Ana içeriğe atla

TURKİSH PİDE & PİZZA (CHİCAGO DEEP DİSH PİZZA)

TURKİSH PİDE & PİZZA (CHİCAGO DEEP DİSH PİZZA)

Biliyorsunuz ki Karadeniz Bölgemiz pideleriyle ünlü olsa da neredeyse her yörenin kendine özgü bir çeşidi bulunmakta. Ben pide yada pizzanın kenar hamur kısmını çok severim. tabiki güzel çıtır bir hamur olması şartıyla... Kızım ise bu kenarları hiç sevmez, sadece ortasını yer.
Selin'ciğim kenarları yesin diyerek yaptığım pizzamı, kıyma ve soğan kullanarak pide tadında ama kenar içlerine de doldurararak kalın kenarlı Chicago tarzı ''Deep Dish'' pizza diyebileceğimiz görüntüyü elde ettim. ( Kenarları yüksek, içi bol malzemeli olarak 1943 yılında Chicagodaki Pizzario Uno yapmış.) Bir başka sefer kenar ve içinde marinara sos kullanıp Napoli'ye selam yolladım.  Pizzamı dünyadan ortaya karışık, seç - beğen - al, Deep Dish  olarak sizler de çok beğeneceksiniz diyelim ve malzemelerimizi hazırlamaya başlayalım.

MALZEMELER
1- 4-5 bardak alabildiği kadar un (çeyrek bardağı yoğurma için ayıralım)
2- 1 su bardağı ılık süt (süt yerine sadece su kullanabilirsiniz)
3- 1 su bardağı ılık su
4- 1 paket kurumaya veya 1/2 paket yaşmaya
5- 1 tatlı kaşığı şeker
6- 1 tatlı kaşığı tuz

ÜZERİNE
1- 250 gr. kıyma
2- 1 adet soğan
3- 3-5 domates
4- 2-3 sivri biber
5- 1-2 diş sarımsak
6- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
7- 1 top mozarella peyniri
8- 1 su bardağı rende kaşar
9- istenirse sucuk, pastırma, zeytin, mantar
10- 3-4 chery domates
11- istenirse kekik, karabiber
12- istenirse süslemek için fesleğen, roka
13- Kenarına sürmek için yumurta sarısı

YAPILIŞI
Öncelikle mayamızı, şeker ve ılık sütle karıştırıp hazırlayalım. 2-3 dakika sonra kabaran mayayı, tuz karıştırdığımız unun ortasını havuz gibi açarak dökelim. Unu ortaya küçük küçük alıp yoğurmaya başlayalım. Kalan suyumuzuda ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlayalım ve üzerini streçle kapatarak ılık bir ortamda 1 saat kadar dinlendirelim.

Bu arada soğanı ve 1 büyük diş sarımsağı ince ince kıyıp zeytinyağımızın bir kısmıyla terletelim. İstenirse 3 domates ve 2 sivri biber, karabiber de ekleyebiliriz. Kıymayı da koyarak çok pişirmeden hafif bir rengini döndürüp altını kapatalım.
Diğer bir çeşidimizi, 5 domates, 3 sivribiber, karabiber, sarımsak ve yağ kullanarak menemen usulü pişirelim.
Mayalanan hamuru, un serdiğimiz tezgahımızda havasını
çıkarıncaya kadar yoğuralım. Ortadan ikiye böldüğimüz hamurun yarısını istersek daha sonra pişirmek üzere saklayabiliriz. Yuvarlak büyük beze haline getirdiğimiz hamuru, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinde üzerine temiz bir bez sererek yada fırın içerisinde yarım saat kadar daha mayalandıralım.
Amerikada yediğim Chicago Deep Dish
Hamuru, elimizi yağlayarak yayalım. Malzememizi önce kenarlarına  koyarak hamuru üzerine katlayalım ve iyice bastıralım ki açılmasın. Orta kısmınında malzemesini yaydıktan sonra üzerine rende kaşar peynirini serpelim. Mozarella peynirini dilimleyip yerleştirelim. En üstüne de chery domatesi ikiye bölerek koyabiliriz. Kenarlarına yumurta sarısını bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırp fırça yardımıyla sürelim. 220 derecede önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Çıkardığımız pide & pizzamızı 5 dakika sonra servis edebiliriz. Üzerine keyfinize göre kekik, fesleğen yada roka koyabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...!!!


Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi