Ana içeriğe atla

EVDE ŞAHANE LAVAŞ YAPALIM

EVDE ŞAHANE LAVAŞ YAPALIM

 Corona izolasyonu nedeniyle evlerimizde geçirdiğimiz bol zamanımız varken, neden sağlıklı, hijyenik lavaşımızı da kendimiz yapmayalım dedim. Hazır lavaştan yaptığım kolay lahmacun çok sevildi ve çok olumlu dönüşler alınca evlerinizi mis gibi hamur kokutan lavaşların tarifini de vereyim ki lahmacunlarımız daha da lezzetlensin. Bu kısımda, bizim pek becerikli Seval'imiz devreye girdi ve sizler için hiç üşenmeden lavaşları hazırladı. O zaman biz de durmayalım ve malzemelerimizi hazırlayalım.
1 su bardağı ılık süt, 2 çay kaşığı kadar tuz ve alabildiği kadar un (yaklaşık 2 su bardağı) karıştırıp unladığımız tezgaha alarak kulak memesi yumuşaklığında yoğuracağız. Daha sonra, ceviz büyüklüğünde yuvarlak bezeler halinde bölüp unlayarak, 10
cm. çapında açıyoruz. Yufkaların yarısı üzerine fırçayla zeytinyağ sürüp diğerini kapatarak ikili hale getiriyoruz. Üzerlerine temiz bir mutfak bezi örterek 10-15 dakika dinlendiriyoruz. İki kat araları yağlanmış yufkalarımızı tekrar oklavayla açarak iki katı kadar büyütüyoruz.
Orta hararette kızdırdığımız teflon tavada alt üst çevirerek pişiriyoruz. Üstteki yufkayı kolayca ayırıp alttakinin iç yüzeyini, sonra ayırdığımız diğer yufkayı pişiriyoruz. Bu şekilde çifter çifter ayırarak, kalan yufkalarımızı pişirmeye devam ediyoruz. Yaklaşık olarak 12 adet civarında olacaktır.
Evde bu lavaşlardan varsa, ''ne yiyeceğiz'' derdimiz yok demektir. İsterseniz köfte dürüm, isterseniz lahmacun ya da benim gibi hafif ıslatarak tavada pratik börek yapabilirsiniz. Hatta araya sürdüğünüz yağa, tuzda dövülmüş sarımsak eklerseniz taa uzakdoğulara kadar gidip gelmeden, Hint üsulü ''naan'' veya japon ekmeği yapmış olacaksınız. Sonuç mu...? Pek tabi ki mükemmel olacak...!

AFİYETLER OLSUN...!!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi