TAZE FASÜLYE DİBLESİ

TAZE FASÜLYE DİBLESİ
Karadeniz Bölgesine özgü, anne yemeklerine devam... Hazır taze fasülyenin mevsimi ve lezzeti gelmişken sofralarımızı şenlendirecek sağlıklı bir yemek yapalım dedim ve çok sevdiğim fasülye diblesini sizlerle paylaşayım dedim.  Karadenizde susuz ve pirinçle pişirilen yemeklere, dible deniyor. Fasülye turşusunun, karalahana ve beyaz lahananın da diblesi yapılmakta. Sanırım aile sofralarında yediğimiz anne lezzetleri, damak tadımızın ana ögesini oluşturuyor ki hepsi  bana şahane geliyor. Üstelik son derece sağlıklı tencere yemeği, daha ne olsun değil mi...?

MALZEMELER
1- yarım kilo taze fasülye
2- 2 adet domates
3- 1 adet sivri biber
4- 1 adet kuru soğan
5- 1,5 yemek kaşığı tereyağ
6- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
7- yarım çay bardağı pirinç
8- pul biber, karabiber
9- anneciğim koymaz ama ben bir küçük diş sarımsak da koyuyorum :))

YAPILIŞI
Öncelikle fasülyeleri ve biberi yıkayıp başlarını alarak temizleyelim ve bıçakla enlemesine küçük küçük doğrayalım. Soğanın ve domatesin
kabuğunu soyarak ince küpler halinde keselim. Yağı da ekleyerek hafif soteleyelim. Üzerine fasülyeleri koyarak karıştıralım. (Tüm bu aşama hiç soteleme yapmadan bütün malzeme çiğden koyarak da yapılabilir.) Kapağı kapatarak orta ısıda ara ara karıştırarak kontrol edelim. Fasülye yumuşayınca yıkadığımız pirinci ilave edelim.  Dibini tutmaması için gerekliyse çok az kaynamış su ilave edebiliriz. Pirinçler uzamaya başladığında tuz ve baharatları da koyarak demlemeye bırakalım. Son bir kez karıştırarak ocağın altını kapatalım. 5-10 dakika dinlendikten sonra servis edebiliriz.

AFİYETLER OLSUN...!!!

Popüler Yayınlar