EVDE MUHTEŞEM AÇMALAR YAPALIM

EVDE MUHTEŞEM AÇMALAR YAPALIM

Evimizin güvencesinde bu kadar sevilen pastane ürünü yapmışken, açma yapmaktan da eksik kalmayayım dedim. Hazır hamuru yoğurmuşken de aynı hamurdan hem açma hem de çeşit çeşit pastane simitleri yaptım.  O halde, sizlerle paylaşıp hep beraber işe koyulalım ve beraber muhteşem, tel tel açmalarımızı hazırlayalım...!


MALZEMELER

1- 2 su bardağı ılık süt
2- 1 çay bardağı zeytinyağı
3- 2 yemek kaşığı şeker
4- 1 tatlı kaşığı tuz
5- 1 paket kuru maya veya 1/2 paket yaş maya
6- alabildiği kadar un ( 4-5 bardak kadar)
7- oda sıcaklığında tereyağ
8- üzeri için yumurta sarısı
9- üzeri için susam ve çörek otu

YAPILIŞI
Bir bardak ılık sütle, kuru maya ve şekeri karıştırıp mayamızı hazırlayalım. Unu, tuzla karıştırarak ortasını havuz gibi açalım ve kabarmaya başlayan mayamızı ortasına dökelim. Kalan bir bardak sütümüzü ekleyelim ve alabildiği kadar da un ilave edip (Unu herzaman kontrollü koymakta fayda var.) yoğurmaya başlayalım. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra üzerini bir kapak ya da streçle kapatarak, 1 saat kadar ılık ortamda mayalanmaya bırakalım. Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırarak, yemek tabağı boyutunda  elimizle (merdaneyle de olabilir) açalım. Üzerine yumuşamış tereyağı sürerek rulo yapalım ve 10 dakika kadar bekletelim.

Bekleyen rulolarımızı, kendi etrafında döndürerek uçlarını birleştirelim. Açmalarımızı tepside de yarım saat kadar mayalandırdıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürerek kavrulmuş susam ve çörek otuyla süsleyelim. 180 derece ısıttığımız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Hamurun bir kısmını daha ince açarak arasına zeytin, peynir, soğanlı kıyma gibi malzemeler koyarak ince rulolarla simit gibi yaptım. Yine aynı şekilde yumurta sarısı ve susam, çörek otuyla süsledim. Bazılarını zeytinli açma ekmek yaptım. Mutfağımızın şefi biz olduğumuza göre vereceğimiz şekle de biz karar veririz öyle değilmi...? Ben sıradanlığa karşıyım. Karar sizin...!

AFİYETLER OLSUN...!!!

Popüler Yayınlar