Ana içeriğe atla

UNSUZ, YAĞSIZ, SAĞLIKLI YOĞURT TATLISI

UNSUZ, YAĞSIZ, SAĞLIKLI YOĞURT TATLISI

Biliyorsunuz tüm güzel hamur işleri, pastalar kilo yapıyor. Ben de güzel ama sağlıklı ne yapabilirimin peşine düşüp kek gibi pişirdiğim ama pasta diye nitelendirebileceğimiz organik, unsuz, yağsız, kabartma tozsuz, sağlıklı mı sağlıklı tatlımı sizlerle paylaşayım dedim. Artık büyük marketlerde her ürünün organik olanını bulabiliyoruz. Bize de inanıp almak düşüyor ama bulamazsanız da sorun etmeyin. Çünkü çok az şeker ve nişasta kullanacağız. Yani hepsini yeseniz, hazır aldığımız bir dilim pastanın kalorisini geçmez, o kadar hafif o kadar ferahfeza bir tatlı olacak diyelim ve malzemelerimizi hazırlayalım.

MALZEMELER

1- 4 yumurta
2- 1 çay bardağı pudra şekeri (1/4 ünü üzerini süslemek için ayırın)
3- 1,5 su bardağı yoğurt ( ekşi olmayacak)
4- 2 tepeleme yemek kaşığı mısır yada buğday nişastası
5- 1 adet limon veya portakal kabuğu rendesi
6- bir çimdik tuz

YAPILIŞI
Öncelikle yumurta beyazı ve sarısını ayırıp ayrı kaplara koyalım. Sarıların içine şekeri ve yoğurdu ekleyerek mikserle iyice çırpalım. Tatlımıza freshlik verecek limon ya da portakal kabuğunu,
rendenin ince tarafıyla rendeleyelim. Yumurta aklarına bir çimdik tuz ekleyelim ve kar haline gelinceye kadar iyice çırpalım. Burada ki en önemli tüyomuz, özellikle yumurta akını koyduğumuz kabın ve çırptığımız malzemenin kuru olmasına dikkat etmek olacaktır. Kar haline getirdiğimiz yumurta aklarını diğer karışımımıza yavaş yavaş 2-3 aşamada yavaşça karıştıralım. Mikser kullanmadan bir spatula yardımıyla,
yumurta aklarını sündürmeden yapmaya dikkat edelim. Yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kağıda usulca dökelim ve karışımın iyice yayılması için ince bir kürdanı, içinde daireler halinde dolaştıralım. 170 derecede ısıttığımız fırınımızın alt üst konumunda 45- 50 dakika kadar pişirelim. Bir kürdanla
orta kısmını kontrol edebiliriz. Temiz çıkıyorsa fırını kapattıktan sonra kapağını aralayarak 15 dakika kadar içinde tutalım.  Dışarı çıkardığımız tatlımızı, iyice soğuyunca kelepçelerini açarak bir tabakla ters çevirelim ve kağıdını alalım. Tekrar servis edeceğimiz bir tabağa ters çevirelim. Üzerine ayırdığımız pudra şekerini serperek süsleyebiliriz. Meyveleri kullanabiliriz. Ben ortasına çilek reçeli koydum. Vişne reçeli de olabilir veya meyveleri şeker ve nişastayla jöle kıvamında pişirerek tart gibi üzerini  kaplayabiliriz.  Ne demiştik ''mutfağınızın şefi sizsiniz'':) Buzdolabında iyice soğuduktan sonra üçgen dilimler halinde servis yapıp afiyetle yiyebilirsiniz...

NOT: Bu malzeme miktarı 20-22 cm. kalıba tam gelmekte. Benim kalıbım 24 cm. olduğu için biraz ince oldu. Kalıp ölçünüz sizin de uygun değilse fırına dayanıklı herhangi bir kapta olabilir.

AFİYETLER OLSUN...!!!


Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim. Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz. Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza g

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi