TURKİSH PİDE & PİZZA (CHİCAGO DEEP DİSH PİZZA)

TURKİSH PİDE & PİZZA (CHİCAGO DEEP DİSH PİZZA)

Biliyorsunuz ki Karadeniz Bölgemiz pideleriyle ünlü olsa da neredeyse her yörenin kendine özgü bir çeşidi bulunmakta. Ben pide yada pizzanın kenar hamur kısmını çok severim. tabiki güzel çıtır bir hamur olması şartıyla... Kızım ise bu kenarları hiç sevmez, sadece ortasını yer.
Selin'ciğim kenarları yesin diyerek yaptığım pizzamı, kıyma ve soğan kullanarak pide tadında ama kenar içlerine de doldurararak kalın kenarlı Chicago tarzı ''Deep Dish'' pizza diyebileceğimiz görüntüyü elde ettim. ( Kenarları yüksek, içi bol malzemeli olarak 1943 yılında Chicagodaki Pizzario Uno yapmış.) Bir başka sefer kenar ve içinde marinara sos kullanıp Napoli'ye selam yolladım.  Pizzamı dünyadan ortaya karışık, seç - beğen - al, Deep Dish  olarak sizler de çok beğeneceksiniz diyelim ve malzemelerimizi hazırlamaya başlayalım.

MALZEMELER
1- 4-5 bardak alabildiği kadar un (çeyrek bardağı yoğurma için ayıralım)
2- 1 su bardağı ılık süt (süt yerine sadece su kullanabilirsiniz)
3- 1 su bardağı ılık su
4- 1 paket kurumaya veya 1/2 paket yaşmaya
5- 1 tatlı kaşığı şeker
6- 1 tatlı kaşığı tuz

ÜZERİNE
1- 250 gr. kıyma
2- 1 adet soğan
3- 3-5 domates
4- 2-3 sivri biber
5- 1-2 diş sarımsak
6- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
7- 1 top mozarella peyniri
8- 1 su bardağı rende kaşar
9- istenirse sucuk, pastırma, zeytin, mantar
10- 3-4 chery domates
11- istenirse kekik, karabiber
12- istenirse süslemek için fesleğen, roka
13- Kenarına sürmek için yumurta sarısı

YAPILIŞI
Öncelikle mayamızı, şeker ve ılık sütle karıştırıp hazırlayalım. 2-3 dakika sonra kabaran mayayı, tuz karıştırdığımız unun ortasını havuz gibi açarak dökelim. Unu ortaya küçük küçük alıp yoğurmaya başlayalım. Kalan suyumuzuda ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlayalım ve üzerini streçle kapatarak ılık bir ortamda 1 saat kadar dinlendirelim.

Bu arada soğanı ve 1 büyük diş sarımsağı ince ince kıyıp zeytinyağımızın bir kısmıyla terletelim. İstenirse 3 domates ve 2 sivri biber, karabiber de ekleyebiliriz. Kıymayı da koyarak çok pişirmeden hafif bir rengini döndürüp altını kapatalım.
Diğer bir çeşidimizi, 5 domates, 3 sivribiber, karabiber, sarımsak ve yağ kullanarak menemen usulü pişirelim.
Mayalanan hamuru, un serdiğimiz tezgahımızda havasını
çıkarıncaya kadar yoğuralım. Ortadan ikiye böldüğimüz hamurun yarısını istersek daha sonra pişirmek üzere saklayabiliriz. Yuvarlak büyük beze haline getirdiğimiz hamuru, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinde üzerine temiz bir bez sererek yada fırın içerisinde yarım saat kadar daha mayalandıralım.
Amerikada yediğim Chicago Deep Dish
Hamuru, elimizi yağlayarak yayalım. Malzememizi önce kenarlarına  koyarak hamuru üzerine katlayalım ve iyice bastıralım ki açılmasın. Orta kısmınında malzemesini yaydıktan sonra üzerine rende kaşar peynirini serpelim. Mozarella peynirini dilimleyip yerleştirelim. En üstüne de chery domatesi ikiye bölerek koyabiliriz. Kenarlarına yumurta sarısını bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırp fırça yardımıyla sürelim. 220 derecede önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Çıkardığımız pide & pizzamızı 5 dakika sonra servis edebiliriz. Üzerine keyfinize göre kekik, fesleğen yada roka koyabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...!!!


Popüler Yayınlar