EVDE ŞAHANE LAVAŞ YAPALIM
EVDE ŞAHANE LAVAŞ YAPALIM
Corona izolasyonu nedeniyle evlerimizde geçirdiğimiz bol zamanımız varken, neden sağlıklı, hijyenik lavaşımızı da kendimiz yapmayalım dedim. Hazır lavaştan yaptığım kolay lahmacun çok sevildi ve çok olumlu dönüşler alınca evlerinizi mis gibi hamur kokutan lavaşların tarifini de vereyim ki lahmacunlarımız daha da lezzetlensin. Bu kısımda, bizim pek becerikli Seval'imiz devreye girdi ve sizler için hiç üşenmeden lavaşları hazırladı. O zaman biz de durmayalım ve malzemelerimizi hazırlayalım.
1 su bardağı ılık süt, 2 çay kaşığı kadar tuz ve alabildiği kadar un (yaklaşık 2 su bardağı) karıştırıp unladığımız tezgaha alarak kulak memesi yumuşaklığında yoğuracağız. Daha sonra, ceviz büyüklüğünde yuvarlak bezeler halinde bölüp unlayarak, 10
cm. çapında açıyoruz. Yufkaların yarısı üzerine fırçayla zeytinyağ sürüp diğerini kapatarak ikili hale getiriyoruz. Üzerlerine temiz bir mutfak bezi örterek 10-15 dakika dinlendiriyoruz. İki kat araları yağlanmış yufkalarımızı tekrar oklavayla açarak iki katı kadar büyütüyoruz.
Orta hararette kızdırdığımız teflon tavada alt üst çevirerek pişiriyoruz. Üstteki yufkayı kolayca ayırıp alttakinin iç yüzeyini, sonra ayırdığımız diğer yufkayı pişiriyoruz. Bu şekilde çifter çifter ayırarak, kalan yufkalarımızı pişirmeye devam ediyoruz. Yaklaşık olarak 12 adet civarında olacaktır.
Evde bu lavaşlardan varsa, ''ne yiyeceğiz'' derdimiz yok demektir. İsterseniz köfte dürüm, isterseniz lahmacun ya da benim gibi hafif ıslatarak tavada pratik börek yapabilirsiniz. Hatta araya sürdüğünüz yağa, tuzda dövülmüş sarımsak eklerseniz taa uzakdoğulara kadar gidip gelmeden, Hint üsulü ''naan'' veya japon ekmeği yapmış olacaksınız. Sonuç mu...? Pek tabi ki mükemmel olacak...!
AFİYETLER OLSUN...!!!
cm. çapında açıyoruz. Yufkaların yarısı üzerine fırçayla zeytinyağ sürüp diğerini kapatarak ikili hale getiriyoruz. Üzerlerine temiz bir mutfak bezi örterek 10-15 dakika dinlendiriyoruz. İki kat araları yağlanmış yufkalarımızı tekrar oklavayla açarak iki katı kadar büyütüyoruz.
Evde bu lavaşlardan varsa, ''ne yiyeceğiz'' derdimiz yok demektir. İsterseniz köfte dürüm, isterseniz lahmacun ya da benim gibi hafif ıslatarak tavada pratik börek yapabilirsiniz. Hatta araya sürdüğünüz yağa, tuzda dövülmüş sarımsak eklerseniz taa uzakdoğulara kadar gidip gelmeden, Hint üsulü ''naan'' veya japon ekmeği yapmış olacaksınız. Sonuç mu...? Pek tabi ki mükemmel olacak...!
AFİYETLER OLSUN...!!!