Ana içeriğe atla

EVDE MUHTEŞEM AÇMALAR YAPALIM

EVDE MUHTEŞEM AÇMALAR YAPALIM

Evimizin güvencesinde bu kadar sevilen pastane ürünü yapmışken, açma yapmaktan da eksik kalmayayım dedim. Hazır hamuru yoğurmuşken de aynı hamurdan hem açma hem de çeşit çeşit pastane simitleri yaptım.  O halde, sizlerle paylaşıp hep beraber işe koyulalım ve beraber muhteşem, tel tel açmalarımızı hazırlayalım...!


MALZEMELER

1- 2 su bardağı ılık süt
2- 1 çay bardağı zeytinyağı
3- 2 yemek kaşığı şeker
4- 1 tatlı kaşığı tuz
5- 1 paket kuru maya veya 1/2 paket yaş maya
6- alabildiği kadar un ( 4-5 bardak kadar)
7- oda sıcaklığında tereyağ
8- üzeri için yumurta sarısı
9- üzeri için susam ve çörek otu

YAPILIŞI
Bir bardak ılık sütle, kuru maya ve şekeri karıştırıp mayamızı hazırlayalım. Unu, tuzla karıştırarak ortasını havuz gibi açalım ve kabarmaya başlayan mayamızı ortasına dökelim. Kalan bir bardak sütümüzü ekleyelim ve alabildiği kadar da un ilave edip (Unu herzaman kontrollü koymakta fayda var.) yoğurmaya başlayalım. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra üzerini bir kapak ya da streçle kapatarak, 1 saat kadar ılık ortamda mayalanmaya bırakalım. Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırarak, yemek tabağı boyutunda  elimizle (merdaneyle de olabilir) açalım. Üzerine yumuşamış tereyağı sürerek rulo yapalım ve 10 dakika kadar bekletelim.

Bekleyen rulolarımızı, kendi etrafında döndürerek uçlarını birleştirelim. Açmalarımızı tepside de yarım saat kadar mayalandırdıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürerek kavrulmuş susam ve çörek otuyla süsleyelim. 180 derece ısıttığımız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Hamurun bir kısmını daha ince açarak arasına zeytin, peynir, soğanlı kıyma gibi malzemeler koyarak ince rulolarla simit gibi yaptım. Yine aynı şekilde yumurta sarısı ve susam, çörek otuyla süsledim. Bazılarını zeytinli açma ekmek yaptım. Mutfağımızın şefi biz olduğumuza göre vereceğimiz şekle de biz karar veririz öyle değilmi...? Ben sıradanlığa karşıyım. Karar sizin...!

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi