak yaptığım ve üstteki sade tarifle beraber 4 çeşit mısır ekmeği  pek bir rağbet görüyor.. Peynir miktarı 100-150 mg. kadar yeterli olmakla birlikte keyfinize kalmış. Keza hamsi de öyle... Ne de olsa Arda Türkmen'in deyimiyle ''mutfağınızın patronu sizsiniz''. Her zaman söylediğim gibi yumurta, süt organik, zeytinyağım sızma. Hadi o zaman, malzemelerimizi iyice karıştırıp seçtiğimiz yeşilliklerimizi de ekleyerek, yağladığımız cam fırın kabına yayalım. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirelim.

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi